Iraks statsminister: Jeg ønsker alle angrep på ISIL velkommen

ANGREPET AV SYRIA: En irakisk grensesoldat står vakt ved grenseovergangen Abu Kamal-qaim, som skiller Syria og Irak. Bildet er tatt i september 2012. Det finnes foreløpig ingen bilder av tirsdagens angrep. Foto:,REUTERS

Irak bekrefter angrep fra Syria

Samtidig som Nouri al-Maliki bekreftet at Syria bombet grensebyen Qaim på tirsdag, sa han at nabolandene står fritt til å angripe opprørsgruppen ISIL.

 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over seks år gammel

Både USAs regjering og en representant for det irakiske militæret bekreftet onsdag at syriske fly tirsdag bombet sunnimuslimske ISIL sine opprørsstillinger i nærheten av byen Qaim, som ligger på grensen mellom de to landene.

Natt til torsdag advarte Kerry nabolandene om å bombe irakiske mål. Frykten er at den pågående konflikten mellom ISIL-opprørerne og regjeringen.

Men dette strider altså med statsminister Malikis oppfatning av tingenes tilstand. Han mener angrep på ISIL er et gode - selv om de ikke er godkjent av irakiske myndigheter. Det melder BBC.

Dronekrig

Opprørere fra den militante ekstremistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som kriger i Syria og nylig innledet en storstilt offensiv i Irak, angrep Al-Qaim forrige uke. Siden har det blitt meldt om harde kamper, og i løpet av helgen var byen under ISILs kontroll.

BBC-korrespondent Jim Muir mener dette betyr at amerikanerne snart kommer til å involvere seg med dronene sine.

New York Times skriver at Iran i all hemmelighet har begynt å sende overvåkningsdroner og annet militært utstyr til Irak for å bidra i kampen mot de sunnimuslimske opprørerne.

Ny regjering

Tidligere i juni tok ISIL-opprørerne kontroll over en grenseovergang til Jordan. Disse angrepene har ført til at alle nabolandene har trappet opp den militære tilstedeværelsen ved grensene til Irak.

Hvis alt går etter planen skal statsminister Maliki samle nasjonalforsamlingen neste uke, bare en drøy måned etter at han ble valgt. En rekke stemmer både i Irak og internasjonalt, med Malikis allierte USA i spissen, har bedt om at statsministeren danner en samlingsregjering som omfatter både sunniarabere og kurdere.

Håpet er at en ny samlingsregjering vil stagge opprøret som er i ferd med å dra landet inn i en fullskala borgerkrig. Fremmarsjen til ISIL kan delvis forklares med en bred misnøye blant marginaliserte sunnimuslimer med Malikis sjiadominerte styre.

Les også

 1. ISIL stjeler amerikanske militærkjøretøy fra Irak-krigen

  Mens USA er skeptisk til en ny militæroperasjon i krigsherjede Irak, fortsetter islamistgruppen ISIL sin offensiv med…
 2. Syrias regime gjenerobrer viktig grenseby

  Syriske regjeringsstyrker har tatt tilbake kontrollen over den lille, men strategisk viktige byen Kasab ved grensen til…

Mer om

 1. Irak
 2. Syria

Flere artikler

 1. Opprørere: Har tatt Iraks største oljeraffineri

 2. Kerry: – Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

 3. Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

 4. USA: – ISIL truer hele regionen

 5. Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL

Fra andre aviser

 1. Syria angrep opprørere i Irak fra lufta

  Bergens Tidende
 2. ISILs skjøre allianse slår sprekker

  Aftenposten
 3. Kerry: - Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

  Bergens Tidende
 4. ISIL tar nye byer i Irak - Iran ber USA ligge unna

  Aftenposten
 5. USA avviser syrisk hjelp i Irak

  Bergens Tidende
 6. Freder ingen i sin kamp for en islamsk stat

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no