RINGHALS-KRAFTVERKET: En lastebil inne på atomkraftverkets område ble funnet av bombehunder. Svensk politi har skjerpet sikkerheten etter funnet. Foto: Øyvind Nordahl Næss / NTB Scanpix

Sverige skjerper atomsikkerheten

Svensk politi har skjerpet sikkerheten ved landets atomkraftverk fra normalt til gult nivå etter at det ble funnet sprengstoff ved Ringhals-kraftverket.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Sprengstoffet, som skal være av sivil type, ble oppdaget av personalet på kraftverket onsdag ettermiddag. Det ble funnet under en rutinekontroll på en truck som skulle fra et innhegnet industriområde til det sterkt bevoktede driftsområdet, skriver Aftonbladet.

Politiet mistenker at det skulle benyttes i en sabotasjeaksjon og gjennomsøkte natt til torsdag hele det store anlegget med bombehunder.

Alvorlig

Lastebilen sprengstoffet ble funnet i, hadde vært inne på Ringhals-kraftverkets område i flere uker. Først da den skulle inn på den strengt beskyttede driftsdelen av anlegget, der atomreaktorene befinner seg, ble det oppdaget.

- Under det øverste stigtrinnet på lastebilen sitter det et brannslukningsapparat. Det var på dette at det mistenkelige stoffet ble funnet, opplyser kraftverkets kommunikasjonssjef Gösta Larsen.

- Vi ser naturligvis svært alvorlig på dette, sier han.

Svenske strålevernmyndigheter følger nøye med på saken.

- Selvsagt er det alvorlig at noen prøver å føre sprengstoff på et kjernefysisk anlegg. Dette er noe som ikke har forekommet på mange år, sier Stig Isaksson ved Strålsäkerhetsmyndighetene.

Han sier til Aftonbladet at han ikke er kjent med konkrete trusler mot Ringhals-kraftverket.

Avhørt lastebilsjåføren

Ifølge Gösta Larsen er det snakk om en knyttnevestor klump, men det var ikke festet noen tennmekanisme på sprengstoffet, og derfor var det heller ingen eksplosjonsrisiko, ifølge politiet.

Larsen tror heller ikke at mengden var stor nok til å kunne påføre atomreaktorene nevneverdig skade.

Politiet har avhørt den kvinnelige sjåføren av lastebilen, som ikke skal ha hatt kjennskap til sprengstoffet.

- Hun har fortalt om lastebilens bevegelser inne på området, men er ikke mistenkt for noen forbrytelse. Kjøretøyets bevegelser blir nå et av utgangspunktene for vår videre etterforskning, opplyser politiets talsmann Tommy Nyman.

I tillegg er en rekke andre personer avhørt, men ifølge Nyman har politiet foreløpig ingen mistenkte i saken. Sprengstoffet skal nå analysere i et forsøk på å fastslå hvor det kommer fra. Sikkerheten ved atomanlegget er delt inn i fire nivåer: grønt, gult, oransje og rødt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder