FARLIG: Avigdor Liebermans politiske retorikk balanser hårfint på grensen til det «brune». Men i innvandrermiljøene fra Sovjetunionen er han kjempepopulær. Noen håper, andre frykter at han blir en valgvinner. Foto: Harald Henden

Vil renske Israel for arabere

DIMONA (VG) Taleren snakker russisk, tilhørerne snakker kun russisk. Og mannen på talerstolen, Avigdor Lieberman, er jokeren i den israelske valg- kabalen.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Men ytterste høyre er på sterk fremmarsj i Israel under ledelse av Avigdor Lieberman. Den jødiske staten står overfor et skjebnevalg som vil forandre landet.I morgen velger Israel sin nye leder etter Ariel Sharon.

Statsministeren ligger fremdeles i koma, men hans politiske arv føres videre av Kadima, partiet Sharon rakk å starte før han ble rammet av hjerneslag. Stemningen hos Liebermans menighet i «Israel er vårt hjem»-partiet er ikke elektrisk, men velkomsten de gir mannen de vil skal lede Israel, er strålende. Slik den bør være i byen som huser Dimona-reaktoren, der Israel i hemmelighet har produsert over 200 atomvåpen.

Det er araberne i Israel som får gjennomgå når Avigdor Lieberman sanker stemmer. Han ønsker å få arrestert fire arabiske medlemmer av Knesset fordi de, etter hans mening er terrorister.

På VGs spørsmål om det er riktig at han vil kvitte seg med israelere av arabisk herkomst, er han både unnvikende og klokkeklar.

- Mye blod

- Vi har betalt for mye blod i dette landet, fredelig sameksistens med araberne er umulig. Alt er prøvd, nå må vi finne løsningen. Valget vil vise hvor sterke vi blir, og om vi kan gjennomføre partiets plan, sier Lieberman.

Planen går i korthet ut på å la byer hvor israelskpalestinere bor, «flyttes» til de palestinske områdene ved å legge om grensen. Det bor over en million arabere i Israel.

«Etnisk renskning,» sier kritikerne. «En god løsning for begge parter,» mener Lieberman.

Og han er populær, ikke bare i den russiske befolkningen. 47 år gamle Avigdor Lieberman regnes som politisk begavelse i Israel siden han som 20-åring kom fra den sovjetiske republikken Moldova. Benjamin Netanyahu brukte ham som stabssjef, Ariel Sharon gjorde ham til transportminister.

- Jeg vil ha problemer med å sitte i regjering med en slik mann, sier rabbiner Michael Melchior til VG.

Et stort antall av Israels 1,3 millioner jøder fra det tidligere Sovjetunionen, ser det annerledes.

- Han er en stor mann, med en stor og viktig plan, sier historielæreren Luba Pankova (60). Hun kom fra Sibir for seks år siden og er en svoren Lieberman-tilhenger.

Grått hår

Og det er mye grått hår blant de russiske støttespillerne. De er vokst opp med Stalin, Khrustsjov og Bresjnev i et Sovjetunionen der de fikk knallhard behandling som jødisk minoritet. Like fullt ønsker de en sterk mann som ønsker å kvitte seg med Israels minoritet.

- Vi som kommer fra det russiske imperium, ønsker oss et trygt Israel, mer enn et åpent demokrati, sier redaktøren i den russiskspråklige avisen Vesty, Sergei Podrazhansky, til utenlandsk presse.

Noe sjarmtroll er Avigdor Lieberman så visst ikke, men budskapet appellerer og oppslutningen om hans parti har skutt fart de siste ukene. Han kan komme til å få 12-15 plasser i Knesset.

- Det blir flere og flere som forstår at planen min om å holde palestinerne fullstendig atskilt fra Israel, er riktig. De stemmer på meg, sier den selvsikre innvandreren.

Analytikere tror at dersom Likud og tidligere statsminister Benjamin Netanyahu gjør et katastrofevalg, og Lieberman gjør det tilsvarende godt, kan Lieberman komme til å bli lederen i et sammenslått Likud og «Israel er vårt hjem». I så fall blir han høyresidens ubestridte leder.

- Jeg stemte på Lieberman da han var i Likud, nå stemmer jeg på ham igjen. Fordi jeg liker personen. Det er det viktigste, sier 67 år gamle Uriel fra Usbekistan. Han kom til Israel som 50-åring.

Russerne inngikk i Ariel Sharons velgermasse. Nå er disse på jakt etter en ny sterk leder. De fleste har funnet ham i den tidligere moldoveren Lieberman.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder