MISTENKT: 22 år gamle Salman Abedi var ifølge politiet mannen bak selvmordsbomben som gikk av i Manchester mandag kveld. Foto: HANDOUT

Dette vet vi om terrormistenkte Salman Abedi

MANCHESTER (VG) Familien skal ha vært bekymret for den 22 år gamle Salman Abedi, som er pekt ut som mannen sprengte seg selv i luften i Manchester.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Ådne Husby Sandnes
 • Harald Berg Sævereid
 • Nanna Johannessen
 • Hanne Østli Jakobsen
 • Jørgen Braastad
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over tre år gammel

Siden terrorangrepet mot Ariana Grandes konsert Manchester mandag har politiet slått til mot flere boliger i den sørlige delen av byen. Trusselnivået i Storbritannia er hevet til «kritisk» etter angrepet, som etterlot 22 døde og 59 alvorlig sårede mennesker utenfor Manchester Arena.

Blant de drepte er flere barn og unge. Den første som ble bekreftet drept var åtte år gamle Saffie Rose Roussos.

Les mer: Dette er de drepte etter terroren

Politiet jobber nå med å nøste opp i sporene den mistenkte selvmordsbomberen Salman Abedi (22) etterlot seg.

Familiemedlemmer arrestert

Abedi skal ifølge The Telegraph være født i 1994. Han var den nest yngste av fire søsken, og foreldrene var ifølge avisen flyktninger fra Libya. De skal ha tatt seg til Storbritannia for å unnslippe Gaddafi-regimet.

Abedi selv var britisk statsborger, og skal ha bodd i et hus i Fallowfield, en forstad til Manchester, sammen med sin familie.

Les også: Terrorgruppen IS tar på seg skylden for angrepet

To av Abedis brødre og faren skal nå være arrestert, en eldre bror i Manchester og den yngste broren Hisham og faren Ramadan Abedi i Tripoli i Libya. Ifølge libyske kilder sitert av The Telegraph skal Hisham ha vært klar over brorens terrorplaner, og han skal selv ha planlagt et angrep mot den libyske hovedstaden.

BODDE HER: Teknikere undersøker det som skal være boligen til selvmordsbomberen. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: Helge Mikalsen VG

Familien Abedi skal ha bodd i Manchester i minst ti år, etter å ha flyttet opp fra London, skriver BBC. Salman Abedi skal ha droppet ut av Salford University, der han studerte «business management», og jobbet i et bakeri.

Politiet skal ha kjent til Abedi fra tidligere, ifølge The Telegraph.

Les også: Dramatisk politiaksjon etter bombeangrepet

Faren: - Dette er ikke oss

– Vi tror ikke på å drepe uskyldige. Dette er ikke oss, uttalte Abedis far Salman til nyhetsbyrået AP onsdag, før han selv ble arrestert i Tripoli.

Faren sa da at han ikke trodde sønnen var tilknyttet noen militant organisasjon eller kan ha vært ansvarlig for angrepet i Storbritannia.

RAIDET HJEMMET: Teknikere undersøker det som skal være boligen til Salman Abedi. Var det her bomben ble laget? Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Den eldre Abedi bor og arbeider nå i den libyske byen Tripoli, og han forteller at han var i kontakt med Salman for bare fem dager siden. Da skal sønnen ha forberedt seg på å reise til Saudi-Arabia i forbindelse med den hellige måneden ramadan.

Skal ha vært bekymret

Ifølge kilder avisen The New York Times har snakket med skal familien likevel vært bekymret for sin nest yngste sønns stadig mer radikale holdninger.

De skal ha gått så langt som til å konfiskere passet hans, skriver avisen.

Men da Salman fortalte om planene om å reise til Saudi-Arabia, skal de ha latt ham få passet tilbake. Flere kilder, deriblant den franske innenriksministeren Gerrard Collomb, har bekreftet at Salman nylig har vært i Libya – og trolig også Syria.

Mammas hilsen til Olivia (15): Hvil i fred, min dyrebare, nydelige jente

Britiske The Times har snakket med det som skal være en skolevenn av Abedi, som forteller at 22-åringen kom tilbake fra Libya i forrige uke.

– Han dro til Libya for tre uker siden og kom tilbake derfra for kanskje noen dager siden, sier vennen, som ikke er navngitt.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters reiste Abedi fra London til Manchester med tog like før angrepet.

Lot skjegget gro

Salman Abedi og familien skal ifølge nyhetsbyrået AP ha vært aktive Didsbury-moskeen i Manchester. Den beskrives som moderat, men moskeens imam Saeed El-Saeiri husker imidlertid Abedi som en «farlig ekstremist», ifølge The Telegraph.

– Han viste meg hatets ansikt etter mine taler om IS, jeg skjønte at han ikke likte meg. Dette er ikke noen overraskelse, sier imamen til avisen.

Naboer har sagt til The Times at Abedi de siste månedene lot skjegget gro, og begynte å gå med religiøse klær. Han ba ute i gaten, og hengte opp flagg og bannere fra vinduene i huset.

Styreformann: – Handlingen har ingen plass i vår religion

Onsdag møtte styreformann Fawzi Haffar pressen utenfor Didsbury-moskeen, også kjent som Manchester Islamic Center.

– Jeg vil be om ett minutts stillhet for å vise vår respekt for ofrene etter udåden som ble begått mandag kveld, startet Haffar, før han fortsatte:

– Den grusomme handlingen som fant sted i Manchester mandag kveld har sjokkert oss alle. Denne feige handlingen har ingen plass i vår religion eller i andre religioner.

FORDØMMER: Fawzi Haffar, styreformann i Didsbury-moskeen, fordømmer terroren i Manchester, men nektet å svare på spørsmål da han møtte pressen onsdag. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Pressen måtte vente i fire timer før Haffar endelig viste seg, og han svarte ikke på noen spørsmål fra de oppmøtte pressefolkene etter uttalelsen.

«Bomben i en bag»

Ifølge The Guardian har politiet sikret seg overvåkningsvideoer som viser Abedi idet han går inn i konsertlokalet, like før bomben ble utløst.

Filmen skal vise at eksplosjonen ble utløst med hensikt, og at Abdei hadde med seg bomben i en bag.

På et av bildene som ble tatt da politiet saumfarte Abedis hus ser man en krimtekniker bære ut en bok med navnet «Know your chemicals», eller «Kjenn dine kjemikalier».

FANT BOK: Krimteknikere kommer her ut av boligen til Salman Abedi med en bok kalt «Know your chemicals». Foto: Danny Lawson AP

Handlet neppe alene

VÆPNET AKSJON: Politiet i Manchester aksjonerte onsdag mot et leilighetsbygg i Grandby Row i sentrum av byen. Aksjonen er en del av etterforskningen politiet gjennomfører etter angrepet. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG

Nå er en av politiets hovedoppgaver å finne ut om Abedi handlet alene eller var en del av et større nettverk.

Den britiske innenriksministeren Amber Rudd sa tidligere i dag Abedi trolig ikke handlet alene, og BBCs anerkjente sikkerhetsekspert Frank Gardner siterer ikke navngitte kilder på at Abedi kan ha vært et såkalt «muldyr» – en som kun fraktet bomben, men ikke laget den.

Lokalavis: Manchester-bomben ble laget for å gjøre mest mulig skade

Britisk politi har hverken bekreftet eller avkreftet at Abedi selv laget bomben, men de har pågrepet fem andre mennesker i Manchester-området i dagene siden bomben gikk av – blant dem altså Salmans 23 år gamle bror.

Mer om

 1. Konsert-angrepet i Manchester
 2. Storbritannia

Flere artikler

 1. Overvåkningsvideo viser Manchester-terroristen

 2. Pluss content

  Drapsmannens siste bevegelser

 3. New York Times: Manchester-bomber møtte IS-terrorister knyttet til Paris-angrepet

 4. Bror til selvmordsbomber arrestert

 5. Pluss content

  – Abedi fikk terror-trening av IS i Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder