Anniken Huitfeldt (Ap) kritiseres for vennskap med fengslet palestiner

KARTLEGGING: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt vil ha mer kunnskap om rasistisk vold. Hun får støtte av de øvrige politiske partiene, minus FrP. Foto: Trond Sørås Foto:

- Uklok støtte til terrordømt

Frp, Høyre og KrF går til frontalangrep på statsråd Anniken Huitfeldt (Ap) fordi hun støtter og pleier vennskap med en terrordømt palestiner fengslet i Israel.

 • Marianne Johansen

Artikkelen er over 12 år gammel

De tre partiene reagerer kraftig på at Huitfeldt har sendt brev til den israelske ambassaden der hun krever å få besøke den terrordømte politikeren Hussam Shaheen i fengselet.

Les også:Anniken Huitfeldt til angrep på Israel.

I Dagsavisen i går kritiserte Huitfeldt Israel fordi hun ikke får besøke Shaheen som hun omtaler som en «moderne politiker».

- Vil ha en pris

- Dette høres ikke klokt ut. Det virker som at det er hennes private Midtøsten-politikk. Dette vil ha en pris i det bilaterale forholdet mellom Norge og Israel, sier tidligere utenriksminister og leder av forsvarskomiteen på Stortinget, Jan Petersen (H).

Shaheen er internasjonal sekretær i Fatah-ungdommen. I fjor ble han dømt av en israelsk militærdomstol for planlegging av angrep på en buss, våpensmugling og ulovlig politisk aktivitet.

- Det er uheldig at en representant for den norske regjeringen vil ha kontakt med en politiker som er dømt for forsøk på terrorvirksomhet. Det kan fremstå som et forsvar for terror, selv om jeg er overbevist om at Huitfeldt tar sterkt avstand fra det, sier Morten Høglund, utenrikspolitisk talsmann i Frp.

Tidligere statsråd i samme departement som Huitfeldt, Laila Dåvøy (KrF), frykter at Huitfeldts utspill skal ødelegge forholdet mellom Norge og Israel.

- Det er oppsiktsvekkende at en statsråd vil pleie kontakt med en terrordømt person. Jeg stiller spørsmål ved om dette er klarert med DU, og om det er en del av regjeringens politikk at statsråder pleier kontakt med terrordømte i andre land, sier Dåvøy.

Klarert med Støre

Anniken Huitfeldt opplyser om at hun informerte utenriksministeren i forkant av det siste brevet til den israelske ambassaden, og understreker at hun skrev brevet på partiets brevpapir.

- Jeg kjenner Shaheen fra mange år tilbake, og han var en aktiv pådriver for dialog med israelske ungdommer. Mitt vennskap med ham er ikke over. Jeg kjente ham som en ikke-voldelig person, sier Huitfeldt.

- Har du forståelse for at det kan fremstå som at du støtter terror?

- Nei, jeg har alltid tatt avstand fra terror.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener saken dreier seg om en statsråds mangeårige engasjement for en politisk aktivist.

- At hun opprettholder sitt engasjement for denne politiske aktivisten er naturlig, og det har jeg respekt for, sier Støre.

Les også

 1. Anniken Huitfeldt til angrep på Israel

  Israel nekter Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) å besøke en palestinsk venn som sitter fengslet.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Anniken Huitfeldt til angrep på Israel

 2. Pluss content

  Derfor skarrer Huitfeldtene

 3. Slik blir den «nye» regjeringen

 4. Kulturministerens søster blir Støres rådgiver

 5. EU vil lede resten av verden

Fra andre aviser

 1. Huitfeldt krever svar fra Israel

  Aftenposten
 2. Huitfeldt krever svar fra Israel

  Bergens Tidende
 3. Her er den nye regjeringen

  Bergens Tidende
 4. Dette er de nye statsrådene

  Aftenposten
 5. Huitfeldt beklager ikke sjørøverbok

  Fædrelandsvennen
 6. - Vi må svare for vårt kjønn

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no