Leger Uten Grenser: - Vi har vært på hælene i seks måneder

Slik skal WHO stanse ebola-utbruddet

WHO og FN legger listen høyt når tolv prioriterte punkter i kampen mot ebola listes opp. Leger Uten Grenser støtter strategien, men etterlyser fortgang i prosessen.

 • Jennifer Bråthen

Artikkelen er over seks år gammel

- La meg gjøre en ting klart: Ebola blir nå omtalt som en afrikansk sykdom. Dette er urettferdig og ufortjent. Nivået for angst og frykt er høyt verden rundt på grunn av sykdommens alvorlighetsgrad, og det er en rekke misforståelser. Frykten er forståelig, men i mange tilfeller uberettiget, sier generaldirektør i WHO, Margaret Chan, i pressekonferansen der organisasjonen sammen med FN presenterte en handlingsplan i forebyggingen mot ebola.

Hun understreker at ebola nå er blitt en global trussel som krever en akutt global innsats i solidaritet med de rammede landene.

- Vi tror utbrudden kan stanses og kontrolleres. Vi vet hva som skal til, og vet hvordan vi skal gjøre det, sier hun.

Chan krevde umiddelbar handling i kampen mot ebola under møtet i New York. FNs systemkoordinator for ebola, David Nabbaro, listet opp tolv prioriterte saker han jobber med:

1. Få budskapene riktig, og mobilisere samfunn rundt disse budskapene.

2. Ta hånd om smittede mennesker, trolig rundt tusen flere senger i regionen, så raskt som mulig.

3. Diagnose- og kontaktsporing.

4. Grunnleggende helsetjenester, inkludert malaria, barsel og barns helse.

5. Tilgang til mat for alle. Det starter å bli matmangel i de smittede samfunnene.

6. Kontanter til å betale lønninger, insentiver og driftskostnader.

7. Essensielle materialer for personlig beskyttelse, for at menneskene kan gjøre jobben sin, sammen med utstyr, noe som inkluderer sykehus og helsesentre.

8. Medisinsk hjelp til de som selv hjelper til. Om de selv blir syke, må de også

blitt tatt hånd om. Dette er superviktig.

9. Transport. Ikke stilige ambulanser, men biler med lasteplan og motorsykler og muligens flere fly og båter til å forflytte seg innad i landene.

10. Skikkelig og rettferdig behandling av reisesøknader og redusere diskrimineringen av mennesker fra regionen.

11. Luftbroer til resten av verden, utvidelse av den som den dere har fått beskrevet fra Ghana.

12. Økonomisk og sosial støtte til disse landene, så den økonomiske innvirkningen ikke gjør det vanskelig for dem å kjempe seg tilbake.

For å få alt dette på plass, må det bli tatt ansvar fra hele verden for å takle det som er en global krise. Og innad i FN-systemet er jobben vår å fremskynde og støtte måter slik at gavmildheten til alle nasjoner kan bli brakt til samfunnene som trenger det mest.

TAR OPP KAMPEN MOT DØDLIG VIRUS: Margaret Chan tror ebola-utbruddene kan stanses og kotrolleres. Foto:Salvatore Di Nolfi,Ap

For det vil vi etablere plattformer på mange nivåer for å få inn enestående støtte på en verdig måte. Vi er ansvarlige for det, og vi forventer at dere følger nøye med for å se at vi har gjort det.

Alvorlig utbrudd

Ifølge Chan er dette det største, hardeste og meste komplekse ebola-utbruddet siden viruset brøt ut for om lag 40 år siden:

3500 tilfeller av ebolasmittede personer er registrert i Liberia, Sierra Leone, Guinea, og over 1500 mennesker er døde, ifølge generaldirektøren.

I Nigeria er utbruddet i Lagos langt mindre. Der skyldes trolig smitten en flyreisende fra Liberia som ankom landet 20. juli. I Senegal kom den første rapporten om smitte 29. august.

I Kongo er det registrert 53 tilfeller av smittede, 31 er meldt døde. I tillegg overvåkes 160 personer. Chan ber myndighetene i de rammede landene om å være på vakt og ta ansvar.

– Vi har vært på hælene i seks måneder

Kyrre Lind, programsjef i Legere Uten Grenser sier til VG at Nabarros punkter er viktige, men at hjelpen så langt ikke er noe å skryte av. Organisasjonen har kjempet mot utbruddet siden mars.

- Vi må handle raskt – vi har vært på hælene i seks måneder. Vi er så belastet at vi ikke får gjort det vi skal gjøre i forbindelse med utbruddene. Vi burde vært på et helseforebyggende nivå, men vi bygger nå krematorier! Nå må alle land med sivil eller militær responskapasitet på biologisk katastrofer bidra, sier Lind.

Lind forteller at Leger Uten Grensers sentre i Liberia og Sierra Leone er fylt til randen med ebolapasienter. Folk blir syke og dør i sine landsbyer og lokalsamfunn.

I Sierra Leone ligger smittefarlige lik og råtner i gatene. Organisasjonen mener flere gode isolasjonsavdelinger vil gjøre det mulig å henvise og legge inn pasienter tidligere, noe som er avgjørende for å få ned dødstallene. Når ebolasmittede har søkt behandling tidlig, har Leger Uten Grenser klart å redde flere liv.

- WHO har presentert en plan med handlingspunkter på alle nivå, men i dag er vi så langt unna planen at vi ikke engang har kapasitet til å behandle de syke. Vi vil gjøre alt Nabarro sier, men vi må begynne i riktig ende. Vi må oppskalere antall isolasjonssykehus, vi må flere laberaterier på plass så vi kan diagnostisere ordentlig og vi må ha en luftbro som gjør at vi uhindret kan frakte inn folk og forsyninger. Det er noe av det viktigste nå, og alle må trå til, sier han og legger til:

- Det er lov å være ambisiøs, men nå må vi handle. Sånn det ser ut nå er alt ute av kontroll, og det ser ut som vi er i ferd med å tape kampen! Som Joanne Liu (Leger Uten Grensers internasjonale president red.anm.) sa: «Vi kan ikke isolere disse landene og håpe at epidemien brenner ut. For å slukke brannen må vi gå inn i den brennende bygningen».

Les også

 1. Norsk lege reiser hjem fra ebola-oppdrag i Liberia: - For farlig for meg

  12. august reiste Gunnar Hasle til Monrovia med Leger uten grenser for å behandle ebolapasienter.
 2. FN: Ebola truer matsikkerheten i Vest-Afrika

  Verdens verste ebolaepidemi noensinne har ført til at avlingene er truet og matprisene stiger i Vest-Afrika, ifølge FNs…
 3. Forsket på ebola -  døde av sykdommen

  Fem av forskerne som har jobbet på spreng for å kartlegge ebola-DNA i sommer mistet livet som følge av det dødlige…
 4. Ebola-vaksine skal testes på mennesker

  Om få uker begynner et av verdens største legemiddelfirmaer å teste ut en mulig vaksine mot ebola på mennesker.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. WHO erklærer ebolautbruddet en internasjonal krise

 2. Epidemi herjer i Vest-Afrika: Topplege ble offer for dødsvirus

 3. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

 4. Ebola-panikk etter kvinne ble syk på fly til London

 5. Ebola-sykehusarbeidere går ut i streik

Fra andre aviser

 1. WHO om ebola: «Den mest alvorlige, akutte helsekrisen i moderne tid»

  Aftenposten
 2. Fakta om ebola

  Aftenposten
 3. Norske helsemyndigheter overvåker ebolautbrudd

  Aftenposten
 4. Epidemien forverres av legemangel

  Bergens Tidende
 5. Neppe ebola-smitte på Haukeland

  Bergens Tidende
 6. Norsk kvinne ebola-smittet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no