BRUKTE KORTET: Her er Joshua French avbildet på pub mens han drikker det kongolesiske ølet Primus, og har ID-kortet for Forsvaret synlig hengende rundt halsen. Bildet ble vist under rettssaken. Foto: PRIVAT
BRUKTE KORTET: Her er Joshua French avbildet på pub mens han drikker det kongolesiske ølet Primus, og har ID-kortet for Forsvaret synlig hengende rundt halsen. Bildet ble vist under rettssaken. Foto: PRIVAT

Joshua French meldte ID-kortet fra Forsvaret tapt

UTENRIKS

Kort tid før han dimitterte fra Telemark Bataljon, gikk Joshua French til politiet og meldte sitt militære ID-kort tapt.

Publisert:

ID-kortene fra Forsvaret, som Joshua French og Tjostolv Moland hadde med seg til Kongo, har skaffet dem store problemer.

ID-kortene var hovedårsaken til at de ble tiltalt og senere dømt til døden innenfor det militære rettssystemet i Kongo. Kortene var også sentrale i bevisførselen bak spionanklagene mot de to nordmennene.

Les også:Malaria-syk Moland nekter å dra på sykehus

ID-kortene skulle vært returnert til Forsvaret høsten 2007, da French og Moland avsluttet sine kontrakter med to ukers mellom. Men i dag kan VG avsløre at French meldte sitt kort tapt.

Bekrefter forholdet

Oberstløytnant Per-Ivar Norman, stabssjef i Vernepliktsverket, bekrefter forholdet:

- Kort tid før han forlot Forsvaret, meldte han ID-kortet tapt hos politiet, sier Per-Ivar Norman.

Les også:Ukjent Kongo-vitne skal ha hørt tre skudd

French skal ikke ha fått utstedt noe nytt ID-kort fra forsvaret, ettersom dette skjedde like før han skulle slutte. Det var høsten 2007 at French møtte Moland og ble vervet til SIG Uganda.

Representerte ikke Norge

Norske myndigheter har gjentatte ganger understreket at Moland og French ikke på noe vis representerte Norge under den skjebnesvangre turen til Kongo.

Artikkelen fortsetter under bildet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har selv tatt opp ID-kortene og forklart den kongolesiske utenriksministeren at kortene ikke beviser annet enn at enn at de to hadde hatt et arbeidsforhold i Forsvaret.

Det arbeidsforholdet var avsluttet lenge før Moland og French dro til Kongo understreket Støre.

Ikke tilbakelevert

Heller ikke Tjostolv Moland leverte tilbake sitt ID-kort da han sluttet i Forsvaret. Ved en feil ble det heller ikke krevd tilbakelevert fra Forsvarets side.

- Det har aldri vært tvil om at ID-kort skal tilbake til Forsvaret når personell slutter. Men dette eksempelet på at rutinene ikke var gode nok, har ført til at regelverket er blitt skjerpet inn, sier Forsvarssjefens pressetalsmann Dag Aamoth til VG.

I den nye instruksen slås det nå utvetydig fast at alle ID-kort utstedt fra Forsvaret, skal inndras når arbeidsforholdet opphører.

Les også:Beslaglagt brev tilbyr tjenester til opprørsgeneral

Både den gamle og den nye instruksen slår fast at misbruk av ID-kort kan anmeldes og straffes etter straffelovens bestemmelser.

Men glippen har allerede fått en høy pris for det diplomatiske forholdet mellom Norge og Kongo: ID-kortene fra Forsvaret er hovedbegrunnelsen for det enorme erstatningskravet mot Norge på rundt 360 millioner kroner.

Militære ID-kort

I Kongo tror man rett og slett ikke på at Moland og French hadde ID-kortene, som var gyldige til henholdsvis 28.03 2016 og 08.01 2017, uten tillatelse fra det norske forsvaret.

- Dette er militære ID-kort. Det er utenkelig for oss at ikke det norske forsvaret var klar over at disse to hadde dem med seg hit, har etterforskningsleder i Kongo, oberst Roger Wavara, tidligere sagt til VG.

Les også:- Nordmann investerte 350.000 i krigsrollespill

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide (Ap), sier at de ser alvorlig på ethvert forsøk fra noen, på å beholde noe som er Forsvarets eiendom.

- Forsvarets ID-kort er Forsvarets eiendom og skal ikke bæres av andre enn folk som er tilknyttet Forsvaret. Det skal leveres inn når man forlater aktiv tjeneste, og vi ser strengt på misbruk, sier Barth Eide.

Skjebnesvangert

Bilder av Moland og French med ID-kortene fra Forsvaret godt synlig rundt halsen mens de satt på pub og drakk det kongolesiske ølet Primus, ble vist under rettssaken.

Nordmennenes norske forsvarer Morten Furuholmen vedgår at bruken av de norske forsvarskortene er blitt skjebnesvangert for hans klienter.

VGTV:Se treningsvideoen med Moland og French

- Kongoleserne er veldig opphengt i disse kortene, og det er årsaken for at de dømmes i militærrett. Men jeg mener retten har brukt ID-kortene konspiratorisk og manipulativt, sier Furuholmen til VG.

- Så lenge norske myndigheter har dementert at mine klienter var på oppdrag fra det norske forsvaret, er det et misbruk, fortsetter Furuholmen.

Les også:- Vi blir bevisst svertet

At French skal ha meldt sitt kort tapt kort tid før han forlot Forsvaret, mener han er irrelevant:

- Hva det grunner i vet jeg ikke, men det har ingen juridisk betydning for selve straffesaken, sier Furuholmen.

Mistenker passjuks

Ugandiske myndigheter mener Joshua French og Tjostolv Moland bevisst misbrukte pass og ID-kort.

En del av etterforskningen mot Moland og French går på å undersøke ID-kort og pass de to benyttet. Særlig reagerer de ugandiske myndighetene på et ID-kort fra SIG med bilde av Joshua French der dekknavnet John Hunt brukes.

- Vi lurer på om dette er et forsøk på dokumentforfalskning, når man har sitt eget bilde, men et falskt navn på et slikt kort, sier leder for etterforskningen, brigader John Mugira til VG.

Moland hadde SIG-kort med både hans ekte navn og med dekknavnet Mike Callan. Moland benyttet både ID-kort fra SIG og ID-kort fra Forsvaret da han skulle registrere selskapet sitt, viser politibeslag.

Meldt stjålet

VG har også fått tilgang til et politidokument som viser at Joshua French har meldt et pass stjålet i Tanzania den tredje februar 2008.

Det stjålne passet skal ha vært utstedt i Oslo, og har et annet passnummer enn passet fra Vestfold politidistrikt utstedt i 2007 som French i april i år brukte for å krysse grensen til Kongo.

- På generelt grunnlag kan jeg si at hovedregelen er at man kun kan ha ett pass, men det finnes unntak som gjør at man kan få et ekstra pass med to års gyldighet, sier sjef for juridisk seksjon i Politidirektoratet, Steinar Talgø.

Unntak kan være at man har mange jobbreiser til land med visumplikt, og derfor av praktiske årsaker trenger to pass, eller at man har vært i for eksempel Israel og ikke ønsker å dra til arabiske land med stempel derfra i passet.

Her kan du lese mer om