Sinte: Mange av Obamas tidligere jurister og advokater har angrepet Trump i nyere tid. Foto: Pablo Martinez Monsivais AP

Slik kjemper Obamas advokater mot Trump

Overraskende hvor raskt de ble Trump-motstandere.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

The Huffington Post skrev i november at advokatene i justisdepartementet, nærmere bestemt menneskerettighetsdivisjonen (Civil Rights Division) var bekymret for at Trump kom til å fjerne alt de har jobbet for.

– Jeg tror vi umiddelbart kommer til å se en strøm av meget engasjerte advokater, som ser etter andre måter å bidra på enn å holde ut i en Trump-administrasjon, sa Jonathan Smith, daværende advokat i justisdepartementet, til Huffington Post i november. I begynnelsen av mars skrev Smith i New York Times at Trumps reviderte innreiseforbud fortsatt er ulovlig religiøs diskriminering.

Han er en av flere advokater som satt i Obamas regjering som har tatt opp kampen mot Trump.

Les også: Senator John McCain: Trump svekker folks tillit til regjeringen

Historisk unikt

Det tok bare to uker fra advokaten Jonathan Smith sa opp jobben i det amerikanske justisdepartementet til han gikk inn i en ny jobb som juridisk direktør i menneskerettighetsgruppen Muslim Advocates (muslimske forsvarere), sammen med en tidligere toppadvokat i Obama-administrasjonen. De jobbet iherdig for å gå til rettsak og stoppe innreiseforbudet. Det skriver Reuters.

Det er vanlig prosedyre at Smith og kollegaene, ansatt under en demokratisk administrasjonen, forlater justisdepartementet som nå er ledet av republikanere, men det er historisk unikt hvor raskt de gikk over til å kjempe mot den nye regjeringen, ifølge Reuters.

Les også: Trump har frist til i natt for å bevise Obamas avlytting

«Prinsippløst»

George Terwilliger, ansatt i justisdepartementet under President George H.W. Bush, beskrev handlingene til Obamas advokater som «prinsippløse og i dårlig form», ifølge Reuters.

En av grunnene til at Obamas advokater handler så raskt er fordi Trump utøvet aggressiv iverksettende tiltak fra dag én. Noe som garantert ville føre til utfordringer i rettsalen.

Advokaten Norman Eisen var Obamas topp etikkrådgiver fra 2009 til 2011, har blitt en av de som uttaler seg sterkest mot Trumps komplekse forretninger og potensielle interessekonflikter, ifølge de internasjonale magasinet Politico. Han er nå formann i Center for Responsibility and Ethics (senter for ansvar og etikk) i Washington.

Gikk av

Andre advokater som har gått inn i kampen mot Trump er tidligere justisminister Eric Holder, som nå rådgir Californias lovgivende forsamling for å utfordre Trumps innvandrings-, helse- og miljøpolitikk. Obamas administrerende direktør i justisdepartementet, Neal Katyal, hjelper staten Hawaii med å utfordre det reviderte innreiseforbudet.

Les også: 10. mars, ba justisministeren, Jeff Sessions, alle de gjenværende 46 juristene fra Obama-administrasjonen om å si opp.

Da Jeff Sessions ble valgt som justisminister var det flere jurister som ikke var politisk ansatt som valgte å gå. Blant dem var Sharon McGowan, en jurist som jobbet med LHBT (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) i justisdepartementet. Hun tok en jobb i LHBT forkjemper-gruppe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder