GIR SEG: Italias statsminister Mario Monti går av. Her er han på besøk på Fiat-fabrikken torsdag. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX

Italias statsminister har gått av

Mario Monti har gått av som statsminister i Italia etter at nasjonalforsamlingen i Roma med stort flertall godkjente regjeringens forslag til statsbudsjett.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Monti leverte sin avskjedssøknad til president Giorgio Napolitano fredag kveld. Napolitano varslet at han lørdag vil innlede konsultasjoner med lederne for de politiske partiene om den videre politiske utviklingen.

Utfallet blir trolig valg på ny nasjonalforsamling i februar, spådde nyhetsbyrået DPA. Montis regjering, som har bestått av partiløse fagfolk på ulike områder, mistet tidligere denne måneden støtten fra eksstatsminister Silvio Berlusconi og hans sentrum-høyre-parti PDL.

- Den tidligere EU-kommissæren Monti reddet Italia fra statskonkurs, men prisen har vært høy, kommenterte nyhetsbyrået AFP.

Han har gjennomført tøffe innstramningstiltak som har avverget en økonomisk katastrofe, men samtidig gjort ham upopulær i brede lag.

Det er uklart hva Mario Monti vil gjøre etter at han nå er ferdig med jobben som regjeringssjef. Han skal etter planen holde en pressekonferanse søndag, der han kanskje vil si fra om han stiller som kandidat i valget som ventes ut på nyåret.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder