Hendelsene før Tyrkia skjøt ned det russiske jagerflyet

Luftrommet over nordlige Syria har i høst vært overfylt av kampfly fra stater med ulike motiver, mål og allianser. Her er tidslinjen som viser veien mot øyeblikket da Tyrkia fikk nok – og fyrte av mot Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

2011: Tyrkias daværende statsminister Recip Tayyep Erdogan går på TV og sier han har fått nok av Syrias diktator Bashar al-Assad.

– Bare fjern deg fra stillingen før mer blod er spilt, før du torturerer mer mennesker. Gjør det for ditt eget lands beste og for det beste for regionen.

2015: Det har gått fire år siden Erdogans tale. Over en kvart million mennesker er drept, en majoritet av dem er drept av Bashar al-Assads styrker.

Så, i høst, valgte Russlands president Vladimir Putin å gå inn i den allerede blodige konflikten med full styrke. Målet: Å støtte en svært presset Bashar al-Assad ved å bombe opprørsgruppene som truet han mest på slagmarken.

Institute for the Study of War (ISW) og Critical Threat Prosject har gått igjennom de viktigste hendelsene i luftrommet over Syria i høst.

Her er det eskalerende hendelsesforløpet, som i går førte til krisemøter blant verdens ledere:

* 30. september: Russlands første dag med bombeaksjoner av opprørskontrollerte områder. Russiske myndigheter hevdet de kun bombet IS-mål. Samme dag snakket VG med et øyenvitne til det første angrepet i byen Talbiseh. IS var ikke i nærheten av byen, sa innbyggeren – og hevdet kun sivile ble drept.

Se intervjuet med innbyggeren:

* 2. oktober: Tyrkia beskylder Russland for å angripe den moderate opposisjonen. Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu sier at Russland med viten og vilje går etter den såkalte Frie syriske arme, for å ødelegge opposisjonen og styrke Assad. Tyrkia beskyldte også den syriske hæren for å samarbeide med IS, med hjelp fra Iran og Russland, for å knuse de andre opprørerne. Ifølge ISW sa Tyrkia at den slik strategi bare vil øke rekrutteringen til IS.

Les også: Stoltenberg: Russlands bombing styrker IS

* 3. oktober: Russiske kampfly krenker tyrkisk luftrom for første gang. Et russisk Su-24 (likt det som ble skutt ned i går) og et Su-30 entrer Tyrkia nord for den syriske regionen Latakia, og to tyrkiske F-16 følger flyene tett. Tyrkia advarte i ettertid Russland om at lignende hendelser kan ha alvorlige konsekvenser. Jens Stoltenberg ba Russland respektere NATOs luftrom.

* 5. oktober: Nato holder krisemøte om Russlands krenkelse av tyrkisk luftrom. Tyrkia advarer Russland om at de kan komme til å skyte ned deres kampfly i fremtiden, hvis det skulle skje igjen.

Syriske innbyggere forteller om Assad-angrep: På innsiden av en beleiret, utbombet by

* 6. oktober: Et luftvernsystem i Syria blokkerte radaren til åtte tyrkiske kampfly, samtidig som Pentagon hevdet at russiske fly tvang amerikanske kampfly til å endre rute over syrisk territorium.

STOR OVERSIKT: Nordmennene som vervet seg til IS

* 8. oktober: Tyrkia truer Russland med økonomiske sanksjoner på grunn av de russiske flyangrepene som støtter Bashar al-Assad i Syria.

* 16. oktober: Tyrkia skyter ned russisk drone over tyrkisk territorium. Dronen ble skutt med av tyrkiske jagerfly om lag tre kilometer inne i tyrkisk luftrom nær grensen til Syria.

RELATIVT LITEN: Et stillbilde fra en video viser en nedskutt drone i landsbyen Deliosman i Tyrkia. Tyrkiske krigsfly skjøt ned dronen i tyrkisk luftrom nær grensen til Syria den 16.oktober Foto: Halil Dogan via Reuters TV, NTB scanpix Foto: ,

Få oversikt: Slik er krigen verden må løse

* 6. november: USA sender seks kampfly til en base sør i Tyrkia, etter at Tyrkia etterspør beskyttelse på grunn av Russlands krenkelse av deres luftrom.

* 18. november: USA og Storbritannia skal ha oppfordret Frankrike til ikke å påkalle NATOs artikkel 5, etter IS-angrepene i Paris. En av hovedargumentene, skal ifølge ISW, ha vært ønsket om ikke å kompliserte relasjonene til både Russland og Tyrkia.

Les også: Al-Qaida-krigere i Syria i VG-intervju: Klare til krig mot Putin

* 20. november: Tyrkia innkaller den russiske ambassadøren til samtaler om bombing av turkmener-landsby i Latakia. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven mot turkmenske opprørere i området med russisk luftstøtte og bombing.

Tyrkia har tradisjonelt støttet de etniske syriske turkmenerne, som i dag er organisert i en opprørsgruppe ved navn Syriske turkmenske brigader. De er alliert med de vestligstøttede moderate opprørerne i Den frie syriske hær.

* 21. november: Assads stryker, i samarbeid med den den Iran-støttede libanesiske militsen Hizbollah, rykker frem i kampen mot turkmenske opprørerne.

* 24. november: To F16-fly skyter ned det russiske Su-24-fly som Tyrkia hevdet krenket tyrkisk luftrom. Pilotene måtte skyte seg ut over over det opprørskontrollerte området de selv skulle å bombe. En av dem skal ha landet i fanget på fienden:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder