Mæland: Klar for å restarte Kina-forhandlinger

BEIJING/OSLO (VG) Etter seks år i «fryseboksen» gjenopptatt Norge forhandlingene om frihandelsavtale med Kina. Næringsministeren håper det skal gi et byks i fiskeeksporten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Kina ønsker frihandelsavtale med Norge og vi er blitt enige å få i gang forhandlinger innen fem måneder, sier næringsminister Monica Mæland etter et møte med den kinesiske visehandelsministeren, Fu Ziying, i Beijing torsdag.

Mæland kom rett til Himmelens Tempel her i Beijing torsdag, fra møte med Kinas viseminister Fu Ziying for handel, hvor de to diskuterte frihandels-forhandlinger mellom Norge og Kina.

Vil kjøpe mer norsk fisk

Hun sier de er blitt enige om å gjenopprette en gruppe som skal legge til rette for forhandlingsstarten.

– Vi er blitt enige om å få igang en felles arbeidsgruppe som skal jobbe med frihandelsavtalen.

– Kina vil ha en avtale med Norge?

– Ja, begge landene ønsker en frihandelsavtale og forhandlingene skal altså starte innen fem måneder. De ønsker blant annet å kjøpe mer norsk fisk og vil vil selge mer, sier hun til VG og resten av pressekorpset ved Himmelens Tempel.

BEIJING: Næringsminister Monica Mæland møter pressen etter å ha vært i møte med Kinas viseminister Fu Ziying. Foto: Gøran Bohlin

Mæland sier hun også har fått til samarbeid innen maritim sektor.

– Jeg har også hatt møter med viseministeren for transport og vi er blitt enige om at vi skal opprette en felles arbeidsgruppe som skal ta opp skipsfartspørsmål. Det er veldig positivt, sier hun.

Det var ikke den kinesiske handelsministeren som var vert for Mæland i dag, fordi han er med den kinesiske presidenten til USA, for å møte president Donald Trump.

Heller omfattende avtale enn rask

Norges forhandlinger om en frihandelsavtale stoppet etter at Kina frøs det diplomatiske forholdet etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

– Dere ønsker en omfattende avtale fremfor en rask en?

– Ja, det sier seg selv: Vi ønsker en fremtidsrettet og moderne avtale med forutsigbare rammevilkår, sier Mæland til VG.

– Med flest mulig tollsatser på null?

– Jeg vil ikke gå i detaljer, men vi ønsker best mulige rammebetingelser. Kina vil også investere i Norge og vi i Kina.

– Hvor blir det første forhandlingsmøtet?

– Det blir her i Beijing, sier hun.

Mannen som skal lede de norske forhandlingene, ekspedisjonssjef Jan Farberg, følger opp:

– Det avtalte vi allerede i september 2010, da den åttende forhandlingsrunden var i Oslo. Da vil den niende gå i Beijing, sier han.

– Pratet dere med viseministeren om at det har tatt så lang tid?

– Ja, begge parter ga uttrykk for det og også om gleden over å være igang med normaliseringen.

– Pratet dere om årsaken til at det har tatt så lang tid?

– Nei, nå ha vi fokus på å se fremover.

Historisk stor delegasjon

PRESSE: Statsminister Erna Solberg leder en norsk delegasjon på offisielt besøk til Kina der gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket. Her møter næringsminister Monica Mæland pressen ved Himmelens tempel i Beijing. Foto: Gøran Bohlin

Statsminister Erna Solberg og Mæland har blitt presset til å ta opp menneskerettigheter i det første møtet med kinesiske myndigheter siden den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

Men det har de gått ut og sagt at ikke vil bli lagt på bordet i det første møtet med Kinas statsledere på over seks år.

Mæland og statsminister Erna Solberg leder en historisk stor norsk delegasjon, med 230 deltakere, anført av Telenor-sjef Sigve Brekke og Statoil-sjef Eldar Sætre.

De skal møte over 1000 kinesiske næringslivsledere og det skal inngås minst 14 kontrakter.

Flere avtaler

Erna Solberg begynner sin møtevirksomhet fredag og innleder med å møte sjefen for verdens største netthandel, Jack Ma i Alibaba.

Så bærer det videre til møte med parlamentspresident Zhang Dejiang og statsminister Li Keqiang i Folkets Store Hall, hvor de blant annet skal signere flere bilaterale avtaler.

Den norske delegasjonen reiser fredag kveld til Shanghai hvor det blir en rekke møter med næringsliv og folk fra universitetet.

Les også: Slik lever homofile i Kina (VG+)

Søndag reiser Solberg til hovedkontoret til Alibaba og mandag skal hun møte Kinas president, Xi Jinping, i 40 minutter i Folkets Store Hall i Beijing. Han har da nettopp kommet hjem fra møtene med USAs president, Donald Trump.

Les også: – Krigsfaren flyttes fra Europa til Asia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder