Ble varslet om millionflukt mot Europa, Norge nedjusterte sine anslag

FORTSETTER Å KOMME: En mann redder i land et barn som ankom, den greske øya Lesvos tirsdag denne uken. Foto: Dimitar Dilkoff , Afp

Fikk gjentatte advarsler om flyktningstrøm

Frontex, som kontrollerer EU-grensene, sier at varselet om flyktningstrømmen var krystallklart. – Vi kunne ikke vite at de ville komme til Norge, svarer statsminister Erna Solberg.

Artikkelen er over fire år gammel

2014 ble et toppår for såkalte «irregulære» grensekryssinger av flyktninger inn i EU- og Schengen-landene. 282.000 slike kryssinger ble registert av EUs grensekontrollbyrå Frontex. Opptellingen ved utgangen av 2015 kommer til å smadre det tallet.

Les også: Slik reiser flyktningene til Europa

Frontex har registrert i alt 710.000 migranter og flyktninger som har krysset EUs yttergrense i årets ni første måneder. Riktignok kan det være at en del flyktninger er blitt telt opp dobbelt, dersom de har krysset fram og tilbake flere ganger, men det var også tilfellet for tallene fra i fjor.

Frontex har også ansvar for rapportering og analyse. Og pressetalskvinne Ewa Moncure sier til VG at deres analyser ikke var til å misforstå:

– Vi sa klart ifra at det ikke var noen som helst grunn til å tro at tallene ville bli lavere i 2015 enn de var i 2014. Tvert imot var det flere faktorer som tydet på at det ville komme en økning, og det sa vi fra om ved våre jevnlige rapporteringer til alle samarbeidsland, sier Moncure til VG.

Bakgrunn: Frontex-rapporter om flyktninger gjennom Balkan

Norge deltar

Norge deltar i Frontex, og det var stor debatt i vår etter flere grusomme drukninger i Middelhavet i mars og april. Norge har siden deltatt i Frontex' patruljering mellom Afrika og Middelhavet med skipet Siem Pilot, som har reddet flere flyktninger på vei fra Libya mot Italia.

Men ifølge Moncure var ikke Frontex bare tydelige på at millioner av flyktninger var klare til å forsøke å flykte mot Europa via Libya. De advarte også om at det ville komme en østlig flyktningstrøm via Tyrkia, Hellas og Balkan.

Bakgrunn: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

– Libya var et problem, og det visste vi at ville vedvare. Det er en stat som har kollapset, og der menneskesmuglere har gjort det til en industri å frakte flyktninger over EU-grensen. Tidligere var det hovedruten fra Syria, men i 2015 er det mest flyktninger og migranter fra Eritrea og andre land i Afrika som kommer via den ruten, sier Moncure.

– Vi så at flyktningene fra Syria og Syrias naboland ville begynne å komme fra øst, via Tyrkia. Krigen i Syria viste ingen tegn til å avta, tvert imot ble situasjonen forverret av IS. Samtidig begynte situasjonen i flyktningleirer for syrere i land som Jordan å bli uutholdelig, utdyper hun.

Fra Afghanistan

I tillegg hadde flyktninger fra Afghanistan begynt forflytning mot Europa, etter innstramminger i Iran, dit mange fra den sjiamuslimske hazarminoriteten har flyktet de siste årene, forklarer Moncure.

Afghanere er nå den neststørste gruppen nye flyktninger inn til Europa, etter syrerne. De aller fleste afghanske flyktningene er hazaraer.

Summen av disse faktorene gjorde at Frontex forventet en økning i løpet av hele 2015, ikke en nedgang, slik mange europeiske land håpet på og de første månedene av året kunne tyde på.

Og nettopp lavere asyltall i årets første måneder er blitt brukt som forklaring av den norske regjeringen på at mottakssystemet her ble fullstendig sprengt i løpet av august og september.

– Vi hadde faktisk en nedgang i asylankomstene i hele første halvdel i år. Det kommer mange advarsler om ting som ikke skjer. Det var ikke sikkert at disse flyktningene hadde kommet til Norge heller, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Les også: Erna om flyktningkrisen: Kan koste 40-50 milliarder

– Politiets utlendingsenhet (PU) flyttet dessuten inn i nye lokaler til jul, som var større og bedre enn noen gang. De var godt forberedt på å ta 300–500 flyktninger i uken, men det var når man så slike tall per dag, at det ble for mye, fortsetter hun.

– Vi visste at det var mange som sto og ville flykte, men vi visste ikke om de ville komme til Norge eller til andre steder. Vi må forholde oss til de beregningene og de systemene vi har når vi skal vurdere kapasitet og budsjetter, avslutter Solberg.

Strutsepolitikk

Pål Nesse i Flyktninghjelpen mener at Norge og andre europeiske land her drevet en form for flyktningpolitikk.

– I forbindelse med debatten rundt Siem Pilot tidlig i vår, påpekte via at Frontex advarte mot at det også ville komme en flyktningstrøm fra den østlige siden av Middelhavet, sier Nesse til VG.

– Norge gjorde som mange andre land i Europa, og håpet at det ikke ville skje. Det burde ikke ha vært vanskelig å forstå dette, og man burde uansett ha forberedt seg. Varslene fra Frontex var klare og entydige på hele vårparten, sier Nesse.

Les også: Betalte 2000 dollar for å komme til Norge

Justisdepartementet nedjusterte

Snarere enn å styrke mottakssystemet i forkant, bygget UDI det ned. Aftenposten skriver at Justisdepartementet også satte ned sine anslag for 2016, og var klare til å kutte i budsjettene til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet sender VG følgende skriftlige svar:

– Det har vært kritikk mot at mottakssystemet ikke har vært beredt på en så rask kapasitetsøkning. Det er verdt å minne om at samtidig som ankomstene økte i Sør-Europa på våren 2015, så sank antallet asylsøkere til Norge, skriver Kallmyr.

– Årsaken til utfordringene er at økningen i ankomster nå har vært langt større enn tidligere og har skjedd på svært kort tid. Å ha en kapasitet som tilsvarer denne økningen til enhver tid ville vært svært kostbart, og formålet er å bruke samfunnets ressurser på en best mulig måte. Det er derfor nødvendig at systemet kan skaleres ned og opp i tråd med behovet, fortsetter han.

Les også: Slik er Syria-flyktningenes første natt i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder