RAKETTFORSKNING: Nord-Koreas interkontinentale ballistiske missil (ICBM), Hwasong 14, blir sendt opp på ukjent sted i Nord-Korea. Bildet ble frigitt av Nord-Koreas offisielle koreanske nyhetsbyrå den 29. juli i år. Nord-Korea har produsert et kjernefysisk stridshode lite nok til å passe inn sine interkontinentale raketter, ifølge Washington Post. Foto: AFP

Trump advarer mot nye trusler: Nord-Korea vil bli møtt med «ild og raseri»

President Donald Trump varsler at det vil få konsekvenser dersom Nord-Korea kommer med flere trusler mot USA.

Artikkelen er over to år gammel

Det sier han i et videoklipp publisert blant annet på NBC News’ twitterkonto:

– De vil bli møtt med ild og raseri som verden aldri har sett maken til, sier Trump i der.

Reaksjonen kommer samme dag som storavisen Washington Post skriver om en konfidensiell rapport fra amerikansk etterretning.

Rapporten konkluderer med at Nord-Korea har utviklet atomvåpen som kan passe inn i deres interkontinentale raketter. Det er ennå ikke kjent om regimet har testet den mindre designen, skriver Washington Post. Rapporten er også omtalt av CNN.

Frykter våpen med større sprengkraft

FRYKTER HYDROGENVÅPEN: Halvor Kippe, seniorforsker på kjernevåpen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Det er ingenting jeg finner grunnlag for å bestride fra teknisk perspektiv, basert på åpne kilder, inkludert informasjon om prøvesprenginger, hvilke leveringsmidler de har og de uttalte ambisjonene og behovene Nord-Korea har på kjernevåpensiden, sier Halvor Kippe, seniorforsker på kjernevåpen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Les spesialen: Syv dager i Nord-Korea

Han er regnet som ekspert på atomprogrammene i Iran og Nord-Korea.

– De har lenge hatt behov for kjernevåpen i miniatyr for å kunne levere dette med ballistiske missiler mot regionale mål i Japan og Sør-Korea. Det er noe de har siktet seg inn mot i mange år, utdyper Kippe.

Kippe frykter at det neste er missiler med såkalte termonukleære stridshoder, ofte kalt hydrogenvåpen. De har en sprengkraft som er titalls til hundretalls mer enn Nord-Korea har testet til nå.

Bakgrunnen er at Hwasong 14, Nord-Koreas interkontinentale ballistiske missil, ble testet 4. og 28. juli i år med hell. Nord-Korea hevder selv at dette missilet vil kunne bære et stort og tungt stridshode, skriver NK News.

Ekspert om Nord-Korea: Jobber med våpen som er ti til hundre ganger kraftigere enn Nagasaki-bomben.

– Minimal slagkraft i forhold til USA

EKSPERT: Geir Helgesen, norsk direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, beskriver rapporten som et partsinnlegg. Foto: NORDIC INSTITUTE OF ASIAN STUDIES

Geir Helgesen, norsk direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, beskriver rapporten som et partsinnlegg.

– Dette er et partsinnlegg av en interesseorganisasjon i konflikten mellom USA og Nord-Korea. Etterretningstjenesten er på sitt vis en interesseorganisasjon som jobber for at USAs militære oppbygging i regionen kan fortsette. Jeg sier ikke at informasjonen er feil, den kan også være riktig. Men når Pyongyangs minimale slagkraft i forhold til USAs kapasitet, og også Sør Koreas og Japans, gjøres til hovedspørsmålet i konflikten, er det noe annet enn realitetene som ligger bak, sier Helgesen.

Helgesen har følgende kommentar til Trumps uttalelser:

– Han har nesten den samme språkbruken som Kim Jong-un. De kunne snakket godt sammen, fordi de jo har det samme språket. Nord-Korea har sagt at de vil drukne fienden i ild og blod. Folk som bruker den slags språk i internasjonal politikk er enten veldig engstelige eller i ubalanse. Og det virker som om den førstnevnte må være i ubalanse, mens jeg er temmelig sikker på at den andre er alvorlig engstelig, påpeker Helgesen.

ATOMBOSS: Kim Jong-un, Nord-Koreas leder, ble offisielt utnevnt til Nord-Koreas statsoverhode i begravelsen til sin far, Kim Jong-il, 28. desember 2011. Foto: KCNA

Kommentar: Derfor vil Kim fortsette å skyte opp raketter

Skjerper sanksjonene

FNs sikkerhetsråd vedtok i helgen enstemmig å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea som svar på utskytingen av ballistiske raketter. Vedtaket er det strengeste så langt, og har som målsetting å kutte rundt en tredel av Nord-Koreas livsviktige handel med Kina.

Det er anslått at denne handelen har en verdi på tre milliarder dollar årlig. Tanken er at en drastisk reduksjon i samhandelen vil gi færre midler til bruk i atomvåpenprogrammet, skriver NTB.

BAKGRUNN: Nord-Koreas siste rakett kunne nådd USA, mener analytikere

Å fastslå nøyaktig omfang av Nord-Koreas kjernevåpen har lenge vært en utfordring for etterretningspersonell.

Nord-Korea er et lukket land med ekstremt hemmelighold. Landets våpenforskere har gjennomført fem kjernefysiske tester siden 2006.

Den siste er en 20 til 30 kilo-detonasjon 9. september i fjor. Den ga en sprengning som anslås å være opptil dobbelt så mye som bomben droppet i Hiroshima, Japan, I 1945, skriver Washington Post.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder