FORGIFTET: Alexander Litvinenko. Foto: AP

Aleksandr Litvinenkos venn: - Jeg vet hvem som drepte Litvinenko

(VG Nett) En venn av den forgiftede eks-spionen Alexsandr Litvinenko har overlevert politiet opplysninger om hvem han mener står bak drapet.

  • Robin Stenersen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


- Sannheten er at vi her står overfor en internasjonal terrorist-handling. Jeg mener å vite hvem som står bak drapet på min venn Litvinenko og hvorfor han ble drept, sier Yuri Shvets i et eksklusivt intervju med AP.

Shvets er også en tidligere KGB-spion og oppholder seg i USA. Han sier han har kjent Litvinenko siden 2002 og snakket med ham 23. november, dagen han døde etter å ha blitt forgiftet av det radioaktive stoffet polonium 210.

- Ikke sladder

Shvets sier han ble avhørt av britisk politi og FBI i Washington forrige uke, noe som blir bekreftet av politiet.

Av hensyn til etterforskningen ville ikke Shvets verken oppgi navnet på den angivelige gjerningsmannen bak forgiftningen av Litvinenko, eller innholdet i dokumenter han har overlevert til britiske etterforskere.

- Det er førstehåndsinformasjon og ikke sladder, som jeg har overlevert politiet. Jeg vil at etterforskerne skal komme til bunns i saken, ellers vil lignende drap bli begått i London, Washington og andre steder, sier han ifølge AP.

Nye avhør i Moskva

EUs ministermøte i Brussel vil mandag ta opp dødsfallet

til den tidligere KGB-spionen.

Dette skjer samtidig som ni britiske antiterroragenter reiser til Russland for å avhøre tre russiske menn om forgiftningen av Litvinenko. De tre mennene skal alle ha møtt den tidligere russiske spionen kort tid før han døde.

En av disse er

eksspionen Andrei Lugovoi som møtte Litvinenko den 1.november, samme dag han ble syk.

Lugovoi vedgår at han og forretningsmannen Dmitry Kovtun møtte Litvinenko denne dagen på Millennium hotell i London. Men han avviser å ha noe med forgiftningen å gjøre, og sier møtet utelukkende dreide seg om forretningssaker.

I en siste uttalelse som ble laget kort tid før han døde,

beskylder Litvinenko Russlands president Vladimir Putin for å ha tatt livet av ham.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder