DØDSDØMT: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French (t.h.) ble kjent skyldige på alle fem tiltalepunkter i retten i Kisangani. I dag skal ankesaken starte. Foto: Jørgen Braastad

Ukjent Kongo-vitne: - Hørte tre skudd

KISANGANI (VG) Etindi Mobila oppholdt seg i nærheten da Tjostolv Moland og Joshua Frenchs sjåfør ble drept. Mobila sier han hørte tre skudd, stikk i strid med nordmennenes forklaring.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

VG kan bringe et eksklusivt intervju med et vitne som har vært omtalt i rettssaken i Kongo som den mystiske «machete-mannen». Etindi Mobila kan kaste lys over hva som virkelig skjedde den mørke natten på landeveien, der sjåføren Abedi Kasongo ble drept.

LES MER OM SAKEN I DAGENS VG

Les også:Beslaglagt brev tilbyr trening

Ikke avhørt tidligere

Mobila har verken blitt avhørt tidligere eller fått sin versjon av det han opplevde lagt fram for domstolen. «Machete-mannen» sier han befant seg ti meter unna åstedet da han hørte det han sier var tre skudd.

- Jeg hørte tre skudd. Like etter så jeg bilen spinne av gårde i rasende fart, sier 68-åringen til VG.

Les også:Moland og French planla elitestyrke

Han satt i hytta si om lag 10 meter fra åstedet da skuddene falt.

- Etter at bilen hadde kjørt, kom en ung mann løpende hysterisk mot hytta mi og ropte at to hvite menn hadde skutt sjåføren deres. Han visste ikke hvorfor de hadde skutt og fryktet at han selv ville bli drept, forteller Mobila.

VGTV:Se treningsvidoen med French og Moland(VG Nett advarer mot sterke bilder og sterkt språk)

Han gikk deretter ned til veien og så med en gang en mann ligge død på bakken. Mannen var blitt drept av et skudd gjennom hodet, og det lå tre tomme tomhylser på bakken, ifølge Mobila.

Moland og Frenchs advokat, Morten Furuholmen, mener at Mobilas forklaring ikke motstrider nordmennenes forklaring på noen vesentlige punkter.

Les også:Kaos foran ankesaken

- Måtte flykte for livet

Moland og French har hele tiden hevdet at de ble overfalt av væpnede banditter da sjåføren deres, Abedi Kasongo, ble drept. French fortalte i avhør 15. mai at det falt seks skudd og at de måtte flykte for livet. I en artikkel i Dagbladet 25. august forteller de to nordmennene om fem skudd.

Samleside:Les mer om Kongo-dramaet her!

Mobilas versjon av det som skjedde skiller seg dermed fra nordmennenes forklaring.

Brev til opprørsleder

Fredag kunne også VG avsløre et brev som ugandisk politi skal ha funnet på Tjostolv Molands datamaskin, der han tilbyr tjenestene sine til opprørslederen Laurent Nkunda, kjent som «slakteren fra Kisangani».

Nkunda er etterlyst av kongolesiske myndigheter og etterforskes av FN for mulige krigsforbrytelser begått i Kongo.

I brevet tilbys Nkunda trening av sine tropper, slik at de vil kunne gjennomføre «spesialiserte operasjoner på et høyt militært nivå», samt feltoppgaver som «innhenting av etterretning bak fiendens linjer».

De to nordmennenes norske advokat, Morten Furtholmen, mener media må være forsiktig med å skrive om hva de har bedrevet i Afrika.

- Jeg mener man bør være forsiktig ut ifra den situasjonen de to befinner seg i. Er man med å spekulere ytterligere nå, løper man påtalemyndigheten i Kisangani sitt ærend. Og vi vet at dommen er bygd på spekulasjoner og fravær av bevises, sier Furuholmen til TV 2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder