Se pressekonferansen på VGTV!

Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

BIRMINGHAM/OSLO (VG) Malala Yousafza (17) holdt en rørende tale etter at hun ble tildelt Nobels fredspris fredag. Spesielt takket hun faren.

  • Atle Jørstad Wergeland
  • Sofia Storhaug

Artikkelen er over fem år gammel

Malala Yousafza snakket fra hjertet da hun holdt pressekonferanse i Birmingham i Storbritannia fredag. Der takket hun en av de mennene som har betydd mest for henne: Faren.

– Tusen takk pappa, for at du aldri klippet av meg vingene, men at du lot meg fortsette å jobbe med det jeg brenner for, sa hun under pressekonferansen.

Fredag morgen ble Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris 2014. Malala fortalte at hun først og fremst ble stolt da hun mottok nyheten om at hun var årets fredsprisvinner.

Malala tok talerstolen i Birminghams bibliotek fem minutter forsinket, og var forventet bare å gi en kort tale. Imidlertid brukte hun tiden med pressen til å formidle budskap om barn, utdanning og rettigheter.

Og bildet av Malala på scenen foran pressen var perfekt. Den milde stemmen til en 17-åring, uten mikrofon, som når ut til hele verden.

Familien, som satt i salen, ble hentet opp mot slutten av seansen, og faren uttrykket sin takknemlighet fra scenen.

– Jeg er stolt over å være den første pakistaneren og den første unge kvinnen som får denne prisen. Det er en stor ære for meg, sa Malala da hun møtte pressen fredag ettermiddag.

TOK MED FAMILIEN: Malala Yousafza kom med flere av sine familiemedlemmer til pressekonferansen. Foto:Oli Scarff,Afp

Selv følte hun at dagen var som en «vanlig skoledag». Malala hadde kjemitime da Nobels fredspris ble kunngjort i Oslo. 15 minutter senere fikk hun beskjeden av en lærer.

– Jeg følte meg beæret, jeg følte meg stolt og jeg følte meg mektig. Dagen i dag var som en vanlig skoledag. Jeg er glad over responsen jeg fikk fra lærerene mine og jeg er takknemlig ovenfor skolen, sa hun og fortalte om minuttene da hun mottok beskjeden.

– Det var i en kjemitime. Vi studerte elektrolyser og klokken var blitt 11.15. Jeg forventet ikke å bli tildelt prisen og var sikker på at jeg ikke hadde vunnet. Da kom en av mine lærere inn og sa «jeg har noe viktig å fortelle deg», sier Yousafzai, og fortalte hva læreren sa.

– Du har vunnet Nobels fredspris sammen med en person som har gjort en veldig viktig jobb mot barnearbeid, sa læreren ifølge Yousafzai.

– Dette er en stor motivasjon for å jobbe videre, sier tidenes yngste fredsprisvinner videre.

Se historien om tenåringen som stod opp mot Taliban:

Tidligere i ettermiddag fortalte faren og onkelen at de var svært stolte over sin datter og niese.

Zahir Shah dawn Pesh fra den pakistanske avisen Dawn.com snakket nemlig med VG rett etter at han hadde intervjuet familien til Malala. Journalisten fortalte at familien ble overlykkelige da hun fredag, mottok fredsprisen.

– Jeg har snakket med faren hennes som sa at han var veldig stolt over det hun har oppnådd. Det er flere som har vært her i dag og gratulert oss. Det er rørende at en jente som faktisk har jobbet med kvinner og kvinners rett nå har mottatt en av vår tids gjeveste priser, sa onkel Emid Shaa til Pesh.

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay mottok fredsprisen for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. Barn skal gå på skole, ikke utnyttes for økonomiske formål. I verdens fattige land er 60 prosent av befolkningen i dag under 25 år. Det er en forutsetning for en fredelig utvikling globalt at barn og unges rettigheter respekteres. Særlig i konfliktområder bidrar overgrep mot barn til at konflikter føres videre gjennom generasjoner.

Les også

Mer om

  1. Nobels Fredspris
  2. Pakistan

Flere artikler

  1. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

  2. Malalas far: - Vi er så stolte av henne

  3. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris

  4. Fredsprisvinner Satyarthi «adopterte» Malala

  5. Aamir Javed Sheikh møtte Malala på hemmelig adresse i Pakistan

  6. Malala: - Jeg vil takke faren min for at han ikke vingeklippet meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder