KONTROVERSIELL AVGJØRELSE: FNs generalsekretær Ban Ki-moons avbildet her ifjor med Irans president, Hassan Rohani. Ki-moons beslutning om å invitere Rohani til fredssamtaler i Sveits kan får alvorlige konsekvenser. Foto: Reuters

Syrisk opposisjon truer med å trekke seg fra fredssamtaler

USA mener Irans invitasjon må trekkes tilbake hvis de ikke innfrir visse krav

Både USA og en av Syrias viktigste opposisjonsgrupper er svært kritiske til at FN har invitert Iran til Syria-fredssamtaler i Sveits.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


FNs generalsekretær Ban Ki-moon opplyste søndag at han selv har invitert iranerne til den første dagen av konferansen i Montreux som begynner 22. januar.

Nasjonalkoalisjonen (SNC) truer i natt med at de vil trekke seg fra konferansen i Sveits hvis invitasjonen til Iran ikke trekkes tilbake.

Samtidig stiller USA i natt krav om at de ikke godtar at Iran skal delta i Syria-samtalene så lenge de ikke støtter en avtale fra 2012 om en syrisk overgangsregjering.

Hvorvidt Iran burde få delta, har vært et mye diskutert spørsmål den siste tiden. Russland har ønsket å ha iranerne med, mens USA har sagt nei så lenge regimet i Teheran ikke støtter kravet om den syriske presidenten Bashar al-Assads avgang.

- Del av løsningen

Ifølge Ban har Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sagt seg enige i at målet med Montreux-konferansen er å få på plass en syrisk overgangsregjering.

Zarif har også love at Iran vil spille en positiv og konstruktiv rolle under konferansen.

- Jeg er sterkt overbevist om at Iran må være en del av løsningen på den syriske krisen, sier Ban Ki-moon.

Iran har lenge vært regnet som en viktig alliert av Syrias president Assad. I løpet av de nesten tre årene Syria har vært herjet av borgerkrig, er nesten 100.000 mennesker blitt drept, mens flere millioner er drevet på flukt.

Hektisk diplomati

Irans utenriksminister Zarif besøkte både Syria og Russland i forrige uke. I Syria møtte han Assad, før han reiste direkte til Moskva sammen med sin syriske kollega Walid al-Muallem.

Få dager senere foreslo al-Muallem en våpenhvile i den syriske byen Aleppo under en pressekonferanse i Moskva sammen med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Iran og Russlands hektiske møtevirksomhet om Syria-krigen den siste tiden er blitt omtalt som «virvelvinddiplomati» av internasjonal presse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder