OVERFØRT: Makten er overført midlertidig fra Cubas diktator Fidel Castro til hans bror Raúl (t.h.). Foto: AP

Fidel Castro operert, overfører myndighet

Cubas president Fidel Castro overførte mandag all myndighet til sin bror Raúl fordi han måtte gjennomgå en operasjon og blir sykmeldt i flere uker.

  • NTB

Castro ble operert for en tarmlidelse etter at han hadde overanstrengt seg, ifølge en proklamasjon som var undertegnet av ham selv og som ble lest opp på radio og TV av hans personlige sekretær Carlos Valenciaga.

I proklamasjonen sa Castro at det intense programmet under en reise til Argentina og det østlige Cuba i forrige uke utløste «et akutt mageproblem med blødninger som tvang meg til å gjennomgå en kompleks operasjon».

- Å arbeide dag og natt og så vidt sove har slitt på helsa, som hittil har tålt alt, gjennomgått ekstreme anstrengelser og etter hvert blitt skjørere, sa han.

Flere uker

Castro sa at han blir sykmeldt i flere uker, og at operasjonen tvinger ham til å overføre sin myndighet til den 75 år gamle broren.

Ifølge erklæringen overførte han midlertidig sine verv som generalsekretær i kommunistpartiet, øverstkommanderende for de væpnede styrkene og Cubas president til broren, general Raúl Castro, som er visepresident og forsvarsminister.

Castro var i forrige uke i Argentina der han møtte presidenter fra flere andre latinamerikanske land. Etter at han kom hjem, foretok han en tre dager lang reise i den østlige delen av Cuba i forbindelse med 53-årsdagen for angrepet på Moncada-brakken, som markerte begynnelsen av revolusjonen.

Seiglivet

Castro, som fyller 80 år 13. august, har ledet Cuba siden revolusjonen i 1959. Han er åpenbart seiglivet, men hans helse har vært et tema siden han besvimte mens han holdt en tale i 2001. Tre år senere snublet han og brakk et kne og en arm, men i fjor opplyste han at han var blitt helt bra igjen.

I forrige uke spøkte han med at han ikke hadde planer om fortsatt å være president når eller om han blir 100 år gammel.

Tidligere denne måneden sa presidenten i nasjonalforsamlingen, Ricardo Alarcón, at Castro er så heldig at han har en svært god helse, «noe som irriterer USAs president George W. Bush».

FEIRET: Eksilcubanere i Florida jublet etter å ha hørt nyheten om Fidel Castros sykehusinnleggelse. Foto: AP

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder