KLAR FOR HELGEN: Jonas Gahr Støre holdt onsdag pressekonferanse i forkant av Aps landsmøte i helgen. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Ap dropper flyktningmål

Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre for to år siden sa at Norge skulle ta imot 10.000 flyktninger, understreker han nå at vi må se an situasjonen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Da han holdt sin første landsmøtetale som leder for Arbeiderpartiet for to år siden var budskapet klart: Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – fordelt over to år.

Dette ble også en del av rammen for den påfølgende debatten.

Les også: Dette er Syria-kompromisset

Før årets landsmøte i helgen er imidlertid partilederen langt rundere i formuleringene, skriver Aftenposten

– Jeg er i prinsippet for denne måten å ta imot flyktninger på, fordi den er kontrollert og ikke skaper kaos på grensene. Men antallet må vi se i lys av mottaksapparatet i kommunene og situasjonen i Europa for øvrig, sier Støre.

Valgforsker om Aps velgerflukt: – Situasjonen er kritisk

Men: Jonas fortsatt klar statsminister-favoritt

Programkomiteen foreslår sågar at en tidligere formulering om at Norge skal ta imot minst 1500 kvoteflyktninger ikke får blir med videre i det nye programmet.

Også her er den foreslåtte erstatningen rundere og mindre konkret, nemlig at «antallet kvoteflyktninger må til enhver tid vurderes opp mot anbefalingene fra FN, mot hvor mange asylsøkere som kommer til landet, og mulighetene for rask og god integrering i Norge».

Slik ble de enige på Stortinget i 2015:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder