MOT TIKRIT: Sjiamuslimske militssoldater fra Saraya al-Salam, og som støtter Muqtada al-Sadr, samler seg i den hellige byen Najaf før de går mot Tikrit. Militssoldatene støtter den irakiske hæren i kampen mot opprørssoldatene i Den islamske staten. Foto: motStringer/iraq,Reuters

USA bombet presidentpalasset i Tikrit

USA bidrar nå i kampen om å drive IS ut av den opprørskontrollerte byen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Angrepene er ment for å ødelegge IS' områder med presisjon, og dermed spare uskyldige liv, sa generalløytnant James L. Terry, som leder den amerikansk-ledede operasjonen i Tikrit, til nyhetsbyrået AP.

Den USA-ledede koalisjonen gjennomfører onsdag et flyangrep for å støtte offensiven til irakiske styrker mot den opprørskontrollerte byen Tikrit.

Nyhetsbyråets korrespondent i byen forteller at han har hørt krigsfly over byen etterfulgt av flere eksplosjoner onsdag kveld.

– Det er den irakiske regjeringen som har bedt om luftstøtte, og den gir vi, sier en talsperson i USAs militære til AFP, ifølge NTB.

Bombet presidentpalasset

I løpet av natten har fly fra den USA-ledede operasjonen blant annet bombet presidentpalasset i Tikrit, der IS-opprørere har forskanset seg, opplyste en talsmann i Iraks forsvarsdepartement torsdag morgen, ifølge NTB.

– Det irakiske flyvåpenet har sammen med flyvåpenet fra koalisjonen gjennomført luftangrep mot presidentpalassene, som er hovedkvarteret til IS' ledere og grupperinger, sa talsmann Tahseen Sadiq.

Innledet siste fase

– Vi har innledet den siste fasen av operasjonen i Tikrit, sa Iraks statsminister, Haider al-Abadi, på en pressekonferanse onsdag morgen ifølge AP.

Han skal imidlertid ikke ha sagt noe om at USA skal bidra i operasjonen.

30.000 irakiske soldater har bidratt i offensiven mot IS i Tikrit denne måneden, som er den størte operasjonen mot IS i Irak siden terrorgruppens blodige fremmarsj i sommer.

Men å terrororganisasjonen ut fra selve byen, som opprørerne tok i mai i fjor, har vist seg langt vanskeligere.

Vil gjenerobre Mosul

Soldater fra den irakiske hæren, alliert med en rekke ulike sjiamuslimske militsgrupper og iranske militæroffiserer, angrepet Saddam Husseins fødeby Tikrit fra flere fronter.

Slaget om Tikrit har blitt beskrevet som test på hærens styrke i kampen mot IS. Slaget er avgjørende for at Irak senere skal kunne innta Mosul, som er IS' viktigste erobring i Irak. Mosul ble tatt av IS i juni i fjor, og er deres hovedbase i landet.

Tidligere i mars gjenerobret Irakiske regjeringsstyrket en strategisk viktig by i utkanten av Tikrit.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder