Norge gir nye 50 millioner i nødhjelp til Kongo

(VG Nett) Norge øker nødhjelpen til Øst-Kongo med nye 50 millioner kroner. - Men konflikten må først og fremst løses politisk av kongoleserne selv, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Sun Iren Bjørnås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

I neste uke besøker Erik Solheim Kongo og Rwanda. Der vil han ha møter med myndighetene i Kongo, FNs fredsbevarende styrke (MONUC), USA, Storbritannia, EU og Belgia. I tillegg vil han ha samtaler med Rwandas president Paul Kagame.

De nye millionene gjør at Norge i år gir totalt 144 millioner kroner i bistand til Øst-Kongo.

Les også:Tidligere barnesoldat ble truet til å drepe

Solheim sier at Norge kan bidra med tre ting for å bidra til å finne løsninger på krigen i Kongo.

- Vi kan klart og tydelig gi vår fulle støtte til det fredsinitiativet som den Afrikanske Union har startet, i tillegg kan vi fortelle myndighetene og de stridende partene at vi følger nøye med på det som skjer i landet. Det kan bidra til å dempe de verst overgrepene, sier han.

MARKERER: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV). Foto: Scanpix

Han sier at de nye bistandsmillionene bidrar til å styrke FNs innsats i området, i tillegg til å støtte de humanitære organisasjonenes arbeid for sivilbefolkningen.

VGTV:- Alle plyndrer alle i Kongo

- Norge en liten aktør

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og flere andre forsvarspolitikere har sagt at det ikke vil være aktuelt å sende norske styrker til konfliktområdene i Øst-Kongo.

Solheim sier det samme:

- Norge har hittil ikke fått noen henvendelse fra FN om å sende styrker til Kongo, og så lenge vi ikke får det vil det ikke bli sendt noen norske styrker til landet. Får vi en slik henvendelse vil regjeringen selvfølgelig respondere, sier han og fortsetter:

- Norges bidrag ville vært bittelite i denne sammenhengen.

Les også:- Ikke mulig å sende Sudan-soldater til Kongo

Les også:- Norge kan ikke sende soldater til Kongo

Må løses politisk

Den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam gikk nylig ut og sa at det internasjonale samfunnet svikter sitt ansvar ved å ikke gjøre nok for å få slutt på kamphandlingene og hjelpe sivilbefolkningen i Kongo.

Solheim sier at krigen i Øst-Kongo må løses på det politiske plan.

- Krisen må først og fremst løses politisk av kongoleserne selv, i samarbeid med nabolandene. Det blir ingen løsning uten at Rwanda og de andre nabolandene bidrar positivt, sier han.

DEBATT:«I denne konflikten bør vesten reagere, for vi ønsker ikke et nytt Rwanda»

Solheim sier det er vanskelig å stabilisere området uten at det skjer en gradvis nedbygging av de kjempende partenes.

- Tutsiopprørerne til Nkunda sier at deres handlinger bare er et svar på hutumilitsens herjinger. Hvis man bygger ned hutumilitsen, så har ikke Nkunda noe å svare på og man kan redusere de menneskelige lidelsene, sier Solheim.

Erik Solheim vil også besøke Etiopia og Madagaskar, sistnevnte sammen med kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

SAMLESIDE:Alt om krisen i Kongo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder