VIL HA RASKERE FRAMGANG: USAs president Barack Obama sier det trengs rask kamp mot klimaendringene for å demme opp for virkningene som endringene vil ha på amerikansk økonomi. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB scanpix

Obama vil ha raskere tempo i klimakampen

President Barack Obama ber om langt raskere framgang i kampen mot klimaendringene for å hindre at amerikanere flest blir rammet av global oppvarming og ekstremvær.

Mange av USAs fremste klimaforskere og tekniske eksperter tegner i en fersk rapport et dystert bilde av hvordan amerikanerne vil bli påvirket av klimaendringene. Både østersprodusenter i delstaten Washington og produsenter av lønnesirup i Vermont vil merke konsekvensene, heter det i rapporten, som ble offentliggjort av Det hvite hus tirsdag.

Flere miljøorganisasjoner håper at rapporten vil bety et vendepunkt i amerikanernes holdninger til klimaspørsmål, ikke minst fordi den beskriver hvordan klimaendringene rammer den jevne amerikaner. Både boliger, infrastruktur og industribedrifter er utsatt, og langs kysten vil klimaendringene koste det amerikanske samfunnet milliarder av dollar, ifølge ekspertene.

Over 240 amerikanske forskere står bak rapporten, som det har tatt fire år å utarbeide.

- Tydeligere enn før

Miljøorganisasjonen Bellona mener at Obama nå er tydeligere i klimaspørsmålet enn amerikanerne har vært noensinne.

- Rapporten er svært grundig og er dyster lesning om hvordan de globale klimaendringene gjør seg gjeldende i USA. Selv de mest militante klimaskeptikerne bør nå revurdere sine synspunkter, sier seniorrådgiver Svend Søyland i Bellona i en pressemelding.

Obama lovet allerede under sin første valgkamp i 2008 at USA skulle innta en lederposisjon i kampen mot klimaendringene, men han har ikke greid å overbevise Kongressen om å føre en offensiv klimapolitikk.

Denne uken gjør han et nytt forsøk på å skape blest om saken: Tirsdag skulle han blant annet gi flere TV-intervjuer og diskutere funnene i USAs tredje nasjonale klimarapport med meteorologer.

Tørke og flom

Rapporten tar både for seg hvordan klimaendringene arter seg i dag, og hva man regner med vil skje de neste hundre årene.

Forskerne advarer blant annet mot tørke i California, præriebranner i Oklahoma og høyere havnivå langs USAs østkyst, spesielt i Florida.

Stigende havnivå påvirker også den lavtliggende delstaten Mississippi, der en viktig vei mellom New Orleans og oljesenteret Port Fourchon er i ferd med å synke.

Variasjonene er imidlertid store fra region til region. De mest spektakulære endringene finner sted i Alaska, der oppvarmingen ifølge forskerne skjer dobbelt så fort som i resten av landet.

- Sommerisen i arktiske strøk minker raskere enn tidligere anslag og er praktisk talt ventet å forsvinne innen midten av århundret, heter det i rapporten.

I sin tale til nasjonen 28. januar gjentok Obama at klimaendringene er høyst reelle, samtidig som han lovet handling, selv uten Kongressens tilslutning.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder