Lee Rigby (25) drept i bestialsk terrorhandling

DREPT: Den 25 år gamle småbarnsfaren Lee Rigby gikk gatelangs, iført uniform, i London når han ble drept av to menn bevæpnet med kjøttøkser og en machete. Foto:The Royal Regiment of Fusiliers,

Ny granskning: Samtalelogg kunne forhindret machete-drap på britisk soldat

Drapsdømte Michael Adebowale diskuterte soldatdrap på Facebook fem måneder før det brutale drapet på Lee Rigby (25), ifølge en ny granskning.

 • Emil Mogård

Artikkelen er over fem år gammel

Det var i april i fjor den britiske soldaten ble påkjørt og deretter angrepet med kjøttøks og machete i drapet som sjokkerte en hel verden.

Michael Adebolajo ble dømt til livstid i fengsel, mens Michael Adebowale fikk en minstetid på 45 år bak murene for drapet på den 25 år gamle småbarnsfaren fra Manchester.

Ifølge etterretnings- og sikkerhetskomiteen i det britiske parlamentet kunne hendelsen vært unngått hvis britisk etterretningstjeneste (MI5) hadde blitt varslet om facebook-samtalen mellom Adebowale og en annen ekstremist i 2012, skriver Sky News.

I samtalen skal den drapsdømte ha gitt uttrykk for at han ønsket å drepe en soldat på grotesk vis.

BRUTALT DREPT: Britisk etterretningstjeneste sier på sin side at det er lite de kunne ha gjort for å forhindret drapet på soldaten Lee Rigby, så lenge Facebook ikke flagget samtalen som fant sted. Foto:Nina Eirin Rangøy,

- Diskuterte drap på Facebook

Samtalen fant ifølge granskningen sted i desember 2012. Ifølge Sky News skal Adebowales terrorsamtale ha foregått via chatteprogrammet på Facebook.

Rapporten konkluderer med at det var umulig for MI5 å avsløre Adebowales terrorplaner uten informasjonen, og stiller spørsmålstegn ved hvorfor selskapet som eier siden der samtalen fant sted, ikke varslet britiske myndigheter.

– Hvis MI5 hadde hatt tilgang til denne utvekslingen på gjeldende tidspunkt, ville Adebowale ha blitt topp prioritert. Det ville da ha vært en vesentlig mulighet for at MI5 ville ha vært i stand til å forhindre angrepet, sier komitéleder Malcolm Rifkind.

DRAPSDØMT: Michael Adebolajo (t.v.) og Michael Adebowale (t.h.) ble onsdag dømt til henholdsvis livstid og minst 45 års fengsel for drapet på soldaten Lee Rigby (25) i mai i fjor. Foto:Metropolitan Police Service,AFP

I en Facebook-uttalelse gjengitt av avisen uttaler selskapet følgende:

«Vi kommenterer ikke enkelttilfeller, men Facebooks policy er klar. Vi tillater ikke terrorrelatert innhold på våre sider og arbeider for å forhindre personer fra å bruke våre tjenester til slike formål.»

Etterretnings- og sikkerhetskomiteen mener selskapet bidrar til å lage et område hvor terrorister som Adebowale kan diskuterer terrorrelaterte handlinger fritt.

I kjølvannet av de nye opplysningene varsler Storbritannias statsminister David Cameron at regjeringen nå vil bevilge 130 millioner pund ekstra til å forhindre såkalte soloangrep, skriver NTB. Beløpet tilsvarer omtrentlig 1,4 milliarder norske kroner.

Filmet rett etter drapet

Rett etter drapet 22. mai i fjor ble de to selverklærte islamistene filmet av rystede forbipasserende mens den ene av dem forklarte hva de hadde gjort samtidig som han holdt opp den blodige kjøttøksen.

Hverken Adebolajo eller Adebowale forsøkte å flykte fra åstedet. Da politiet kom, gikk de tvert imot løs på dem også. Begge gjerningsmennene ble skutt og såret under pågripelsen.

Under rettssaken innrømmet de to gjerningsmennene å ha drept Rigby, men nektet straffskyld fordi de hevdet det dreide seg om en krigshandling. De sa de drepte soldaten som hevn for muslimer som har blitt drept av britiske soldater i muslimske land.

Både Adebolajo og Adebowale har kristne nigerianske foreldre og er oppvokst i Storbritannia. De har begge konvertert til islam.

– Vi sverger til den allmektige Allah at vi aldri vil slutte å kjempe for deg. Den eneste grunnen til at vi drepte denne mannen i dag er at muslimer blir drept av britiske soldater hver eneste dag, sa Adebolajo bare minutter etter drapet.

Les også

 1. Vil ha dødsstraff etter drapet på Lee Rigby: - De bør henges

  LONDON (VG) Militærveteraner og britiske nasjonalister vil ha dødsstraff for de to mennene som slaktet ned…
 2. Fryktet for livet da kjøttøks-tiltalt kom løpende

  Politikvinnen trodde hun selv skulle bli angrepet da mannen som er tiltalt for drapet på Lee Rigby kom løpende mot henne…
 3. Kjent skyldige i kjøttøks-drapet i London

  To menn er kjent skyldige i å ha drept soldaten Lee Rigby i London i mai.
 4. Tiltalte etter drapet på Lee Rigby: - Jeg drepte ham fordi dette er krig

  Tiltalte Michael Adebolajo (28) sier han ble beordret av Allah til å drepe den britiske soldaten.
 5. Dømt for kjøttøksdrap - kysset koranen

  LONDON (VG) Michael Adebolajo kysset koranen da han ble vist ut av salen etter at han og Michael Adebowale ble kjent…
 6. Aktor: Drapet på Lee Rigby var feigt og grusomt

  Fredag startet rettssaken mot de to mennene som drepte en britisk soldat på åpen gate i London i mai.
 7. Dømt til livstid for soldatdrapet i London

  De to mennene som i desember i fjor ble kjent skyldig i å ha drept en soldat på åpen gate i London, fikk fengsel…

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. I disse angrepene brukte de bil som terrorvåpen

 2. Pluss content

  45 år med bomber, blod og brå død

 3. Britisk politi navngir to av London- terroristene

 4. Ubaydullah Hussain er frifunnet

 5. Pluss content

  Julian Assange er isolert blant terrorister og drapsmenn

 6. Nemtsov kom med krass Putin-kritikk på Norge-besøk

Fra andre aviser

 1. Terrordømt avslørte at han planla drap på en soldat

  Aftenposten
 2. - Umulig for britisk etterretning å hindre soldatdrap

  Fædrelandsvennen
 3. Storbritannia er «nervesenteret» for jihadistiske terrorister i hele Europa

  Aftenposten
 4. Italiensk politi hevder Krekar hyllet øksedrap

  Bergens Tidende
 5. Justisministeren: Dette frykter PST kan skje i Norge

  Aftenposten
 6. PST: - Norge er en del av fiendebildet til ISIL

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder