RELATIVT LITEN: Et stillbilde fra en video viser en nedskutt drone i landsbyen Deliosman i Tyrkia fredag. Tyrkiske krigsfly skjøt ned den uidentifiserte dronen i tyrkisk luftrom nær grensen til Syria fredag.

RELATIVT LITEN: Et stillbilde fra en video viser en nedskutt drone i landsbyen Deliosman i Tyrkia fredag. Tyrkiske krigsfly skjøt ned den uidentifiserte dronen i tyrkisk luftrom nær grensen til Syria fredag. Foto: Halil Dogan via Reuters TV , NTB scanpix

– Tyrkia skjøt ned russisk drone

Tyrkiske jagerfly skjøt fredag ned en uidentifisert drone som hadde krysset grensen fra Syria. Alt tyder på at det førerløse flyet tilhørte Russland, ifølge amerikanske militærkilder.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nedskytingen understreker farene som oppstår når flere land opererer i samme luftrom.

Dronen ble skutt med av tyrkiske jagerfly om lag 3 kilometer inne i tyrkisk luftrom nær grensen til Syria fredag, ifølge kringkasteren NTV.

Den tyrkiske hæren opplyser at flyet hadde fått tre advarsler før de tyrkiske styrkene valgte å skyte det ned. Luftfartøyet ble deretter «skutt ned av vårt patruljefly», heter det i uttalelsen, der det ikke blir spesifisert hvorvidt det dreide seg om et bemannet fly eller en drone.

Relativt liten

Kilder i Washington sier det er liten tvil om tyrkerne skjøt ned en russisk drone.

– Ja, alle indikasjoner er at det dreier seg om en russisk drone, sier en anonym tjenestemann i Washington til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Ny «Snowden-varsler» skal ha lekket dokumenter om USAs droneprogram

Kilden tilføyer at det ikke finnes noen meldinger om at den syriske hæren bruker droner av den typen som ble skutt ned. Også Reuters' amerikanske kilder sier de tror dronen var russisk.

Russland opplyser imidlertid at alle russiske fly i Syria er trygt tilbake på sine baser, og at alle russiske droner fungerer «som planlagt», opplyser en talsmann for Russlands forsvarsdepartement.

Relativt liten

Russiske krigsfly har flere ganger tidligere blitt beskyldt for å ha krenket tyrkisk luftrom.

Kommentar: Den fordømte regionen

Dronen, som ifølge TV-bilder fra krasjstedet ser ut til å ha et vingespenn på 2-3 meter, falt ned nær landsbyen Deliosman i regionen Kilis.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyste fredag ettermiddag at det har etablert direkte kontakt med den tyrkiske hæren for å unngå hendelser med flygninger ved grensa, melder nyhetsbyrået Interfax.

Overfylt luftrom

Dessuten har russerne blitt enige om de tekniske detaljene i en avtale med USA som skal hindre at de to landenes militærfly møtes i syrisk luftrom, ifølge forsvarsdepartementet i Moskva.

Les også: Stoltenberg: Russlands bombing styrker IS

En USA-ledet koalisjon med vestlige og arabiske land har vært på kampoppdrag over Syria i over ett år. Også israelske fly har bombet mål i Syria i løpet av den fire år lange krigen. Russiske bombefly gikk på vingene i september for å bombe det syriske regimets mange fiender, og Syrias luftrom er nå fullt av krigsfly fra rivaliserende, og i noen tilfeller fiendtlige, makter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder