TRAKK SEG: Forrige uke trakk Pegida-leder Lutz Bachmann seg fra styrevervet. Nå har talskvinne Kathrin Oertel gjort det samme. Foto:Fabrizio Bensch,Reuters

Pegida har mistet sin andre leder på én uke

Det pågår nå en lederkrise for Pegida Tyskland etter at talskvinne Kathrin Oertel og fire andre frontfigurer har trukket seg fra gruppen.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Oertel trekker seg fra den islamkritiske bevegelsen på grunn av «fiendtlighetene, truslene og de karrieremessige ulempene» som hennes fremtredende verv i organisasjonen bærer med seg, heter det i en uttalelse fra Pegida.

På Facebook, opplyste Pegida om at Oertel og et annet styremedlem trekker seg, skriver The Telegraph.

Poserte som Hitler-figur

37-åringen ble Pegidas nasjonale frontfigur etter Lutz Bachmann som trakk seg som leder 21. januar, etter at et fotografi der han poserer som en Hitler-figur ble kjent på sosiale medier.

Bildet ble opprinnelig publisert på Bachmanns nettside i oktober, lenge før han ble kjent som lederen for gruppen.

Ifølge Bild sier Bachmann at ble bildet tatt hos frisøren som en satire på suksessromanen «Han er her igjen», skrevet av Timur Vermes, som handler om at Adolf Hitler plutselig våkner i nåtidens Berlin etter å ha sovet siden 1945.

Også i Norge

Pegida står for Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten. Gruppen hevder de hverken er imot islam eller utlendinger, kun «islamisering».

De har siden oktober holdt ukentlige markeringer i den østtyske byen Dresden, og protestene har etter hvert spredt seg til en rekke europeiske byer.

I Norge har Pegida den siste tiden gjennomført to marsjer. Rundt 190 mennesker var 13. januar samlet for å markere sin avsky mot islam. I forkant ble TV 2-journalist Kadafi Zaman kalt «muslimjævel» av en av de fremmøtte.

Tidligere i januar ble det kjent at Pegida-Hermansen er droppet fra lærerjobben.

54-åringen har blitt en kjent figur etter at han sto frem som den islamfiendtlige bevegelsen Pegidas ansikt utad i Norge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder