BLODBAD: Minst et tjuetalls personer ble drept i Gaza søndag, og flere titalls skadd. Her fraktes en av de skadde til sykehus. Israels president Shimon Peres avviser blankt at noen våpenhvile er nært forestående. Foto: AFP PHOTO

Israels president: - Hamas trenger en lærepenge

(VG Nett) Etter at Israel gikk inn i Gaza med bakkestyrker lørdag, avviser Shimon Peres blankt en mulig våpenhvile. Samtidig mørklegges Gaza av stadige strømbrudd, og telefondekningen skal være på vei til å forsvinne i området.

 • Ingrid Hvidsten

Artikkelen er over 11 år gammel

Den blodige konflikten i Gaza har gått inn i sin andre uke, med bakkeangrepet lørdag som det foreløpig nyeste trekket fra israelsk side. Over 500 mennesker er drept så langt, og om lag 2400 skadet, ifølge helsepersonell i Gaza.

LES OGSÅ: Israel:- Ingen humanitær krise i Gaza

Siste: - Gaza mister kontakten med verden

Israels angrep de siste ukene skal ha skadet telefonnettet på Gazastripen så hardt at Gaza snart mister all kontakt med verden, melder et palestinsk telefonselskap søndag, ifølge nyhetsbyrået AP.

VGTV:Her inntar bakkestyrkene Gaza

Telefonselskapet Paltel Group sier at 90 prosent av mobildekningen i Gaza er nede, i tillegg til en mengde landlinjer, på grunn av jevnlige strømbrudd som følge av israelske angrep. Det skal også være umulig for teknikere fra selskapet å komme til for å få reparert ødelagte tilkoblinger.

Bare ett av reservesystemene skal nå være i drift. Tre teknikere skal ha blitt drept, og flere skadet som følge av angrep mot Gaza.

Diskuter Midtøsten-konflikten her!

Artikkelen fortsetter under bildet

I SORG: Palestinske kvinner som nettopp har fått nyheten om at deres kjære er drept i israelske angrep, reagerer med sorg utenfor Shifa-sykehuset i Gaza søndag. Foto: AP

35 drept søndag

Ifølge helsepersonell ble 35 palestinere drept søndag. I tillegg er det rapportert om at flere israelske soldater er skadet, og en er drept, melder AP.

En mor og hennes fire barn er ifølge Haaretz blant de 35 drepte palestinerne. De israelske styrkene skal ennå ikke ha nådd urbane områder i Gaza.

Søndag kveld ble tre israelske soldater truffet da en palestinsk snikskytter løsnet skudd. Ingen av de tre skal ha livstruende skader.

Les alt om Midtøsten-konflikten her!

Avviser våpenhvile

NEKTER STANS: Israels president Shimon Peres er bestemt på at det ikke er Israel som har ansvar for å avvikle volden i Gaza på det nåværende tidspunkt. Foto: EPA

Flere land har de siste dagene bedt begge sider om å legge ned våpnene, etter at Israels forsvarsminister ved flere anledninger har uttalt at den militære offensiven mot Gaza verken vil bli kort eller lett.

LES OGSÅ:Bombe knuste marked

Søndag avviser Israels president Shimon Peres blankt at det vil bli noen våpenhvile.

- Vi mener verken å okkupere Gaza eller å knuse Hamas, men derimot å knuse terror. Hamas trenger en seriøs lærepenge, og den får de nå, sier han i et TV-intervju med ABC News søndag.

LES OGSÅ:Israel slipper ut 14 nordmenn fra Gaza

Klandrer Iran

Den israelske presidenten går hardt ut mot Iran i intervjuet, som han hevder kontrollerer Hamas.

- Hamas kan ikke forklare hvorfor de skyter, og de kan ikke skjule at de handler på ordre fra Iran. Iran har to "satelitter" i Midtøsten, Hezbollah i Libanon og Hamas i Gaza, hevder Peres.

Han tilføyer at han mener Israel har gått varsomt fram:

- Vi var forsiktige. Vi behersket oss. Vi ventet. Vi ga dem mange sjanser.

LES OGSÅ:Lege sammenligner Gaza med dødsriket Hades

Artikkelen fortsetter under bildet

RØYKTEPPE: Røyken sprer seg over landsbyen Beit Lahiya nord i Gaza etter et angrep søndag. Foto: EPA

Ber om oljeboikott

Søndag går en iransk militærkommandør ut i det iranske nyhetsbyrået IRNA og ber alle muslimske land om umiddelbart å kutte sine oljeleveranser til land verden over som støtter Israels angrep på Gaza.

Mannen, som bare bruker etternavnet Bagherzadeh i intervjuet, peker på at kutt i råolje-eksporten kan være et viktig pressmiddel mot de vestlige landene som eventuelt støtter Israel i konflikten.

Iran er verdens fjerde største oljeeksportør, og et ledende medlemsland i OPEC, organisasjonen for land som eksporterer petroleum.

Flere muslimske land har siden kamphandlingene brøt ut vist sin støtte til de palestinske ofrene, blant annet ga dronning Rania av Jordan blod til palestinske ofre for noen dager tilbake.

Flere reservister innkalt

Lørdag kalte det israelske militæret inn titusener av reservesoldater. Søndag godkjente Knesset, det israelske parlamentet, innkalling av flere tusen ekstra soldater i tillegg til disse.

Søndag gikk tusener av israelske styrker, støttet av tanks og helikoptre, dypere inn i Gaza. Byen skal nå være delt i to av bakkeoffensiven, skriver flere nyhetsbyråer, herunder Associated Press og Haaretz.

Les også

 1. Fersk EU-talsmann gjorde Gaza-tabbe

  (VG Nett) På sin tredje dag i ny jobb gjorde den ferske talsmannen for EUs presidentskap et skikkelig bomskudd da han…
 2. Midtøsten-ekspert: - Israel bryter internasjonal rett

  Israel bryter internasjonal rett når landet nå angriper Gazastripen, hevder midtøstenspesialist Dag Henrik Tuastad.
 3. Israel: - Ingen humanitær krise i Gaza

  (VG Nett) Israels regjering gikk søndag ut og avviste at det utspiller seg en humanitær krise i Gaza.
 4. Stoltenberg kritiserer Israel

  Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener Israel bruker uforholdsmessig sterk våpenmakt på Gazastripen og ber om at…
 5. Kvinner og barn flykter fra krigskaoset

  (VG Nett) En rekke sivile ble drept i israelske granatangrep søndag. Nå fylles lastebiler med kvinner og barn som…
 6. Hamas: - Vi har kidnappet Israel-soldater
  Israel: - Kjenner ikke til kidnappinger

  (NTB/VG NETT)Hamas hevder å ha tatt til fange to israelske soldater på Gazastripen
 7. Blodige kamper i Gaza i natt

  Kampene i Gaza var i natt så harde at ambulanser ikke nådde frem til sårede krigere.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. 59 barn døde i Gaza

 2. Hamas går hardt ut mot internasjonale styrker

 3. Israel: - Ingen humanitær krise i Gaza

 4. - Fem raketter skutt fra Gaza

 5. Israel mener Iran smugler våpen inn til Gaza

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder