Ukjent epost offentliggjort

DREPT: To pakistanske politimenn holder vakt utenfor huset der terrorleder Osama bin Laden ble drept 2. mai 2011. Foto: AFP/AP

Krevde bilder av bin Ladens lik slettet

Det ble aldri offentligjort bilder av den drepte terrorlederen Osama bin Laden. Nå viser en hittil ukjent epost at en høytstående admiral krevde bildene slettet.

Artikkelen er over seks år gammel

Det melder flere amerikanske medier tirsdag.

Den hittil ukjente e-posten avslører at daværende viseadmiral William McRaven i det amerikanske forsvaret sendt ut en ordre allerede 11 dager etter at Osama bin Laden ble skutt og drept i mai 2011.

- Ødelegg dem

I eposten var McRaven klar på at alle bilder av liket til al-Qaida-lederen skulle slettes eller leveres inn til etterretningsorganet CIA. Det skriver nyhetsbyrået Ap.

«En ting jeg vil understreke er bilder, spesielt levninger etter UBL (Usama bin Laden, journ.anm); på nåværende tidspunkt skal alle bilder ha blitt levert inn til CIA; hvis du fremdeles har dem, ødelegg dem med en gang eller få dem til [en sladdet stedsbeskrivelse]», heter det i eposten ifølge AP.

Det er ikke klart hvem ordren ble sendt til, men i eposten henvendte McRaven seg til flere «gentlemen», ifølge AP.

- En rykende pistol

Det er den konservative interesseorganisasjonen Judicial Watch som har fått innsyn i eposten. Avsløringen skaper overskrifter i USA snaue tre år etter at den ettersøkte terroristlederen ble drept.

- Det er en rykende pistol, som avslører både forakt for rettsstaten og det amerikanske folkets rett til å vite, sier presidenten i Judicial Watch, Tom Fitton.

TERRORLEDER: Osama bin Laden. Foto: AP

Ifølge amerikansk lov må enhver statlig institusjon som mottar et innsynskrav beholde materialet som noen har bedt om å få se - uansett om de senere vil gi det ut eller ikke.

Men McRaven ba altså om det motsatte. McRaven, som nå er leder for de amerikanske spesialstyrkene, sendte nemlig ut ordren om sletting av bildene ti dager etter at nyhetsbyrået AP hadde bedt om innsyn i alt utsendt materiale om bin Laden som fantes fra operasjonen.

Også Judicial Watch hadde bedt om innsyn i bildematerialet, og hadde i tillegg gått rettens vei for å få se de hemmelige dokumentene - uten å lykkes.

- På tross av at det har vært mange forespørsler om denne informasjonen, og et søksmål for denne informasjonen, ble det sendt ut et direktiv, til hvem vet hvem, om å slette materialet, sier Fittin ifølge CNN.

Det er ikke bekreftet om det faktisk ble slettet noe bilder som følge av ordren.

FULGTE MED: President Barack Obama, visepresident Joe Biden og daværende utenriksminister Hillary Clinton blir oppdatert på operasjonen som ledet til drapet på terroristen Osama bin Laden fra The Situation Room i Det hvite hus. Foto: Det hvite hus


Falske bilder

Osama bin Laden ble skutt og drept i en spesialoperasjon i Abbotabad i Pakistan 2. mai 2011. Liket hans ble deretter rengjort og dumpet i havet.

Ifølge CNN har Judicial Watch lenge jobbet med å få offentliggjort bilder av liket til Osama bin Laden. President Barack Obama gjorde det imidlertid tidlig klart at han ikke ville frigjøre noen bilder fra operasjonen.

- Det er ingen tvil om at dette var Osama bin Laden. Det er viktig for oss at ikke bilder av noen som er skutt i hodet flyter rundt på internett, sa Obama da til 60 minutes.

I tiden etter at bin Laden ble drept sirkulerte det flere falske bilder av den døde terroristen på nett. Spekulasjoner om hvorvidt terroristen faktisk var drept, gjorde at CIA gikk ut med beskrivelser av bildematieralet som fantes, uten at det ble offentliggjort.

Ordren om å slette bilder fra McRaven ble nevnt i en foreløpig granskningsrapport i juli i fjor, men eposten som Judicial Watch har fått tilgang til er det første beviset på at han faktisk krevde at alle bilder ble slettet, ifølge AP.

Da saken kom opp i fjor, henviste en talsmann for CIA til at dokumentene var behandlet i tråd med regelverket for CIA, som hadde ansvar for operasjonen.

McRaven vil ikke kommentere saken, sier en talsperson til CNN.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder