Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: Jacquelyn Martin/AP/NTB

Trump gikk på ny smell i retten: Pennsylvanias valgresultat kan godkjennes

En føderal dommer avviser påstandene fra Donald Trump og Republikanerne om at valgresultatet i Pennsylvania er ugyldig. Det kan formelt godkjennes mandag.

 • Andreas Løf

Valgresultatet, som viser at Demokratenes Joe Biden vinner delstaten med en margin på over 80.000 stemmer, kan godkjennes, slår den føderale Matthew Brann fast.

Rettsavgjørelsen blir sett på som et kraftig skudd for baugen for forsøket på å endre valgresultatet i Pennsylvania. Dommeren avfeier påstandene som ekstreme. Brann ble utnevnt av Obama i 2012, men han er republikaner, og jobbet flere år i partiet, melder CNBC.

Trumps advokater, med Rudy Giuliani i spissen, hevdet krav i grunnloven ble brutt da valgkretser tok ulike strategier i bruk for å varsle velgerne om mulige feil ved forhåndsstemmer.

Trump-leiren mener det faktum at to enkeltvelgere ikke fikk anledning til å rette opp feil som gjorde deres stemmesedler ugyldige, gjør at andre valgkretser ikke hadde rett til å hjelpe velgere med å rette opp feilene.

Senator: Godta resultatet

Pennsylvanias republikanske senator Pat Toomey gratulerer demokratenes Joe Biden med seieren i presidentvalget i kjølvannet av lørdagens kjennelse.

– Med dagens beslutning fra dommer Matthew Brann, en konservativ republikaner som jeg vet er en rettferdig og upartisk jurist, om å forkaste søksmålet fra Trump-kampanjen, har president Trump tømt alle plausible muligheter for å utfordre valgresultatet i Pennsylvania, skriver Toomey i en uttalelse.

Videre slakter han Trump-kampanjens forsøk på å utfordre resultatet i presidentvalget, der Joe Biden er utropt som vinner.

UT MOT TRUMP: Senator Pat Toomey ber presidenten om å godta valgresultatet. Foto: Alex Brandon / AP

– Denne kjennelsen kommer i kjølvannet av en rekke tap for Trump-kampanjen i retten. Fredag sertifiserte Georgia Bidens seier etter en omtelling for hånd. Michigans lovgivere avviste et forsøk fra president Trump om å tilsynelatende overstyre viljen til Michigans velgere og velge illegitime valgmenn. Disse utviklingene, sammen med utfallene i resten av landet, bekrefter at Joe Biden vant valget i 2020 og blir president i USA, skriver han.

– Jeg gratulerer innvalgt president Biden og innvalgt visepresident Kamala Harris med seieren deres, skriver han.

Videre oppfordrer han Trump til å akseptere valgresultatet.

– For å sikre at president Trump huskes for alt han har oppnådd i løpet av tiden som landets leder, og for å bidra til å samle landet vårt, bør president Trump akseptere utfallet av valget og iverksette overgangsprosessen, sier Toomey.

Giuliani: På vei til høyesterett

Kjennelsen var ventet. Allerede i rettsforhandlingene gjorde Brann det klart at han sterkt motsatte seg Giulianis argumenter. Flere ganger irettesatte dommeren Trumps advokat.

– Du hevder at to individuelle saksøkere ble nektet å stemme. Men i bunn og grunn ber du denne retten gjøre mer enn 6,8 millioner stemmer ugyldige. Kan du fortelle meg hvordan dette kan rettferdiggjøres, sa Brann, blant annet.

Giuliani sier i en kommentar til kjennelsen at den er positiv, fordi den gjør at saken kan ankes videre og til slutt ende opp i høyesterett. Saken blir i første omgang anket til ankeretten, som er neste rettsinstans.

Delstatsmyndighetene og fylkene som var saksøkt, argumenterte for at Trumps påstander allerede er blitt behandlet i retten, og at det vil være ekstremt å forkaste flere millioner stemmesedler.

les også

Ledende politikere i Michigan: – Vi kommer til å følge loven

– Grunnløse og spekulative argumenter

I sin kjennelse skriver dommer Matthew Brann at Trump-kampanjen kom med grunnløse argumenter og spekulative påstander uten beviser.

– I USA kan ikke dette rettferdiggjøre å frata en enkel velger stemmeretten, langt mindre alle velgerne i den sjette mest befolkede delstaten. Folket, lovene og institusjonene våre krever mer, skriver dommeren.

Kort tid etter at kjennelsen ble offentliggjort, tvitret Pennsylvanias øverste juridiske leder, demokraten Josh Shapiro, et kort budskap: «Another one bites the dust».

Pennsylvanias 20 valgkretser har frist mandag til å godkjenne resultatet, og etter det vil delstatsmyndighetene formelt kunne godkjenne valgresultatet.

Les også

 1. Romney raser mot Trump: – Vanskelig å se for seg en mer udemokratisk handling

  Senator Mitt Romney er bekymret over Trumps angivelige forsøk på å snu valgresultatet i delstaten Michigan.

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump

Flere artikler

 1. Christie: – Oppførselen til Trumps advokater er en nasjonal skam

 2. Vrien dag i retten for Trumps advokat

 3. Ny Giuliani-pressekonferanse vekker oppsikt

 4. New York Times: Inviterer Michigan-politikere til Det hvite hus

 5. Trump med telefontirade på direkten i Pennsylvania

Fra andre aviser

 1. Trump: – Valget er ikke over

  Bergens Tidende
 2. Trump varslet kamp – fra golfbanen

  Aftenposten
 3. Trump ber støttespillere «snu valget»

  Bergens Tidende
 4. Trump fortsetter forsøkene på å omgjøre Bidens valgseier. Nå er det kaos i Michigan.

  Aftenposten
 5. Advokaten påsto at Trump vant med millioner av stemmer. Nå er hun sparket.

  Aftenposten
 6. Et vitne trakk anklagene, et annet var fra feil stat. Dommere etterlyser bevis.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no