SKAL ANGRE: Irans utenriksminister Manoucherhr Mottaki sier at USA vil angre. Foto: REUTERS

Iran: - USA vil angre bortføring av fem iranere

- Iran vil få USA til å angre de «stygge og ulovlige» bortføringene av fem iranere i Irak tidligere i år, sa Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Iran sier at de fem som ble tatt til fange av amerikanske soldater ved det iranske konsulatet i Arbil, er iranske diplomater og har bedt om at de blir løslatt. USA mener derimot at de fem støttet opprørere i Irak.

Det iranske utenriksdepartementet vil iverksette en rekke tiltak i forbindelse med pågripelsene som ifølge Mottaki strider med internasjonale konvensjoner.

Blant annet skal det sendes et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon der iranerne vil be om at Sikkerhetsrådet snarest ser på saken.

Utspillet har forsterket spenningene mellom USA og Iran. Men Teheran avviser at de tre iransk-amerikanere som holdes arrestert i Iran er en gjengjeldelse fra iransk side.

Mandag sa fredsprisvinner og advokat Shirin Ebadi at hun var blitt nektet å treffe klienten Haleh Esfandiara, en iransk-amerikansk kvinne myndighetene anklager for spionasje.
Tirsdag benektet derimot en talsmann for justisdepartementet Ebadis uttalelser og sa at hun fritt kan gi Esfandiara rettshjelp.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder