ET HAV AV PLAST: Store mengder søppel ligger igjen på en strand på det populære sommerferiestedet Salinópolis nord i Brasil. Søppel som finner veien til havet er ventet å bli et stadig større problem i årtiene fremover. Foto:Paulo Santos,Reuters

88 prosent av havoverflaten er forurenset av plast

Så mye som 88 prosent av havets overflate inneholder plastavfall. Forskere er bekymret for hvordan det påvirker livet i havet og næringskjedene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Masseprodusert plast fra leker, poser, matbeholdere og redskaper finner veien til verdenshavene blant annet gjennom avløp, og strømvirvler i havet fører avfall og vrakgods med seg videre.

Tar år før plast forsvinner

En studie som ble offentliggjort tidligere i sommer, er basert på 3.000 prøver fra hele verden. Plasten som havstrømmen fører med seg, brytes etter hvert ned i mindre deler på grunn av solstråling.

– Det kan ta flere hundre år før disse små plastbitene, kjent som mikroplast, forsvinner. Mikroplast ble oppdaget i 88 prosent av havoverflaten under ekspedisjonen Malaspina i 2010, sier forskningsleder Andres Cozar ved universitetet i Cádiz i Spania.

Det finnes i dag fem enorme søppeldynger i verdenshavene. Forskere frykter den sjette er under oppbygging i Barentshavet.

Påvirker sjøorganismer

Resultatene etter ekspedisjonen tyder på at den totale mengden plast i havene er mellom 10.000 og 40.000 tonn, noe som faktisk er mindre enn tidligere anslag. Studien øker imidlertid bekymringen for hva så mye plast, spesielt de minste bitene, vil føre til.

– Mikroplast påvirker atferden og næringskjeden for sjøorganismer. Men sannsynligvis vet vi ennå ikke hvilke konsekvenser plastforurensning i havet kan føre til, sier Cozar.

Jonas Gahr Støre har snakket varmt om klimasatsing og familiepolitikk i sin første tale som Ap-leder. Han har flagget om et ønske om bredere politiske allianser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder