10.000 ventet i motdemonstrasjon

Politiet frykter gatekamper i Berlin

Varsler demonstrasjoner i flere tyske byer: Venter tusenvis i tog mot «islamisering av Vesten»

BERLIN (VG) Mange tusen tyskere er i dag ventet å ta til gatene mot det de kaller islamisering av Vesten. Skremmende og ekkelt, men ikke farlig, mener lederen for Senter for europaforskning.

  • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over fem år gammel

Foreningen Pegida (Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten) varsler demonstrasjoner over hele Tyskland mandag kveld.

Like før jul deltok over 17.000 mennesker i en av deres demonstrasjoner i den østtyske byen Dresden.

Foreningen skriver til sine 104.000 følgere på Facebook at mandagsdemonstrasjonene fortsetter med ufortrøden styrke i det nye året. Ifølge nettsiden vil det bli holdt demonstrasjoner i syv tyske byer mandag kveld.

Følg demonstrasjonene direkte på VG og Canal Digital fra kl. 18.30

– Å se tyskere demonstrere på denne måten er både ekkelt og skremmende når man tar historien i betraktning, men denne innvandringsfiendtlige stemningen er ikke spesiell for Tyskland, sier professor Erik Oddvar Eriksen til VG.

Likhet med Sverige

Eriksen leder Arena – Senter for europaforskning, og sier at strømningene i Tyskland er de samme som vi ser over store deler av Europa.

– At det kommer til uttrykk gjennom demonstrasjoner kan ha sammenheng med at det er endel debatter de etablerte partiene i Tyskland velger ikke å ta, sier Eriksen.

Han legger til at Tyskland på mange vis ligner mer på Sverige når det gjelder å tabuisere deler av innvandrings- og asyldebatten.

PROFESSOR: Erik Oddvar Eriksen leder ARENA - Senter for europaforskning. Foto:UIO,

– Tyskland tar ved siden av Sverige i mot flest flyktninger i Europa i forhold til folketall, og har et innvandringstrykk som bekymrer deler av befolkningen. Når mange i tillegg opplever at landet ikke tør å ta debattene om problemer ved og begrensning av innvandring, gir de uttrykk for det.

En av åtte støtter

Ifølge en undersøkelse utført av magasinet Stern, svarer én av åtte tyskere at de ville stilt opp på en Pegida-demonstrasjon dersom den ble avholdt på deres hjemsted.

Erik Oddvar Eriksen sier han har tro på at Tyskland klarer det han kaller «en lakmustest for demokratiet».

– De færreste tyskere stemmer på partier på ytre høyrefløy. Jeg har tro på det frie ordskiftet, og på at Tyskland har et av Europas sterkeste demokratier. Det vil også komme motstemmer inn i debatten.

Frykter gatekamper

Allerede mandagkveld er det ventet en rekke motstemmer i Berlin. Mens demonstrasjonen til Pegida – eller Bärgida som lokallaget i Berlin heter – har rundt 600 påmeldte demonstranter, har Det tyrkiske samfunnet varslet 10.000 mennesker i en motdemonstrasjon.

Til tross for at begge demonstrasjonene i den tyske hovedstaden ber sine deltakere være fredelige, frykter politiet at mer voldelige grupperinger fra den ene eller andre siden kan utnytte demonstrasjonene til å skape bråk, skriver Berliner Morgenpost.

Merkels motstand

At demonstrasjonene holdes nettopp på mandager i Dresden har fått mange til å reagere. Det var her de ukentlige demonstrasjonene mot DDR-regimet ble holdt hver mandag høsten 1989. Demonstrasjonene var viktige for Berlinmurens fall samme år.

ADVARER: Kansler Angela Merkel advarte i sin nyttårstale om at Pegida-demonstrasjonene bygger på fordommer, kulde og hat. Foto:Pool,Reuters

Også kansler Angela Merkel advarer mot demonstrasjonene – og at de har kuppet de samme slagordene som ble brukt for 25 år siden. «Wir sind das Volk» (Vi er folket).

– Så la meg si til alle de som deltar i slike demonstrasjoner: Ikke hør på hva de sier, for hjertene deres er for det meste fylt av fordommer, kulde og til og med hat, sa Merkel i sin nyttårstale til Tyskland.

Erik Oddvar Eriksen mener det ikke er tilfeldig at det er i tidligere Øst-Tyskland demonstrasjonene har fått fotfeste.

– I Vest-Tyskland tok man et solid oppgjør med det nazistiske tankegodset i mye sterkere grad. I tillegg føler endel østtyskere at de ble gjort til annenrangs tyskere etter gjenforeningen, og at de ikke får samme respekt for sine tanker og meninger.

VG har forsøkt å få en kommentar fra Pegida uten å lykkes.

Mer om

  1. Tyskland

Flere artikler

  1. Høyresidens fremgang gjør Tyskland «normalt»

  2. Titalls tusen protesterte mot antiislamske Pegida i Tyskland

  3. Titusener demonstrerte mot PEGIDA i Dresden

  4. Tysk minister: Pegida misbruker Paris-ofrene

  5. Kronikk: Merkels viktige verdimarkering

  6. Pluss content

    Merkels viktige verdimarkering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder