IRRITERT: Christian Tybring-Gjedde (FrP), her avbildet fylkesårsmøtet i Oslo FrP i fjor, raser mot NRK og Fredrik Skavlan. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Tybring-Gjedde raser etter Skavlan-intervju

Christian Tybring-Gjedde langer ut mot NRK etter det han kaller «vulgær elitistisk propagandajournalistikk» på Skalvan fredag kveld.

Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Jimmie Åkesson, lederen for Sverigedemokraterna (SD) var blant gjestene under fredagens Skavlan-sending, sammen med blant andre Gunhild Stordalen. Det er SD-lederens første intervju etter at han ble sykmeldt i oktober, og ble tatt opp onsdag – en uke før han kommer tilbake i jobb.

Og det er nettopp Fredrik Skavlans behandling av sin snart friskmeldte gjest som får FrP-politikeren til å rase.

- Unnskyld Sverige!

SKAVLAN-GJEST: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson, her avbildet da han avla sin stemme under riksdagsvalget i fjor. Foto:Jonas Ekstrømer,NTB scanpix

Fredag kveld la han ut følgende på sin Facebook-side:

«Aldri mer «Skavlan»! Fredrik Skavlans trakassering av SD-leder Jimmie Åkesson i kveldens program var en skam for NRK.Skavlans respektløse behandling av sin langtidssykemeldte gjest var en studie i vulgær elitistisk propagandajournalistikk. Unnskyld Sverige!»

Åkesson sykemeldte seg på grunn av utbrenthet, og snakker blant annet om hva som førte til dette, og tiden etter sykemeldingen, på Skavlan.

Intervjuet har skapt overskrifter i Sverige etter at Skavlan blant annet spurte om han ville stille et ultimatum og benytte muligheten til å felle regjeringen når han kommer tilbake.

Sendte brev

– Alle Skavlans gjester skal kjenne seg velkomne og respektert, men en politiker som Jimmie Åkesson, leder for Sveriges tredje største parti må også få kritiske spørsmål. Vårt mål var et godt og balansert intervju. Vi ser at intervjuet har skapt reaksjoner, og til dels ulike reaksjoner i begge land, skriver Hilde Ebeltoft-Skaugrud, kommunikasjonssjef NRK, i en epost til VG.

Etter innspillingen av programmet skal Åkesson ha sendt ut brev til partiets medlemmer hvor han fortalte om sykemeldingen og fremtiden, ifølge Expressen.

– Jeg har full forståelse for at det uten egen erfaring kan være vanskelig å relatere til en så abstrakt diagnose som utmattelsessyndrom, men det hverdagslige uttrykket «møtte veggen» er faktisk en veldig bra beskrivelse. Det sa stopp, jeg tok slutt, skriver han i brevet ifølge Expressen.

Mens Tybring-Gjedde raste mot Skavlan, hadde Raymond Johansen et litt annet synspunkt:

Foto:Skjermdump,

Sverigedemokratene fikk en oppslutning på 12,9 prosent og ble dermed det tredje største partiet under riksdagsvalget i Sverige i september.

Partiet møter mye motstand blant annet på grunn av sin innvandringskritiske holdning.

Åkesson har vært leder for partiet siden 2005, og ble valgt inn i Riksdagen i 2010.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder