SPRENGTE SEG SELV: Diana Ramazanova (18), som inngikk et muslimsk ekteskap med norsk-tjetsjeneren Edelbijev Abu Aluevitsj (23) ifjor, utførte et selvmordsangrep i Istanbul i forrige uke. Foto:PRIVAT,

Selvmordsbomber var enken til norsk jihadist

Den 18 år gamle kvinnen som sprengte seg selv i lufta i Istanbul i forrige uke knyttes til en norsk jihadist.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er den tyrkiske avisen Hurriyet som først meldte at selvmordsbomberen Diana Ramazanova var gift med norsk-tsjetsjeneren Edelbijev Abu Aluevitsj (23). De to har aldri bodd sammen i Norge.

– Vi kan bekrefte at hun er kona til Aluevitsj, men hun har ingen egen tilknytning til Norge, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

18-åringen ventet barn med Aluevitsj og hadde vært gravid i to måneder da hun sprengte seg selv i luften.

Norske myndigheter ble kjent med forholdet mellom de to da Ramazanova i desember varslet familien til Aluevitsj i Fredrikstad om at han var drept i Syria.

Drept i bombeangrep

Edelbijev Abu Aluevitsj kom til Norge som asylsøker i 2003. Ti år senere forlot han Fredrikstad for å knytte seg til den fryktede islamistgruppen IS. Han ble siktet for terror i oktober 2014 av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). I etterkant ble det også tatt en rettslig beslutning om at 23-åringens bankkontoer skulle fryses på grunn av terrorforbindelsen.

I midten av desember ble Aluevitsj drept i et amerikanskledet bombeangrep mot Den islamske staten.

Ramazanova, som sprengte seg selv i lufta i Tyrkia, kommer fra Dagestan. Hun var bare 18 år gammel. Hun er ikke norsk statsborger og ekteskapet er heller ikke formalisert i Norge, får VG opplyst.

De skal ha inngått et muslimsk ekteskap i fjor – i Tyrkia eller Syria.

ÅSTEDET: Politiet vokter her åstedet for selvmordsangrepet i Istanbul 6. januar i år. Kvinnen, som knyttes til en terrorsiktet norsk-tsjetsjener, sprengte seg selv i luften utenfor en politistasjon. Foto:Ozan Kose,Afp

Ifølge tyrkiske myndigheter kom Ramazanova til landet i 2014 på turistvisum, etter å ha møtt norsk-tsjetsjeneren Aluevitsj på sosiale medier. De skal ha vært sammen i Tyrkia i tre måneder, før de begge reiste til Syria.

I Istanbul besøkte paret mange turiststeder, som Sultan Ahmed-moskeen og Bosphorus. De tok mange bilder, og turen var som en bryllupsreise for dem.

Snakket engelsk til politiet

Etter Edelbijevs dødsfall tok enken seg over grensen til Tyrkia og utførte selvmordsangrepet. Ramazanova kom seg inn på politistasjonen i Sultanahmet ved å henvende seg på engelsk. Hun sa hun hadde mistet passet.

Hun tok med seg en politimann i døden da hun detonerte bomben. En annen politimann ble lettere såret.

Sultanahmet er et populært turistområde og ligger i den historiske sentrumsdelen av Istanbul. Det er også der Sultan Ahmed-moskeen ligger, som paret hadde besøkt sammen etter det muslimske giftermålet. Hagia Sofia ligger også i bydelen.

Tyrkisk politi har totalt pågrepet seks personer i forbindelse med selvmordsangrepet. Tre av de pågrepne er utenlandske borgere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder