Socialdemokraterna-topp om krisen: – Svart dag

Finansministeren: Samarbeid eller dans etter Sverigedemokraternas pipe

STOCKHOM/OSLO (VG) Onsdag formiddag startet budsjettdebatten som kan ende med at den svenske statsministeren Stefan Löfven kaster inn håndkleet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Årsaken er at han trolig ikke vil få gjennom sitt forslag til hvordan Sverige bør styres det neste året. Både det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna og de borgerlige partiene i Alliansen har nektet å støtte mindretallsregjeringens budsjett.

Tidlig onsdag ettermiddag er det en svært spent stemning i luften, og både politikere og journalister er på tå hev.

Like etter klokken 13 ble det klart at de rødgrønne ikke vil forsøke å få avstemmingen utsatt. Dermed blir den skjebnesvangre avstemmingen om statsbudsjettet holdt i ettermiddag.

På spørsmål om hvor mye ansvar Sverigedemokraterna har for den pågående krisen, svarer vikarierende partileder Mattias Karlsson følgende:

– Jeg synes ikke vi har det primære ansvaret. Det synes jeg er Stefan Löfven sitt ansvar, siden han ønsker å gjøre Sverige innvandringspolitikk ennå mer ekstrem, sier Karlsson.

– Hvorfor er innvandringspolitikken en god nok grunn til å felle en regjering?

– Fordi det påvirker så mange andre områder i samfunnet, svarer han.

– Meget alvorlig

For Socialdemokraterna fremstår den sviktende maktbasen deres som er mørk utvikling:

– Det er en ganske svart dag. Avgjørelsen til Sverigedemokraterna om å uansett felle budsjett som ikke følger deres retningslinjer, snur situasjonen på hodet. Det har nok ikke gått opp for alle her hva det betyr. Jeg ser på det som meget alvorlig, sier Socialdemokraterna-politikeren Leif Jakobsson til Aftonbladet.

Avstemmingen kan tidligst starte klokken 16, og der vil de borgerliges budsjettforslag få flertall.

Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven har varslet at han vil holde en pressekonferanse etter at Riksdagen har gjennomført avstemmingen - hvor det borgerlige budsjettet blir vedtatt.

Löfven har tidligere sagt at han ikke kommer til å styre Sverige som statsminister på et budsjett fra de borgerlige. Dermed er det helt uklart om Löfven vil fortsette som statsminister eller om han vil kaste kortene nå. Det kan i så fall bety nyvalg.

Debatten har vært lang og hard, siden den begynte klokken ni onsdag morgen.

Tidlig i debatten i Riksdagen tok regjeringens støtteparti Vänsterpartiets ordet:

– Dere velger å stoppe Stefan Löfven, dere velger å støtte Sverigedemokraterna. Er det rimelig at et parti som ikke har fått gjennomslag for sin politikk, skal vinne frem i Riksdagen i dag? spurte Ulla Andersson, henvendt til det største partiet på borgerlig side, Moderaterna.

– Hvilket ansvar har dere tenkt å ta i det hensynsløse maktspillet som Sverigedemokraterna nå fører? fortsatte hun.

– Ikke opposisjonens ansvar

Riksdagen vil stemme over Löfvens første statsbudsjett i klokken 16 onsdag ettermiddag.

Andersson ville vite om de borgerligere er klare for nyvalg, og hvem som i så fall er statsministerkandidaten deres.

Moderaternas parlamentariske leder, Anna Kinberg Batra, svarte med å vise til at ballen ligger hos statsministeren.

– Det er ikke opposisjonens ansvar å sørge for at Stefan Löfven kan føre venstrepolitikk, svarte hun.

ALLIANSEN: Alliansens partiledere Anna Kinberg Bata (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) og Göran Hägglund (KD) gikk fra Riksdagen for å møte regjeringen i Rosenbad på tisrsdag kveld. Foto:Pontus Lundahl,

– Jeg synes Ulla Andersson skal være forsiktig med å bruke ord som maktspill. Det er hva Vänsterpartiet har drevet med, ved å tvinge Löfven til å føre en politikk som hindrer vekst. Det gjør ikke Sverige sterkere, sa Batra.

SD: – Demokrati

Kort tid etterpå tok Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt ordet:

– Det Andersson kaller et maktspill, kaller jeg demokrati.

Kommentar:Lei av å bli oversett

Etter høstens valg er partiet hans det tredje største i Riksdagen, med sine 49 mandater.

– Vi kommer til å presse på for Alliansens budsjettalternativ i ettermiddag. Det innebærer at vi ikke at vi stiller oss bak Allianses alternativ, men at vi underkjenner regjeringens, sa Sjöstedt.

Regjeringspartiet Socialdemokraterna fortsatte imidlertid å angripe opposisjonen.

– Jeg lurer på om Kristdemokaterna har noen tanker om hvordan Sverige skal kunne styres fremover, når SD avviser hvert eneste budsjett som legges frem i Riksdagen? Jeg ser bare to alternativ: at man har en regjering som samarbeider over blokkgrensene, eller en regjering som danser etter SDs pipe. Hva er deres svar? spurte Stefan Löfvens partikollega, finansminister Magdalena Andersson.

Hun stilte samme spørsmål til Folkpartiet:

– Hvordan skal Sverige styres i fremtiden?

Hun tordnet slik videre mot SD:

- De har gjort riksdagen til en lekestue, sa Andersson.

Tror på nyvalg

Regjeringskrisen i Sverige ble et faktum da Sverigedemokraterna (SD) tirsdag kunngjorde at de ikke vil støtte statsministerens budsjettforslag.

Löfven forsøkte senere å få i stand et forlik med de borgerlige partiene i Alliansen, uten å lykkes. Dermed står den svenske statsministeren i realiteten igjen med tre valg:

Å lyse ut nyvalg, gå av eller utsette budsjettvedtaket.

– Löfven kan i teorien regjere videre med Alliansens budsjett, men det tror hverken jeg eller noen andre kommer til å skje. Derimot kan mye tyde på at regjeringen utlyser nyvalg. Ettersom regjeringen er så ny, kan ikke det skje før i begynnelsen av januar, sier Sveriges Radios medarbeider i Norge, Jens Möller, til VGTV onsdag formiddag.

Ifølge Dagens Nyheter er valgmyndighetene allerede i gang med å forberede nyvalg: Seks millioner valgsedler er bestilt.

Löfven har sagt at han vil treffe en beslutning etter debatten onsdag formiddag.

– Glad det ikke er meg

Norske politikere følger spent med på regjeringskaoset i Sverige.

– Jeg er glad det ikke er meg som står midt oppi dette, dette må den svenske regjeringen finne ut av, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Hun synes det som skjer i nabolandet er spennende.

–Det er en dokumentasjon på at når man får en mindretallsregjering uten et avklart samarbeidsforhold, så har man en vanskelig budsjettsituasjon. Löfven valgte kanskje å legge budsjett mot venstre, i stedet mot sentrum. Men dette er svensk politikk. De må utforme sin mindretallsparlamentarisme på den måten de ønsker.

FØLGER MED: Statsminister Erna Solberg. Foto:Roger Neumann,VG

- Fryktelig klemme

Frps utenrikspolitiske talsperson, Kristian Norheim, mener at trøbbelet Stefan Löfven møter, er som forventet.

– Sverigedemokraterna føler for å markere seg, de mener de skal ha noe igjen for stemmene sine, de representerer mer enn 800.000 mennesker. Derfor har man kommet i denne situasjonen. Det er en fryktelig klemme for den nye regjeringen, sier
Norheim.

Hans partikollega, nestleder Per Sandberg, tror imidlertid på en løsning:

– Jeg tror Alliansen og Stefan Löfven vil bli enige i løpet av dagen.

SVs Audun Lysbakken synes det politiske kaoset er skremmende.

– Det er kynisk maktspill, ikke bare fra Sverigedemokraterna (SD), men fra alle borgerlige partiene. På den ene siden vil de ikke samarbeide med SD. Samtidig nekter de å forhandle med Socialdemokraterna om budsjettet. Da setter de Löfven sjakkmatt, det kan utløse et politisk kaos som bare SD tjener på.

Ingen støtte

At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige.

Sverigedemokraterna har imidlertid lovet å «felle enhver regjering som velger å føre en politikk som gir økt innvandring og gir Miljöpartiet avgjørende innflytelse over svensk migrasjonspolitikk».

Hverken regjeringspartiene eller Alliansen har ønsket å samarbeidet med partiet.Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder