UENIGE: John Edwards (t.h.) og Barack Obama fortsette kritikken av Hillary Clinton i nattens debatt. Foto: REUTERS

Hillary Clinton angrep drittslenging

LOS ANGELES (VG Nett) Demokratenes presidentkandidater angriper hverandre hardere og hardere. - Jeg angripes fordi jeg leder, sa Hillary Clinton i natt.

  • Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Tøffest er det for Hillary Clinton, som leder på meningsmålingene og ser ut som den opplagte kandidaten for demokratene ved valget 4. november neste år. Men for fire år siden så John Kerry ut som om han var hektet av valgkampen fordi Howard Dean ledet sterkt på målingene. Det endte med Kerry og årets kandidater vet at Hillary ikke er valgt ennå.

- Når noen begynner å kaste møkk, bør det være presist, ikke som om det var rett fra republikanernes bok, sa Hillary Clinton under en stor TV-sendt debatt fra Las Vegas natt til fredag norsk tid.

Politikk

- Stopp drittslengingen. Slutt å gå etter hverandre. La oss holde oss til saken og diskutere politikk, fulgte motkandidat Bill Richardson opp.

I en debatt mellom de syv kandidatene i Las Vegas natt til fredag, spratt Barack Obama, Hillary Clinton, Bill Richardson og John Edwards opp for å kommentere motkandidatenes svar på spørsmål fra velgere i salen.

- Jeg blir ikke angrepet fordi jeg er kvinne. Jeg blir angrepet fordi jeg leder, sa Hillary Clinton før temperaturen på debatten sank og det gikk over mot politiske spørsmål.

Korrupt

Hun har rett når hun sier at hun leder i de nasjonale meningsmålingene, men i Iowa, der det første primærvalget gjennomføres 3. januar, er det nesten dødt løp mellom John Edwards, Barack Obama og Hillary Clinton.

John Edwards, som ble betegnet som en pitbull i forrige store debatt, fulgte også opp med kritikk av Clinton:

- Hun sier hun vil skape endring i Washington, men hun fortsetter å forsvare et system som ikke virker, som er ødelagt, som er korrupt.

LES OGSÅ:En av disse blir president

VG TV:Når jeg blir president...

Bare 77-årige Mike Gravel av de åtte demokratiske kandidatene droppet debatten i Las Vegas.

Neste store debatt i USA er når republikanernes kandidater møtes om to uker. Nå er de fleste kandidatene mer opptatt av å være ute og drive valgkamp enn å krangle med motkandidatene om hastigheten på tilbaketrekking fra Irak, om det skal brukes trusler eller diplomati mor Iran, om illegale innvandrere skal kunne få førerkort og en rekke andre temaer.

Litt temperatur ble det da Barack Obama og Hillary Clinton ble utfordret på hvordan de kan sikre at folk får pensjon og helsetjenester når de blir gamle.

Skatteøkning

Barack Obama lover at USA skal få høyere skatteinntekter når han blir president. USA har et stort budsjettunderskudd og store pensjonsforpliktelser som det ikke er dekning for i dagens budsjett.

Han peker på det merkelige i skattesystemet som gjør at de som tjener under 97500 dollar (550.000 kroner) i året betaler skatt av hele inntekten, mens en mangemilliardær som Warren Buffet bare betaler skatt av en brøkdel av en prosent av sin inntekt.

Middelklasse

Hillary Clinton nekter å ta skatteøkning i sin munn. - Jeg vil ikke legge større byrde på middelklassen, sa hun.

- Jeg snakker om de seks prosentene som tjener over 97500 dollar. De er ikke middelklassen, kommenterte Obama.

Slik gikk kandidatene til forsiktige angrep på hverandre, men ikke så voldsomt at de skremmer velgerne fra å stemme på den som til sist blir kandidat.

Barack Obama ble bedt om å svare på hvorfor han i et TV-intervju sa at Hillary Clinton ville virke splittende på landet.

- Bedre enn Hillary

- Jeg sa ikke det. Jeg sa bare at jeg ville være mer samlende enn henne. Hadde jeg ikke trodd jeg var bedre, hadde jeg ikke stilt til valg, sa Obama.

John Edwards, som ligger litt bak Hillary Clinton og Barack Obama på meningsmålingene, opplevde å bli buet på da han angrep Clinton, men understreket at "det er ikke noe personlig i dette".

Det USA trenger nå er klare svar på vanskelige spørsmål. Det er ikke hva vi har sett fra senator Clinton, sa Obama.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder