125 mennesker skal være såret etter det israelske angrepet

200.000 palestinere har søkt tilflukt på FN-skoler og -bygninger

En palestinsk mann holder opp et skadet barn på Kamal Edwan-sykehuset etter å ha blitt skadet i det israelske angrepet på en FN-skole onsdag morgen. Foto:Mohammed Abed,Afp

FN: 5 granater drepte 19 flyktninger på FN-skole

Flyktninger på en jenteskole som drives av FN på Gazastripen, ble onsdag rammet av et israelsk angrep. Minst 19 mennesker er drept.

 • Magnus Wright Jacobsen

Artikkelen er over seks år gammel

Det opplyser FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA. Antall drepte er ikke endelig bekreftet, og helsepersonell på Gazastripen melder at flere titall mennesker er døde.

– Noe fryktelig har skjedd, sa FN-talsmannen Chris Gunness etter å ha fått de første rapportene fra angrepet. Om lag 125 mennesker skal være såret på jenteskolen al-Hussein i flyktningleiren Jabalia.

Slektninger av offere i den israelske bombingen av en FN-skole onsdag morgen, gråter på Kamal Adwan-sykehuset. Foto:Marco Longari,Afp

– Fem granater – israelske stridsvogngranater – traff menneskene her og drepte mange av dem mens de sov. Disse personene hadde kommet til skolen fordi den er et tilfluktssted som drives av FN, sier Khalil al-Halabi fra UNRWA.

Også mange andre områder på Gazastripen ble rammet av israelske angrep onsdag morgen og i løpet av natten. Disse timene var trolig noen av de blodigste så langt i konflikten, og til sammen skal over 40 mennesker være drept.

Utbombede klasserom

Inne på skolen i flyktningleiren måtte hjelpemannskaper hente ut døde mennesker og kroppsdeler fra utbombede klasserom. Utenfor lå det nærmere 20 døde esler og andre dyr, ifølge en reporter fra nyhetsbyrået Reuters.

Israel har så langt ikke kommentert hendelsen, og en talsmann for det israelske militæret sier de jobber med å sjekke opplysningene som er kommet fram. Helsedepartementet på Gazastripen melder at et nyfødt barn og en lege er blant dem som ble drept i angrepet.

ANGREP: Palestinere samler seg rundt inngjerdinger med døde esler like utenfor FN-skolen som vitner sier ble drept under det isrealske bombeangrepet onsdag morgen. Foto:Mohammed Salem,Reuters

Et israelsk angrep i bydelen Tuffah i Gaza by onsdag førte også til at flere barn ble drept, ifølge palestinsk helsepersonell. Her ble til sammen seks mennesker drept, og tre av disse skal være barn.

Sør på Gazastripen skal ni medlemmer av samme familie ha blitt drept i byen Khan Younis. I flyktningleiren Bureij, nord i det palestinske området, ble en elleve år gammel funksjonshemmet jente drept, ifølge lokale leger.

På bristepunktet

FN-organisasjonen UNWRA advarer om at deres kapasitet er på bristepunktet etter at over 200.000 palestinere har søkt tilflukt i skoler og andre bygninger som FN har ansvar for.

Lagre med raketter er de siste ukene blitt funnet på til sammen tre FN-skoler. Funnene har fått FN til å reagere kraftig, men så langt er det ikke kjent hvem som har plassert våpnene i skolebygningene.

De væpnede palestinske gruppenes rakettangrep mot Israel har fortsatt de siste dagene, uten at det er kommet meldinger om drepte. Siden konflikten begynte, har seks israelske barn blitt såret i denne typen angrep. Tre sivile er blitt drept, og av disse er to israelere, mens én var thailandsk statsborger.

Forhandlinger

Samtidig som de israelske angrepene trappes opp, melder israelsk TV at egyptiske forhandlere gjør fremgang i arbeidet med en våpenhvile på Gazastripen. En palestinsk delegasjon er ventet til Kairo onsdag.

Den israelske offensiven på Gazastripen ble trappet opp etter at ti israelske soldater ble drept mandag.

Den israelske hæren har sagt den trenger om lag en uke på fullføre sitt fremste mål om å ødelegge tunnelene fra Gaza inn i Israel. Det er stor oppslutning i Israel om offensiven mot Gazastripen, og i en ny meningsmåling svarer 95 prosent av den jødiske delen av befolkningen at bruken av militære maktmidler har vært riktig.

Så langt i konflikten er over 1.240 palestinere drept, de fleste av dem sivile. Minst 243 av de drept er barn, ifølge UNICEF. På israelsk side er 53 soldater drept, i tillegg til de tre sivilpersonene.
©NTB

Les også

 1. Gazas eneste kraftverk ute av drift etter eksplosjon

  Innbyggerne mister strøm etter israelske angrep, ifølge myndighetene i området.
 2. AFP: 20 drept i bombeangrep mot FN-skole

  20 personer ble drept i et israelsk bombeangrep mot en FN-skole på Gazastripen onsdag morgen.
 3. – Gjenoppbyggingen i Gaza vil ta år

  Over 180.000 mennesker har søkt tilflukt i…
 4. Slik hevder Israel at Hamas traff sine egne

  Det israelske forsvaret (IDF) hevder dette kartet beviser…

Flere artikler

 1. Israelsk skoleangrep fordømmes av FN

 2. AFP: 20 drept i bombeangrep mot FN-skole

 3. – Gjenoppbyggingen i Gaza vil ta år

 4. Netanyahu lørdag kveld: - Offensiven fortsetter: Enkelte israelske bakkestyrker trekker seg tilbake fra Gazastripen

 5. Bakkeoffensiven fortsetter: Harde kamper på grensen mellom Gaza og Israel

 6. **FN fordømmer nytt angrep på FN-skole **10 drept søndag **Israel innrømmer å ha skutt mot mål nær skolen.: - Et grovt brudd på folkeretten

Fra andre aviser

 1. FN: Ingen trygge steder på Gazastripen

  Bergens Tidende
 2. Flyktninger på FN-skole drept i israelsk angrep

  Fædrelandsvennen
 3. Over 1.300 palestinere drept på Gazastripen

  Aftenposten
 4. Israel erklærer kortvarig våpenhvile

  Bergens Tidende
 5. Netanyahu vil fortsette angrepene på Gazastripen

  Aftenposten
 6. Offensiven mot Gaza fortsetter

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder