Desperate flyktninger border trailer i Frankrike

Jenny Adams filmet videoen som sjokkerer: – Plutselig var det bare masse folk overalt

LONDON (VG) Skrekkslagen filmet Jenny Adams hvordan flyktningene i Calais forsøkte å smugle seg til Storbritannia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens Jenny og ektemannen Dave fra New Zealand ventet på at turistbussen de satt i skulle kjøre om bord i fergen mellom Calais i Frankrike og Dover i Storbritannia, strømmet det på med flyktninger i desperat søken etter et nytt liv på de britiske øyer.

Jenny filmet seansen og la den ut på YouTube i begynnelsen av forrige uke. Nå er den sett av om lag én million, samtidig som store, britiske aviser og nettsteder har slått de sterke inntrykkene stort opp.

Plutselig, midt i køen av biler, trailere og busser dukker flere titalls personer opp, åpner bakluken på en lastebil og sørger for at noen kommer seg inn i lasterommet på traileren.

– Det var veldig uventet. Plutselig var det bare masse folk overalt. Jeg var redd for at de skulle havne under bussen og bli påkjørt. Heldigvis er den dumpen du ser bussen kjører over i videoen bare en sandsekk, sier Jenny Adams til VG.

Les intervjuer med Calais-flyktninger på VG+: Løper for et nytt liv

– Føler med flyktningene

Mens Jenny filmer, prøver turguiden i bussen å dempe usikkerheten blant passasjerene. Man kan høre ham si at det ikke er noen grunn til panikk, fordi alle dørene er låst.

PROVISORISK LEIR: Et oversiktsbilde over «The Jungle», leiren som flyktningene har satt opp i Calais, tatt 4. juni i år. Foto:Francois Lo Presti,Afp

– Vi så dem bryte seg inn i lastebiler, men det du ikke ser på videoen er hvordan de prøvde å komme seg inn i biler og bobiler, og flyktninger som klatret opp på taket av bilen til en eldre kvinne rett bak oss, sier Adams.

Dave og Jenny har omtalt hendelsen på sin blogg.

«Vi håper oppmerksomheten videoen har gitt vil føre til konstruktiv diskusjon om hvordan man best kan hjelpe disse flyktningene, ikke gjøre dem til barbarer», har de to skrevet i en oppdatering på sin blogg denne uken.

VAR VITNER TIL OPPSTYRET: Jenny og Dave Adams. Foto:Privat,

– Vi ble sjokkert og lei oss på flyktningenes vegne. De handler utfra desperasjon og setter seg selv i stor fare. I kontrast gjorde det oss også takknemlige for våre statsborgerskap i New Zealand, som har gitt oss friheten til å reise som vi vil, sier Jenny Adams.

Truende

Da VG var i Calais i fjor høst, gikk politiet til aksjon mot en trailer som viste seg å ha ni flyktninger baki lasterommet.

– Vanligvis er det bare en og to som kommer seg om bord på en trailer i ny og ne, men her er det ni. Det skjer ikke ofte. De kan ha gjort en avtale med sjåføren, sa politiets innsatsleder da.

Les hele saken på VG+: Her brast drømmen - igjen

Jenny Adams sluttet å filme situasjonen hun overvar da en mann med gul ryggsekk tilsynelatende truet med å kaste en stein gjennom vinduet på bussen.

– Du kan se at han snur seg og tar et tørkle foran fjeset. Så plukker han opp det som ser ut som en stein, og går mot bussen mens han ser rett på meg. Men heldigvis stoppet han da jeg sluttet å filme, sier Jenny.

– Holder ikke

Hun er glad for at videoen har blitt sett av så mange.

– Det er godt at denne saken får oppmerksomhet, for den får åpenbart ikke nok fokus fra de med makt til å gjøre noe. Dette er mennesker som alle oss andre, det holder ikke å skylde på hverandre. Hvis flere land bare er forberedt på å gjøre sitt, vil man helt klart kunne finne en løsning, sier hun.

IKKE LENGER: Fransk politi stopper en trailer med flyktninger som forsøker å ta seg over til Storbritannia via fergen fra Calais. Foto:Kristofer Sandberg,VG

Rett etter at filmingen er over, dukket det franske politiet opp, søkte gjennom trailere og sendte flyktningene tilbake til leiren.

«Det var en skremmende opplevelse, og mange av oss kjente det lenge etterpå, da vi var på båten», skriver paret på sin blogg.

Daily Mail, en av avisene som omtaler videoen, skriver at den kommer bare dager etter at det ble kjent at trailersjåfører kjører omveier på over 150 kilometer for å unngå problemene ved havnen i Calais.

Les også: Ville krysse Den engelske kanal i denne «seilbåten»

Om lag 2500 flyktninger bor i flyktningeleiren, som bare kalles «The Jungle». Hovedsakelig er flyktningene fra Sudan, Eritrea og Syria, ifølge avisen.

– Vanskelig

Seniorrådgiver Pål Nesse ved Flyktninghjelpen sier til VG at situasjonen i Calais er veldig vanskelig.

– Dette er flyktninger som prøver å komme seg videre, og man har ikke funnet løsningen på det. Det er ganske mange som havner i et slags limbo, hvor man desperat prøver å komme seg videre. Man har ikke vært flinke nok til å finne gode løsninger for å fange opp disse, sier Nesse.

Han sier tallet på flyktninger i Frankrike ikke er store med tanke på situasjonen i Afrika, Asia og Midtøsten.

– Jeg synes politikerne viker unna dette spørsmålet, også i Storbritannia og Frankrike, istedenfor å finne gode løsninger på det som faktisk er ganske moderate tall sammenliknet med Europas forgård, spesielt Midtøsten og Tyrkia, sier han.

– Historisk kan britene være stolte av sin rettssikkerhet og humanitære assistanse. Da er det trist at de ikke tar tak i dette på en bedre måte, legger han til.

Skylder på Storbritannia

I fjor høst, på et møte med britiske parlamentsmedlemmer, la Calais' borgermester Natacha Bouchart mye av skylden for problemene med flyktningene i Calais på Storbritannia. Hun mener at en del av problemet er Storbritannias velferdssystem og at den britiske regjeringen ikke har gjort noe for å fortelle at landet ikke er noe eldorado for flyktninger, skriver The Guardian.

– De er villige til å ofre livet for å komme seg til England, sa viseborgermesteren i Calais, Philippe Mignonet, til VG i november.

Borgermesteren understreket også at forholdene var langt verre nå enn i 2002, da Røde Kors-senteret i området ble lagt ned fordi den ble ansett som en magnet for flyktninger.

DESPERATE FORSØK: En flyktning forsøker å ta seg inn i en lastebil som venter på å komme på fergen i Calais. Foto:Kristofer Sandberg,VG

Ifølge Daily Express har ingen britisk justisminister vært i Calais på fem år. Heller ikke statsminister David Cameron har besøkt den franske havnebyen.

I mars åpnet imidlertid en offisiell flyktningleir i Calais, hvor flyktningene skulle få ordentlig mat og varmtvann, ifølge samme avis. Det er imidlertid langt fra første gang myndighetene prøver å få kontroll på flyktningene, uten at de har lyktes å få bukt med problemet.

Skylder på begge

I fjor tilbød Storbritannia Calais over 30 millioner kroner for å øke sikkerheten ved havnen. Ifølge tabloiden Daily Star mente regjeringen at mye av problemene i Calais skyldes hvordan havnen er organisert.

I etterkant av borgermesterens uttalelser, gjorde professor Philippe Marlière ved University College London det klart i en kommentar at Storbritannia tar imot langt færre asylsøkere enn EU-gjennomsnittet, og at landet bare er ett av mange steder i Europa flyktninger vil prøve lykken.

«Flyktningene lar seg ikke stoppe, og er desperate etter å finne asyl i Europa, til tross for den økende fiendtlige instillingen fra lokalbefolkningen. Likevel er det ikke folkene i den fattige arbeiderklassebyen som må ta skylden. De skyldige er regjeringene på begge sidene av kanalen, og den kyniske Europakommisjonen, som ikke har klart å finne ut av dette skammelige kaoset på en rasjonell og human måte», skriver Marlière i The Guardian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder