Donald Trump til frontalangrep på tidligere presidentkandidat

Den omstridte milliardæren sjokkerer amerikanerne igjen med sine uttalelser om partifelle og senator John McCain.

Ingrid Tinmannsvik
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Han har vært veldig illojal, sa Donald Trump om den amerikanske senatoren og tidligere presidentkandidaten John McCain på nasjonal TV fredag.

UVENNER: I 2008 hadde John McCain (bildet) og Donald Trump et vennskapelig forhold. Det har snudd på kort tid. Foto:Win Mcnamee,Afp

Det er ikke første gang han uttaler seg negativt om McCain. Under et toppmøte i Arizona forrige lørdag fikk publikum hakeslepp av Trumps uttalelser om senatoren, skriver NY Daily News.

– Han er en krigshelt fordi han ble fanget. Jeg liker mennesker som ikke ble fanget, sa Trump om McCain.

Sterke reaksjoner

Både Trump og McCain er republikanere. Nå reagerer deres felles partifeller på Trumps uttalelser. Republikaneren Rick Santorum viser tydelig på Twitter at han er helt uenig i hans uttalelser om McCain.

Tidligere Texas-guvernør Rick Perry var også klar i sin tale om Trump.

– Kommentarene hans har nådd et nytt lavpunkt i amerikansk politikk. Trumps angrep på veteraner gjør ham uskikket for jobben som øverstkommanderende i amerikanske styrker, og han burde umiddelbart trekke presidentkandidaturet, sier han til New York Times.

Sean Spicer fra det republikanske partiets nasjonalkomité er enig i kritikken.

– Det er ikke rom for kommentarer som nedvurderer de som har tjent landet vårt ærefullt, verken i partiet eller i landet vårt, sier han.

Les også:Trump fikk sparken etter latino-kommentar

KONTROVERSIELL: Donald Trump ble også nylig dumpet av rapstjernen Flo Rida, butikkjeden Macy's, og eks-stjernespilleren i amerikansk fotball, Emmitt Smith, som følge av negative uttalelser om meksikanske innvandrere. Foto:Scott Olson,Afp

Omfattende tortur

John McCain var krigsfange i Vietnam i seks år. Der ble han utsatt for omfattende tortur som gjorde at han fikk permanente skader. I ettertid har han blitt omtalt som en krigshelt.

Donald Trump er kjent for sine kontroversielle uttalelser og twittermeldinger. I juni fikk han sparken fra en TV-jobb som følge av sine uttalelser om meksikanske innvandrere.

– Når Mexico sender sine folk, sender de ikke sine beste. De sender ikke folk som deg og meg, de sender folk som har masse problemer, og de tar problemene sine med seg. De bringer med seg narkotika og kriminalitet, sa Trump den 16. juni.

McCain: – Trump støttes av «crazies»

Torsdag kritiserte McCain Trump sin retorikk mot ulovlig innvandring i et intervju med The New Yorker. Han sa også at Trump kun var støttet av «the crazies» i hjemstaten sin.

Intervjuet førte til at Trump angrep McCain på Twitter og kalte ham en «dumming».

Fredag sjokkerte han igjen. I TV-intervjuet hos MSNBC-programmet «Morning Joe» forsvarte Donald Trump sine egne uttalelser ved å angripe senatoren på nytt.

– Jeg brukte å støtte John McCain. Jeg samlet inn mye penger for ham. Enorme summer penger. Jeg er den lojale. Jeg er en type person som støtter de som støtter meg. Og John McCain var veldig illojal mot meg, sa Trump.

Les også:Donald Trump: Milliardene, skandalene og twittermeldingene (krever innlogging.)

Presidentkandidat

Den omstridte milliardæren og forretningsmannen Donald Trump kunngjorde i juni sitt presidentkandidatur for republikanerne.

– Vi skal gjøre dette landet stort igjen, sa han til publikum og presenterte slagordet sitt «Make America Great Again!».

McCain har også tidligere vært presidentkandidat. I 2008 fikk han offentlig støtte av Trump. Da omtalte Trump ham som "veldig smart", skriver Washington Post.

– Jeg kjenner John McCain veldig godt. Jeg tror han vil bli en veldig bra president. Han er veldig tøff og intelligent. Rett og slett et bra menneske, sa Donald Trump til CNN i 2008.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder