SJEFFORHANDLER: Saeb Erekat her fotografert foran et bilde av Jerusalem. Foto: AFP

Sjefforhandler om Midtøsten-avsløringer: - Løgn og halvsannheter

(VG Nett) Den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat er rasende etter avsløringer om at han angivelig skal ha tilbudt nesten hele Øst-Jerusalem til Israel. Heller ikke Hamas er særlig fornøyd.

Artikkelen er over ni år gammel

- Det er en haug med løgner og halvsannheter, sier Erekat, ifølge The Guardian, som sammen med Al-Jazeera søndag kveld publiserte en rekke dokumenter om fredsprosessen i Midtøsten.

I dokumentene blir det hevdet at Saeb Erekat angivelig brukte det hebraiske navnet på Jerusalem da han beskrev omfanget av forslaget for Israels daværende utenriksminister i Israel, Tzipi Livni.

- Vi tilbyr dere det største Yerushalayim i historien, sa Erekat ifølge et hemmelig møtereferat.

Tilbudet ble avvist av Israel, mens Erekat nå altså avviser i det hele tatt å ha uttrykt seg slik. Han får støtte fra tidligere palestinsk statsminister Ahmed Qurei.

- Store deler av disse dokumentene er fabrikkerte, som en del av provokasjonen mot det palestinske lederskapet, sier Qurei, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Må trekke seg

Erekat og Qureis påstander om at innholdet i dokumentene ikke stemmer, blir derimot ikke akseptert helt uten videre av alle andre palestinere. Den tidligere forhandleren Diana Buttu er blant disse.

- Saeb må trekke seg. Dersom han ikke gjør det beviser han bare hvor lite representative forhandlerne er for palestinerne.

Heller ikke den islamistiske bevegelsen Hamas, som har makten på Gazastripen, tror på Erekat og Qureis. Ifølge NTB mener Hamas at dokumentene viser hvordan den palestinske selvstyremyndigheten motarbeider sin egen befolkning.

I dokumentene blir det også avslørt at amerikanerne, som har deltatt i forhandlingene, skal ha hatt en «foraktfull holdning» til de palestinske delegatene. En talsmann for det amerikanske utenriksdepartmentet sier derimot at det er for tidlig å si noe om sannhetsgehalten i dokumentene. I en twittermelding skriver Phillip Crowley at USA vil granske om de er ekte, eller ikke.

«Desperate»

The Guardian hevder på sin side at innholdet i mange av dokumentene er blitt bekreftet av etterretningskilder og folk som selv har deltatt i fredsforhandlingene.

I tillegg til at de gir innsyn i de palestinske forhandlernes posisjoner, inneholder dokumentene en rekke opplysninger om hva israelske myndigheter ønsker. Blant annet skal israelske ledere ha bedt om at en del av Israels arabiske befolkning må innlemmes i en eventuell palestinsk stat.

Ifølge den britiske avisen gir dokumentene et klart inntrykk av at de palestinske forhandlerne var «svake» og «desperate». Israelske forhandlere beskrives på sin side som «urokkelige».

De hemmelige dokumentene stammer fra hundrevis av møter mellom Israel, palestinske myndigheter og USA de siste ti årene.

Foreløpig er bare en håndfull av i alt 1600 dokumenter offentliggjort. Lekkasjen er angivelig den største noensinne knyttet til Midtøsten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder