I DØDELIG KRIG: 27-åringen (til høyre) er én av 30 nordmenn som deltar i krigen i Syria. Han sier han befinner seg i Aleppo-området. Tre av mennene på bildet til venstre er nordmenn, ifølge han. Foto: Privat,

Norsk Syria-kriger i stort VG-intervju: Derfor kjemper jeg i Syria

«Døden henger over deg hele tiden, og du må se på når gode venner blør sakte i hjel»

Han kriger side om side med al-Qaida i Syria. For første gang forteller en norsk kriger om radikaliseringen, kampene – og om Norges frykt for at han, og andre, skal angripe hjemlandet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den 27 år gamle nordmannen «Abdallah» kriger i en av Syrias mest ødelagte og farlige byer, Aleppo.

Frustrert og sint på det norske samfunnet han vokste opp i, har han dratt for å delta i verdens mest dødelige krig. PST forsøkte å stoppe han, men klarte det ikke. Nå er han én av de 30 radikaliserte nordmennene i Syria, som norske myndigheter frykter.

Mannen har gått med på å fortelle sin historie til VG. Kommunikasjonen har foregått over flere dager denne uken, via sosiale medier.

Minst 60 nordmenn har reist til Syria i løpet av den svært brutale, tre år lange borgerkrigen, der 200.000 mennesker så langt er døde. 20 nordmenn har reist hjem igjen, og ti er drept på slagmarken.

– Hvis du drar hit, så vet du at du kan bli drept når som helst. Døden henger over deg hele tiden, og du må se på når gode venner blør sakte i hjel, og tar sine siste pust, sier han.

Reiste med venner, trosset PST

Abdallah er født i Norge, og har levd på Østlandet i store deler av livet. Han bestemte seg for å reise da han fikk høre at tre venner planla å dra. De hadde gode kontakter. Nordmannen sier at han tenkte: «Dette er den beste sjansen jeg har».

– PST kom til meg i vinter. De sa at alle som reiser vil få problemer. At hvis jeg blir mistenkt for å være med terrorister kan jeg få de strengeste straffene, uten konkrete beviser om drap.

– Hva svarte du til PST?

– Jeg svarte med å dra til Syria.

VED FRONTLINJEN: Dette bildet skal være tatt av «Abdallah» selv, i kampen mot Assad-regimet i Aleppo-området. Foto: Privat Foto: ,

De fire reiste i februar i år: Først til en tyrkisk grenseby, deretter over en liten elv. Derfra gikk Abdallah inn i Syria. Der, som planlagt, ble han møtt av en kontakt, som kjørte han videre inn i det ødelagte landet.

Som mange andre fremmedkrigere, sier nordmannen at han reiste for å beskytte innbyggerne i Syria mot diktator Bashar al-Assad. Han er frustrert fordi «Vesten påberoper seg å være demokratiske, uten å ville støtte de som ønsker demokrati i landet».

– Assad-regimet er autoritært, totalitært, diktatorisk. Hans regime har bombet i hjel hele landet. Jeg har sett så mange mennesker bli drept av disse bombene. Selvfølgelig vil jeg hjelpe dem.

LES INTERVJU:

Slik trente han skandinaviske jihadister

Derfor ble vi IS-krigere

Kjemper med al-Qaida

27-åringen befinner seg i Aleppo-distriktet i det nordvestlige Syria. Han kriger sammen med den islamistiske jihadist-gruppen Jaish Mujahireen, et navn som kan oversettes som «En hær av utlendinger». Til daglig kjemper Abdallah og hans gruppe side om side med Nusra-fronten, al-Qaidas offisielle gruppe i Syria.

– al-Qaida er en brutal terrororganisasjon?

– Jeg kan ikke ta stilling til hva al-Qaida har gjort i andre land. Her i Syria er de ordentlig gode brødre, sier han.

De aller fleste i Jaish Mujahireen er fremmedkrigere. Mange er fra Tsjetsjenia, Georgia, Tyskland og Belgia. Ifølge Abdallah er det fire andre nordmenn som kjemper i samme gruppe. Resten av nordmennene, ifølge ham, kriger for Den islamske staten (IS).

– Bør nordmenn frykte at norske Syria-krigere, som deg, skal angripe hjemlandet?

– Det finnes et uttrykk på engelsk, 'the fear of nightmares'. Det er lett å se for seg all slags grusomme scenarioer. Det er lov å være redd, men vær så snill ikke vær redd for ditt eget mareritt. Ingen som har vært her i Syria kommer til å gjøre noe vondt i Norge, sier han.

Abdallah sier at han ikke tror nordmenn hadde klart å angripe Norge, selv om de hadde ønsket det. Han sier at alle krigerne i Syria, er klar over at norske og internasjonale myndigheter vet hvem de er, og at de kommer til å bli fulgt med «argusøyne resten av livet sitt».

– Flere etterretningstjenester mener det er grunn til å frykte angrep?

– Det er usannsynlig at nordmenn skal reise til Norge for å utføre angrep. Hvordan? Med hva? IS-medlemmer brenner sine pass for å vise troskap. Alle som kommer hit, uansett hvilken gruppe de kjemper for, vet at myndighetene følger med dem. Hvorfor skulle vi skremme vårt eget folk?

BAKGRUNN OM ALEPPO: Syriske opprørskrigere klemt mellom IS og Assad

KJEMPER MOT ASSAD: På sin egen Youtube-kanal har Jaish Mujahireen lagt ut flere videoer fra krigen. Gruppen er allierte med flere grupper i Aleppo, blant annet Nusra-fronten. Foto: Youtbe,

Norsk-kurder i fronten i Irak:- Jeg har gått fra alt jeg hadde i Norge

Nordmenn reiste fra Aleppo

Jaish Muhajireen ble etablert tidlig under kampen om Syrias største by, Aleppo, i 2012. Gruppen ble ledet av Abu Omar al-Shisani, en beinhard jihadist fra Georgia, en veteran fra den andre Tsjetsjenia-krigen og Georgia-krigen. Nå er Shishani en av «Den islamske statens» fremste og mest fryktede kommandanter.

Da Shishani gikk over til IS, valgte mange nordmenn i Syria, ifølge 27-åringen, å gjøre det samme. De reiste fra Aleppo til IS’ selverklærte hovedstad, den nord-syriske byen Raqqa. De aller fleste nordmennene skal nå befinne seg der.

Denne uken har nordmannen oppholdet seg i Leramoen ved Aleppo. Der er Assad-regimet på fremmarsj. Abdallah forteller at Assads bombefly sirkulerer over dem oftere og oftere.

– Når hylet kommer så våkner du, og hvis ikke, våkner du garantert av smellet. Du vet aldri hvor nærme bombene treffer. Bakken rister.

IS-OFFER: Bonden Medlol (42) drept i skolegård

– Norge inspirerte meg til å bli muslim

Hjemme i Norge, før han reiste, ble 27-åringen gradvis mer og mer radikalisert. Han ble frustrert over den norske samfunnets tilsynelatende mangel på moral. Det var det norske samfunnet som inspirerte han til å bli muslim, sier han.

– Etter å ha levd så lenge i Norge og ha sett alt det som skjer der, forsto jeg at det ikke var riktig vei. Uskyldige mennesker lider og blir drept akkurat nå, og nordmenn ler av det, mens de drikker.

Abdallah mener at nordmenn «har kastet sin religion på sjøen, og med det kastet de også vekk all moral». Det er særlig fokuset på rus og pornografi som har provosert ham.

– I vesten måler man en kvinnes verdi ut ifra hvor mye hun er villig til å kle av seg.

LES OGSÅ: Norsk ambassade slo alarm om terrorsiktede nordmenn

Tror han må i fengsel

Nå er Abdallah langt unna Norge, i en daglig kamp om livet i et land i ruiner.

Mens VG snakket med ham på onsdag, satt han i en sovesal sammen med andre krigere. En annen gruppe var kommet for å legge planer sammen med Abdallahs kommandanter.

– Hver dag er det massive bombeangrep her. Det er mulig at vi til slutt må forlate Aleppo. Og hvis jeg lever så lenge, vet jeg ikke hva jeg kan gjøre.

– Hva med bare å reise hjem?

– Reiser jeg til Norge må jeg vel i fengsel. Men hvis jeg kan få en mulighet til å se familie og venner igjen, så tar jeg fengselsstraffen.

– Savner du vennene dine, og familien?

– Selvfølgelig. Men de sier bare at jeg må komme hjem hele tiden, så det er ikke lett å snakke med dem. Det er vondt … Jeg prøver ikke å tenke på dem.PST: Bekymringssamtalene virker ikke

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, sier at samtaler som den «Abdallah» sier han hadde med PST, er et typisk eksempel på hva etterretningstjenesten prøver å si til radikale nordmenn som ønsker å reise til Syria.

– Vi har utført mange slike bekymringssamtaler med radikale islamister. De har også vært utført på Gardermoen før avreise. Men i mange tilfeller har vi ikke lyktes i å overtale disse personene til ikke å dra. De er allerede blitt radikalisert og har vært fast bestemt på å reise, sier han.

Bernsen sier at PST kjenner til gruppen som den 27 år gamle nordmannen kriger for i Syria.

– Vårt hovedfokus er på nordmennene som har hatt ekstreme holdninger før de reiser, og som kriger for IS og Nusra-fronten. Det er disse gruppene som er terror-listet. Vi vurderer sakene individuelt, sier han.

Forsker: Andre mål, samme ideologi

Mange av fremmedkrigerne som reiser til Syria velger å kjempe for IS, men flere kriger også med Nusra-fronten og andre ekstremistiske grupper, sier forsker Magnus Ranstorp, direktør for Senter for asymmetriske studier ved Forsvarshögskolan i Sverige. Han har et spesielt fokus på islamistisk ekstremisme.

– Mange av disse gruppene er i direkte konfrontasjon med IS, men selv om deres mål er mer konsentrert rundt kampen mot Assad, er deres grunnideologi den samme.

Ranstorp mener myndighetene må følge med på alle som reiser til Syria for å delta i krigen.

– Det er ikke slik at disse krigerne går rundt med medlemskort. Det dannes stadig nye allianser, og mange skifter grupper, sier han, og legger til:

– Har du vært der kan du være en trussel. Likevel er det nok bare en svært liten del av dem som kommer hjem som er en trussel. Noen blir desillusjonerte, mens andre blir svært farlige.

Juridisk dilemma

Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har jobbet med fremmedkrigere i en årrekke. Han sier at gruppen den 27 år gamle nordmannen er en del av, startet som Nusra-fronten (al-Qaida i Syria) sitt prosjekt for å ta imot flommen av fremmedkrigere som kom til landet.

Hegghammer mener norske myndigheter ikke kategorisk kan skille mellom nordmenn i de ulike gruppene som nå kjemper inne i Syria.

– Det må gjøres individuelle vurderinger om hva de har gjort, sagt og vært med på. Fremmedkrigerne utgjør mange vanskelige juridiske dilemmaer, sier han.

HJEMME, TIL SLUTT? Hvis 27-åringen, på bildet, overlever krigen, reiser han gjerne hjem igjen. Foto:Privat,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder