KLAR TALE: Her demonstrerer ungarere mot statsminister Viktor Orbán og hans endringer av grunnloven i Budapest 2. januar. Foto: REUTERS

Frykter at Ungarn kan utvikle seg til en fascistisk stat

(VG Nett) De nye grunnlovsendringene i Ungarn knebler demokratiet, mener ekspert.

Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ungarerne våknet opp til det nye året med en ny, kontroversiell grunnlov skreddersydd for statsminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz.

Endringene i grunnloven innebærer blant annet en betydelig begrensning av pressefriheten og domstolenes og sentralbankens uavhengighet.

Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, er bekymret for utviklingen og peker spesielt på den nye praksisen rundt oppnevnelsen av dommere i straffesaker.

- Slik det er nå, velger statsministeren i praksis selv hvem som skal være dommere. Han bestemmer hvem som skal dømme i hver enkelt sak. Det er en enorm begrensing av domstolenes frihet, sier Aarebrot.

- Kan Ungarn utvikle seg til en fascistisk stat?

KRITISK: Professor Frank Aarebrot. Foto: SCANPIX

- Ja, det er det som er faren. Fidesz' politikk minner om politikken til en fascistisk stat, men dette er først og fremst et maktproblem, ikke et ideologisk problem, sier Aarebrot til VG Nett.

- Kan gi økonomisk kaos

Den ungarske nasjonalforsamlingen ignorerte den kraftige kritikken fra menneskerettighetsorganisasjoner og fremtredende utenriksministere.

Det internasjonale samfunnet er i disse tider ekstra bekymret over sentralbankens mangel på uavhengighet i landet.

- Nå har regjeringen makt til for eksempel å nekte banken å heve renten hvis det er nødvendig. Politisk styring over valutaen kan gi økonomisk kaos, og det er det allerede i ferd med å bli, sier Aarebrot.

Den ungarske valutaen, forinten, har falt som en stein i forhold til euroen de siste månedene. Og situasjonen har forverret seg ytterligere etter grunnlovsreformen, skriver NTB.

Men foreløpig står EU på bakbeina med tanke på økonomisk hjelp. De insisterer på at den ungarske sentralbanken må forbli uavhengig.

- Her kan EUs reaksjon bli ganske dramatisk. De kan i ytterste konsekvens stille et ultimatum overfor regjeringen, og da kan Ungarn stå i fare for å bli ekskludert fra EU, sier Aarebrot.

- Klamrer seg til makten

På toppen av de diktatoriske forandringene, er grunnlovsreformen utformet slik at det er nærmest umulig for andre makthavere å endre grunnloven igjen.

- I grunnloven forlanger de større flertall når eventuelle maktovertakere vil endre lovene tilbake igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

NASJONALISTISK: Det ungarske partiet Jobbik er blant flere svært konservative partier som er i fremmarsj, forteller Aarebrot. Her har partiet en markering i Budapest. Foto: Erik Samland


- Hva er det Fidesz vil oppnå med disse endringene?

- De vil befeste sin posisjon. De er redd for at deres største konkurrent, som faktisk er til høyre for dem i den politiske skalaen, kan ta over makten. Ved de drastiske endringene demonstrerer de at de er tøffest i trynet, sier Aarebrot.

Store demonstrasjoner

Ungarns statsminister Viktor Orbán har møtt stor motstand mot sin grunnlovsreform.

Mandag demonstrerte titusenvis utenfor operahuset i Budapest der regjeringen feiret lovendringen med en gallamiddag, skriver nyhetsbyrået AFP.

Demonstrantene sto med plakater med blant annet «Orbanistan!» og «Viktorship!» påskrevet.

Den sosialistiske parlamentarikeren Tibor Szanyi hadde følgende dom av regjeringens endringer:

- Viktor Orban og hans tjenere har forvandlet Ungarn fra en lovende plass til det mørkeste stedet i Europa, sa Szany ifølge BBC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder