FALT AV: Spinneren på den venstre motoren falt av idet flyet skulle ta av fra Kastrup i København. Kronprinsparet var to av 135 passasjerer som måtte evakuere flyet. Foto: Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Her er årsaken til kronprinsparets flydrama

(VG Nett) Havarirapport viser at metallet sviktet i motoren på et SAS-fly i København i fjor. Problemene førte til et flydrama for det norske kronprinsparet.

  • Fredrik Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

5. februar i fjor måtte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit evakueres fra et SAS-fly ved Kastrup i København. Kronprinsparet var på vei hjem fra 40-årsfeiringen av prinsesse Mary av Danmark.

Da SAS-flyet skulle ta av, smalt det i motoren og røyk sivet inn i kabinen. Alle de 135 passasjerene ble beordret ut av flyet.

Metallet sviktet

En rapport fra den danske havarikommisjonen viser at svikt i en metallplate i venstre motor var årsaken til problemene. Metallplaten sviktet og «nesen» på den venstre motoren falt av.

FLYTRØBBEL: Her blir kronprins Haakon blir evakuert fra SK1462 fra København til Oslo etter at flyet fikk et motorhavari. FOTO: LESERBILDE

Ifølge rapporten bruker disse flyene luft fra motoren til å skape trykk i kabinen samt luftsirkulasjon. Når motoren stoppet, gikk røyken inn i kabinen.

Da røyken seg inn i kabinen oppsto det panikk blant passasjerene. Tore Sampson (40) fra Haugesund var en de som befant seg om bord, og satt ved nødutgangen da beskjeden om evakuering kom.

- Flyvertinnene ropte om at alle måtte ut, og da ble det panikk. Unger gråt og folk skyndet seg til nødutgangene. Panikken kom og alle ville ut på en gang. Selve evakueringen gikk fint, men det var ikke så mye informasjon, sier Sampson.

Ikke kvitt flyskrekken

Kronprinsesse Mette-Marit har som kjent flyskrekk, og reiser ofte med tog i stedet for fly hvis hun har anledning til det.
Flyproblemene på Kastrup fikk kronprinsessen til å innrømme at hun ennå ikke er kvitt flyskrekken.

«Ok, my morning turned out a bit more exciting than expected.. Phew.. #still not entirely over flightphobia», skrev kronprinsessen på Twitter.

I rapporten fra Havarikommisjonen kommer det fram at ingen kom til skade etter å ha pustet inn røyken i kabinen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder