FORRIGE UKE: USAs president Donald Trump møtte Russlands utenriksminister Sergei Lavrov og Russlands USA-ambassadør Sergey Kislyak i Det hvite hus. Foto: AP

Washington Post: Trump røpet hemmelig etterretningsinfo

USAs president Donald Trump skal ha avslørt hemmelig informasjon om terrorgruppen IS i et møte med den russiske utenriksministeren og Russlands USA-ambassadør.

Det skriver den amerikanske storavisen Washington Post.

Ifølge ikke navngitte-kilder med kjennskap til saken, skal amerikansk etterretningstjeneste ha fått den strengt graderte informasjonen fra en kilde som har tilgang til innsiden av IS' operasjoner.

Informasjonen skal være så sensitiv at flere av USAs allierte ikke har mottatt materialet. Ifølge Washington Post hadde den allierte ikke gitt USA klarsignal til å dele informasjonen med Russland.

Senator om Russland-etterforskning: – Ikke ild, men mye røyk

– Kilde i fare

Kilder hevder at Donald Trump likevel skal ha valgt å dele informasjon da han møtte den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov og ambassadør Sergey Kislyak i Det hvite hus forrige uke.

– Trump røpet mer informasjon til Russland enn vi deler med våre egne allierte, sier en kilde til avisen.

Den russiske ambassadøren står allerede sentralt i etterforskningen av Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget, og er mannen bak den omstridte kontakten med tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Trumps advokater: Selvangivelsen viser (nesten) ingen inntekter fra Russland

Ifølge Washington Post fortalte ikke presidenten spesifikt om metode, men avslørte derimot navnet på den IS-kontrollerte byen hvor informasjonen kom fra.

Kilder sier til avisen at dette er alarmerende fordi Russland kan bruke informasjonen til å identifisere kilden – og at kilden derfor nå kan stå i fare.

Mer om møtet: Her håndhilser Trump på mannen i sentrum for Russland-mistankene

Avviser opplysningene

Det er lite trolig at presidenten har brutt noen lov, men etter møte skal medarbeidere i Det hvite hus ha kontaktet etterretningsorganisasjonene CIA og NSA i et forsøk på å begrense skadene, skriver Washington Post.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster sa at saken var falsk da han møtte pressen utenfor Det hvite hus natt til tirsdag norsk tid:

– Det ble ikke på noe tidspunkt diskutert etterretningskilder eller metoder, og ingen hemmelige militære operasjoner ble avslørt. Jeg var i rommet, det skjedde ikke, sier han.

Også en talsperson for det russiske utenriksdepartementet benekter anklagene overfor nyhetsbyrået AP og sier det er snakk om «nok en falsk» nyhet.

AVVISER: USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster møtte pressen utenfor Det hvite hus natt til tirsdag norsk tid. Foto: Jonathan Ernst Reuters

USAs utenriksminister Rex Tillerson sier i en uttalelse at et bredt spekter av emner ble diskutert under møtet, men også han er klar på følgende:

– Spesifikke trusler ble diskutert, men de diskuterte ikke kilder, metoder eller militære operasjoner.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, krever en full forklaring fra Trump-administrasjonen.

– Vi har ingen måte å vite hva som ble sagt, men det å beskytte nasjonens hemmeligheter er overordnet, sier han i en uttalelse.

Republikaner Ben Corker, som leder utenrikskomiteen i Senatet, sier ifølge Reuters at informasjonen, hvis den stemmer, er «veldig, veldig bekymringsfull».

Les også:Politico: Staben forer Trump med falske nyheter

Snakket om PC-forbud

Møtet fant sted på det Ovale kontor dagen etter den omstridte sparkingen av FBI-sjef James Comey, som ledet etterforskningen av de påståtte båndene mellom presidentens folk og russiske myndigheter.

Ifølge kilder var det de snakket om en IS-trussel som er relatert til forbudet mot elektroniske gjenstander i håndbagasjen på flyreiser til USA, og at Trump skal ha avslørt den hemmeligstemplede informasjonen.

I et intervju på BBC i dag tidlig sier en Washington Post-reporter at de står bak saken.

– Vi meldte ikke at Trump har avslørt kilder og metoder. Vi meldte at han ga identifiserende informasjon om denne kodenavn-kilden. Det inkluderer byen som kilden er i, sier reporter Karoun Demirjian. Hun sier Trump ga informasjon som kan identifisere kilden.

Etter at nyheten sprakk melder flere medier at de har fått bekreftet opplysningene, deriblant Reuters og Buzzfeed. En kilde med kjennskap til saken sier til sistnevnte at «det er mye verre enn det som er skrevet».

Les også: Republikanere ber Trump utlevere lydopptak med sparket FBI-sjef

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder