I RETTEN: I dag starter et nytt rettssirkus for den tidligere sjefen for det internasjonale pengefondet (IMF), Dominic Strauss-Kahn. Han er tiltalt for å ha vært med på å skaffe kvinner til en prostitusjonsring i Lille i Frankrike. Foto:Ali Ngethi,Afp

Fransk sex-skandale for retten mandag: Strauss-Kahn nekter å ha skaffet prostituerte til sex-fester

Den tidligere sjefen for det internasjonale pengefondet, Dominic Strauss-Kahn (65), nekter å ha rekruttert luksusprostituerte til sexfester. Nå risikerer han 10 års fengsel.

 • Anne Stine Sæther
 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over fem år gammel

På sex-festene, som blant annet fant sted på Hotel Carlton i den nordfranske byen Lille, var den tidligere svært mektige finansmannen en aktiv deltager, ifølge BBC. Den tre uker lange straffesaken som starter mandag kalles nettopp «Carlton-affæren».

Men Strauss-Khan (67), affærens mest prominente deltager, nekter for at han noen gang forstod at kvinnene han festet med var prostituerte.

Den tidligere IMF-sjefen risikerer inntil ti års fengsel og 13 millioner kroner i bøter hvis han blir dømt etter tiltalen. Det er 13 tiltalte i saken, skriver BBC.

Påtalemyndigheten har tiltalt Strauss-Kahn for hallikvirksomhet, og han anklages for å ha brukt sitt omfattende kontaktnett til å leie inn prostituerte til sex-fester i Paris, Lille og Washington DC. En av den tidliger IMF-sjefens medtiltalte er bordelleieren kjent under navnet «Hallik-Dodo», skriver BBC.

Strauss-Kahn er av vitner omtalt som «kongen», ifølge NTB.

Først må imidlertid retten ta stilling til en rekke prosessuelle spørsmål. Blant annet har en av de prostituerte vitnene bedt om å få forklare seg bak lukkede dører. Det er også bedt om å kjenne hele rettssaken ugyldig, på grunn av påstander om at etterforskningen startet åtte måneder før politiet offisielt åpnet sak.

Flere overgrepsanklager

Fram til 14. mai 2011 var Dominic Strauss-Kahn en mektig internasjonal leder og så populær at han kunne ha utfordret daværende president Nicolas Sarkozy i presidentvalget i 2012. Da han ble pågrepet av amerikansk politi i New York og anklaget for seksuelle overgrep mot en stuepike på hotel Sofitel, ble presidentambisjonene raskt uaktuelle. Pengefondets leder ble siktet for seksuelle overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse.

Overgrepsanklagen i New York endte med et privat forlik mellom Strauss-Khan og stuepiken. Siktelsen ble frafalt, men stuepiken Nafisattou Diallo gikk med hjelp av støttespillere til sivilt søksmål.

Etter at stuepiken sto fram med sin historie, valgte en rekke andre kvinner å stå fram med lignende historier. Blant dem var den franske journalisten og forfatteren Tristane Banon anmeldte i begynnelsen av juli Strauss-Kahn for voldtektsforsøk. Anmeldelsen gjelder en sak fra 2003, da Banon skulle intervjue ham i en leilighet i Paris.

Trakk seg

MEDTILTALT: Eier Dominique Alderweireld med kjæresten Bea utenfor sexklubben DSK. Han er en av Strass-Khans medtiltalte. Foto:Laurent Dubrule,Reuters

Dominique Strauss-Khan trakk seg fra toppsjefsjobben i det internasjonale pengefondet kort tid etter skandalen i New York. De neste to årene unngikk han offentligheten helt til han plutselig dukket opp som representant for the National Credit Bank i Juba i Sør-Sudan.

Han har siden 2013 har han vært styremedlem i en russisk bank og økonimisk rådgiver for den serbiske regjeringen. Han har også vært involvert i en investeringsbank i Frankrike som gikk konkurs i november i 2014.

Dominique Strauss-Khan var gift med journlisten Anne Sinclair, som stod ved hans side gjennom skandalen i New York. De ble skilt i mars 2013.

Les også

 1. Strauss-Kahn: La meg være i fred

  Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn sier i et ferskt intervju at han er offer for et angrep fra mediene og ber om…
 2. Strauss-Kahn må svare om prostitusjonsring

  (VG Nett) I dag begynner avhørene av Dominique Strauss-Kahn om hans deltakelse i sex-orgier i den franske byen Lille.
 3. New York Post: - Overgrepssaken mot Strauss-Kahn droppes

  (VG Nett) Aktoratet vil bli enige om å droppe saken der tidligere pengefondtopp Dominique Strauss-Kahn er anklaget for…
 4. Ny voldtektsanklage mot Strauss-Kahn

  Den franske journalisten og forfatteren Tristane Banon anmelder Dominique Strauss-Kahn for voldtektsforsøk.
 5. Strauss-Kahn: - Jeg slapp henne da hun gjorde motstand

  Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn innrømmer at han tvang seg på den unge franske kvinnen som har anklaget ham…
 6. Strauss-Kahn sa unnskyld til tidligere kolleger

  Det ble en varm avskjed for Dominique Strauss-Kahn da han mandag besøkte sine gamle kolleger i IMF for å ta farvel.
 7. Stuepikens familie bryter tausheten

  (VG Nett) Familien til stuepiken som anmeldte Dominique Strauss-Kahn for voldtektsforsøk er opprørte over spekulasjoner…

Mer om

 1. Voldtektssaken mot Strauss-Kahn

Flere artikler

 1. Strauss-Kahn: – Jeg har aldri vært på Carlton

 2. Aktor vil frikjenne for Strauss-Kahn

 3. Nye detaljer i DSK-saken: Tok prostituert med på IMF-kontoret

 4. Legger han kortene på bordet?: I dag skal Strauss-Kahn svare på halliktiltalen

 5. Eks-prostituert om Strauss-Kahn (65): – Han lo og var ekkel

Fra andre aviser

 1. Aktor ber om frikjennelse for Strauss-Kahn

  Bergens Tidende
 2. Strauss-Kahn er frikjent for hallik-tiltale

  Aftenposten
 3. Strauss-Kahns mageplask fra maktens topp

  Bergens Tidende
 4. Kjennelse i halliksaken mot Strauss-Kahn fredag

  Fædrelandsvennen
 5. Strauss-Kahn må forklare seg i halliksaken

  Aftenposten
 6. Dominique Strauss-Kahn anklaget for omfattende hallikvirksomhet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder