Spansk domstol suspenderer uavhengighetsmøte

Spanias forfatningsdomstol suspenderer møtet som Catalonias parlament har planlagt å ha mandag for å erklære uavhengighet for regionen.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Det melder spanske medier torsdag.

Domstolen suspenderer uavhengighetserklæringen som Catalonias leder Carles Puigdemont har varslet skal komme førstkommende mandag.

Det er den sosialistiske opposisjonsblokken i det regionale parlamentet som skal ha krevd at møtet ble annullert. Det katalanske sosialistpartiet er imot uavhengighet for regionen.

Ble advart

Jurister som jobbr for det regionale parlamentet, har også advart om at møtet kunne bli ulovlig fordi det skal diskutere resultatet av en folkeavstemning som tidligere har blitt erklært ulovlig av forfatningsdomstolen.

Søndagens folkeavstemning om uavhengighet for Catalonia har utløst en stor politisk krise i Spania. Den endte i kaos, og det nasjonale politiet som var sendt nordover, anklages for overgrep etter sin hardhendte framferd mot velgerne.

Bakgrunn: Folk ble dratt med makt ut av valglokalene i Spania

Dersom Catalonia erklærer uavhengighet, kan Spania reagere med å suspendere Catalonias autonome status og pålegge direkte regjering fra Madrid.

Ble kalt illojale av kongen

Tirsdag vakte kong Felipe oppsikt da han i en direktesendt TV-tale til folket tirsdag rettet en kraftig pekefinger mot katalanske separatister.

– Vi må sikre at konstitusjonell orden opprettholdes og at rettsprinsipp følges. Katalanske ledere har vist mangel på lojalitet, sa kongen.

Puigdemont mente talen tydelig viste at monarken tar parti med regjeringen i Madrid og at han med budskapet sitt ignorerer millioner av katalanere.

VG i Barcelona: Full forvirring etter katalansk folkeavstemning

– Kongen har sluttet seg til den nasjonale regjeringens posisjon og politiske linje, som har vært katastrofal med hensyn til Catalonia. Han ignorerer med overlegg millioner av katalanere, sa Puigdemont i en TV-sendt tale onsdag kveld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder