VIL HA FLYFORBUDSONE: Leger som jobber ved et sykehus i Benghazi, Libyas nest største by. Foto: AFP

Borgerkrigen i Libya: Gaddafi nærmer seg Benghazi - Opposisjonen trygler om hjelp

Muammar Gaddafis styrker har gjenerobret oljebyen Brega øst i Libya og tvunget opprørerne til å trekke seg lenger østover. En taktisk tilbaketrekking, hevder opprørsleder.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Lederen for opprørsstyrkene, Libyas tidligere innenriksminister general Abdel Fatah Yunis, framholdt søndag at tilbaketrekkingen til Ajdabiyah er taktisk og lover å forsvare byen, som ligger knappe 80 kilometer øst for Brega.

- Å trekke seg taktisk tilbake noen kilometer betyr ingenting militært, særlig ikke når slagmarken er en halvørken, sa Yunis søndag.

Ajdabiyah er inngangsporten til de strategiske opprørsstyrte byene Tobruk og Benghazi.

HARDE KAMPER: - Minst 400 drept øst i Libya

Gaddafis framrykking legger fornyet press på landene som overveier å innføre en flyforbudssone over Libya. Frankrikes utenriksminister Alain Juppe varslet søndag at Libya vil stå høyt på dagsordenen når utenriksministrene i G8-landene møtes i Paris mandag.

Samtidig melder den libyske regjeringen at den støtter forslaget fra Den afrikanske union (AU) om å la fem afrikanske presidenter mekle mellom regjeringen og opprørerne. Men Gaddafis regime er langt mindre fornøyd med lørdagens vedtak i Den arabiske liga om å be FN innføre et flyforbud over Libya.
Samtidig gjorde Ligaen det klart at de mener opprørerne representerer det libyske folk. Ligaen har derfor besluttet å opprette kontakt med opprørsrådet i landet.

LES OGSÅ: 250.000 har flyktet fra Libya

- Rensket

- Det finnes ikke noen oppstand lenger, sier Nabeel Tijouri, en av opprørerne som måtte trekke seg ut fra oljebyen Brega da Gaddafi-lojale styrker angrep søndag morgen.
Den viktige kystbyen er den siste i rekken av byer som har falt til Gaddafi den siste uken.

- Forleden dag var vi i Ras Lanuf, så Brega. I overmorgen vil vi være i Benghazi, sier Tijouri til Reuters. Maskinpistolen hans ble ødelagt i kampene i Brega søndag morgen.
Statlig fjernsyn meldte søndag formiddag at oljebyen hadde blitt «rensket for opprørere». Det nasjonale oljeselskapet ba samtidig internasjonale oljeselskaper og arbeidere om å returnere til landets terminaler og konstaterte at de nå er «trygge».

Bønn til Obama

Opprørerne flyktet fra byen da bombingen startet ved 10.30-tiden søndag morgen, forteller anestesilege Osama Jazwi til Reuters over telefon.

Opprørerne, som har trukket seg tilbake til Ajdabiyah, trygler nå USAs president Barack Obama om hjelp.

- Obama, du kan få så mye olje du vil, bare send dine spesialsoldater hit for å bli kvitt Gaddafi, sier en opprører som kaller seg Younis.

Ahmed al-Zubair al-Senussi ble dømt til 31 år i fengsel av Gaddafis regime. Nå ber han om at verden bevæpner opprørerne for å redde det libyske folk.

- Vi trenger våpen. Vi kan slåss, men vi trenger støtte. Vårt mål nå er å redde vårt folk, sier Senussi.

- Jeg ber Sikkerhetsrådet om å hjelpe det forsvarsløse, ubevæpnede libyske folk i kampen mot dette mørke regimet. Vi vil ha handling, ikke diskusjoner, sier 70-åringen, som er medlem av den libyske kongefamilien.

Storbritannia og Frankrike har skissert et forslag til en FN-resolusjon om opprettelse av en flyforbudssone. I Sikkerhetsrådet er imidlertid Kina og Russland imot et flyforbud.

NØDROP FRA LIBYA: - Vi trenger hjelp nå

Brutte telefonlinjer

Oppmuntringen i form av støtten fra de arabiske nabolandene ble raskt snudd til panikk blant lederskapet i opposisjonens hovedstad Benghazi. Søndag morgen ble alle mobiltelefonlinjer brått brutt.

I vest ble den opprørskontrollerte byen Misrata angrepet av regjeringsstyrker lørdag. Søndag meldte opprørere at Gaddafis soldater hadde begynt å slåss mot hverandre, noe regjeringen benekter.

- Fra tidlig søndag morgen har sikkerhetsstyrkene kjempet seg imellom. Vi hører kampene, sier en opprørssoldat på telefon til Reuters.

Rapportene kunne ikke bekreftes, ettersom myndighetene nekter journalister adgang til byen, som ligger omkring 20 kilometer øst for hovedstaden Tripoli.

Søker trygghet

I forkant av angrepet mot Brega var frykten for Gaddafis styrker stor, og mange familier flyktet fra byen. Søndag morgen tok opprørere stilling i utkanten av Brega, klare til å forsvare byen. Byen, som er omkranset av oljeterminaler, ligger mellom Gaddafis hovedsete i Tripoli og det opprørskontrollerte vest.

- Det gjør meg trist å se folk flykte fra sine egne hjem for å søke trygghet. Ras Lanuf var et boligområde, og nå er det ødelagt. Hvorfor? sier den 31 år gamle oljearbeideren Rafah Farsi.

Gaddafis styrker tvang lørdag opprørerne tilbake fra fronten ved Ras Lanuf. Soldatene angrep oljebyen med stridsvogner og krigsfly, mens opprørerne bare hadde lette våpen og maskingevær å forsvare seg med.
GADDAFIS SØNN: Advarer opprørerne: - Vi kommer
BBC-JOURNALISTER: - Trodde de skulle drepe oss
BAKGRUNN: Minst 6000 skal være drept i Libya

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder