AVSKOGING: Kongolesiske kvinner produserer kull ved å hugge ned skog i åsene i Masisi nær Kitchanga i Nord-Kivu-provinsen. Foto: AFP

Norge og USA skal arbeide sammen mot avskoging

Norge får med seg Storbritannia og USA i kampen mot avskoging.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De tre landene skal til sammen bruke 280 millioner dollar (1,7 milliarder kroner) særlig på tiltak for å gjøre jordbruket, som i dag er en viktig drivkraft bak avskogingen, mer bærekraftig. Norge bidrar med 135 millioner dollar, Storbritannia med 120 millioner og USA med kun 25 millioner. Pengene skal gå til et fond som Verdensbanken håndterer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Initiativet ble presentert på klimamøtet i Warszawa onsdag, der også miljøvernminister Tine Sundtoft (H) deltar.

Flere med

Miljøbevegelsen var rask til å påpeke at dette er penger de tre landene allerede har satt av til kampen mot klimaendringene. Men fra norsk side sees det på som viktig at man nå har fått USA med på et samarbeid om skogvern som klimatiltak. Norge har lenge vært internasjonalt ledende i arbeidet for å stanse hogst av regnskog i blant annet Brasil og Indonesia, men har også vært opptatt av å få flere med på laget i dette arbeidet.

- Dette er ikke bare et miljøspørsmål. Det er et økonomisk spørsmål. Det er et energispørsmål, sa USAs utenriksminister John Kerry i en videooverført tale til klimamøtet.

Det er håp om at fondet, kalt BioCarbon Fund, etter hvert skal få støtte fra flere donorer, både offentlige og private.

Savner penger

Samarbeid mellom offentlige og private var også et av temaene i Sundtofts tale til klimamøtet, der hun snakket om finansiering av klimatiltak og klimatilpasning.

- Vi snakker om et offentlig-privat samarbeid i stor skala. Regjeringene må ha en politikk og reguleringer som kan utløse private investeringer, sa hun.

Sundtoft ba i talen verden skaffe til veie penger til klimatiltak. Industrilandene lovet på klimatoppmøtet i København å sette av 100 milliarder dollar (620 milliarder kroner) årlig fra 2020 for å hjelpe fattige land både å tilpasse seg klimaendringene og kutte utslipp.

Men mange rike land er mer opptatt av å håndtere sine egne økonomiske problemer, og løfter om penger lar vente på seg. Japan har på årets klimamøte lovet 16 milliarder dollar over tre år.

- Mange av verdens fattigste land er også de mest sårbare for klimaendringene. De vil trenge fortsatt offentlig støtte for å tilpasse seg, sa Sundtoft, som mener dette må reflekteres i klimaavtalen som etter planen skal på plass i Paris neste år.

Den norske ministeren var også opptatt av at de fattige landene har behov for at støtten er forutsigbar, og viser til at den nye regjeringen opprettholder støtten til regnskogvern, det såkalte REDD+-arbeidet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder