Naturvernforbundet: – Klimasviktere møttes i New York

LØFTER: Kinbas visestatsminister Zhang Gaoli under åpningsmøtet under Climate Change Summit i FN tirsdag. Foto:Timothy A. Clary,Afp

Kina lover å kutte i utslippene

Kina har for første gang lovet omfattende tiltak for å bekjempe klimaforandringene og har satt som mål å kutte kraftig i utslippene innen 2020.

Artikkelen er over fem år gammel

Kunngjøringen kom fra Kinas visestatsminister Zhang Gaoli under klimatoppmøtet i New York tirsdag, melder BBC.

Zhang sa Kinas CO2-utslipp, som er verdens høyeste, snart vil nå et toppnivå, og at målet er å få satt et tak på utslippene så snart som mulig.

– Som et stort og ansvarlig land vil Kina gjøre en enda større innsats for å ta tak i klimaendringene og ta internasjonalt ansvar som er i samsvar med våre nasjonale forhold og faktiske muligheter, sa Zhang i sitt innlegg på toppmøtet.

Eksperter og analytikere påpeker at dette er første gang Kina har sagt seg villig til å ta tak i klimaproblemene og kutte i utslippene av klimagasser.

Mange har likevel bitt seg merke i at den kinesiske presidenten Xi Jinping ikke var til stede på klimatoppmøtet, men hadde sendt sin visestatsminister i stedet.

Naturvernforbundet ikke imponert

Verden kom ikke nærmere en effektiv internasjonal klimaavtale på klimatoppmøtet i New York, mener Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Meningen var at nye løfter om utslippskutt fra landene på møtet skulle gi drahjelp til de internasjonale forhandlingene fram mot en ny avtale. Men Haltbrekken er skuffet over det landene presenterte.

– Det var ikke klimaledere som møttes i New York, men klimasviktere, sier Haltbrekken til NTB.

Han peker på at politikerne ofte etterlyser folkelig engasjement i klimasaken. Det fikk de se i helgen, da flere hundre tusen mennesker demonstrerte i New York og andre byer rundt om i verden.

– Det er skammelig at de politiske lederne ikke benyttet sjansen da de hadde den, sier Haltbrekken.

Over 120 stats- og regjeringssjefer deltok på FN-toppmøtet, blant dem USAs president Barack Obama og statsminister Erna Solberg (H). Kina, India, Russland, Canada og Australia valgte å ikke sende sine øverste ledere til møtet.

Bellona skuffet

Bellona-leder Frederic Hauge er skuffet over at statsminister Erna Solberg (H) ikke sa mer om norske utslippskutt på klimatoppmøtet i New York.

– Det er veldig bra at Norge bidrar til regnskogsbevaring, men det kan ikke være en unnskyldning for å unnlate å nevne noe om konkrete nasjonale utslippsreduksjoner, sier Hauge til NTB.

Han synes det er rart at Solberg i sin tale på FN-møtet ikke sa noe om at det er støtte i Stortinget for kutt av flere millioner tonn klimagasser de neste årene.

– Jeg er også skuffet over at Norge ikke har snakket ett eneste ord om fangst og lagring av CO2, der vi for noen år siden lå langt framme internasjonalt, sier Bellona-lederen.

Selv om han ikke er fornøyd med den norske innsatsen, mener Hauge at toppmøtet var preget av en mer positiv stemning enn på tidligere klimamøter.

– Det er generelt bedre stemning, og man har større tro på at man til slutt kommer fram til en global avtale, sier Hauge.

Mer om

  1. Kina
  2. Miljøvern

Flere artikler

  1. Ordene «bør» og «skal» holdt på å velte klimaavtalen

  2. Klimaopprør i Paris: Klimaaktivister i kraftig klinsj med fransk politi

  3. Håp om gjennombrudd på klimamøtet i Paris

  4. Bellona om avtaleforslaget fra FNs klimakonferanse: – Betyr full stopp for norsk olje og gass

  5. Dette må du vite om klimatoppmøtet i Paris

  6. Obamas harde kamp mot klima-klokken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder