DEMONSTRERTE: Flere hundre mennesker marsjerte i gatene i Massachusetts på tirsdag, som en demonstrasjon på Trumps innreiseforbud. Foto: Charles Krupa AP

Seks stater tar Trumps innreiseforbud til retten

Delstatene Washington, Oregon, Minnesota, New York, Massachusetts og Hawaii ønsker å blokkere president Donald Trumps nye reviderte innreiseforbud.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Washington var den første delstaten til å gå rettens vei for å få stanset president Donald Trumps opprinnelige innreiseforbud.

Det endte med en kjennelse fra en føderal dommer i Seattle som stanset innreiseforbudet over hele landet, til store protester fra presidenten.

Stor oversikt: Dette lovet Trump - og dette har han innfridd

Torsdag erklærte justisminister Bob Ferguson i delstaten Washington at han vil be den samme dommeren om å utvide det rettslige påbudet til også å gjelde president Trumps reviderte innreiseforbud.

– Ikke så fort. Etter å ha brukt nesten en måned på å reparere en ødelagt, forhastet ordre gjeninnfører den nye ordren mange av de samme bestemmelsene og har de samme ulovlige hensiktene som den opprinnelige, sier Ferguson.

Stadig flere stater med

Justisministrene i Massachusetts, New York og Oregon har varslet at de vil være med på søksmålet, ifølge Politico. Minnesota er allerede med.

Les også: USA med hemmelig liste over usikre land

Onsdag ble det dessuten klart at Hawaii tar forbudet til retten, som etter planen skal tre i kraft 16. mars.

Det er gjort flere justeringer, men delstatene mener at dette ikke er tilstrekkelig. Denne gangen skal innreiseforbudet ikke gjelde de som allerede har visum og andre oppholdstillatelser. Men fra og med 16. mars skal det etter planen ikke bli innvilget nye visum til personer fra Syria, Iran, Libya, Somalia, Jemen og Sudan.

Innreiseforbudet er ment å vare i 120 dager. Også USAs flyktningprogram skal stanses i denne perioden, i henhold til ordren fra Trump.

Les også: Skroter Obamacare – men vil beholde det som virker

Saken fortsetter under VGTV-innslaget.

Dette er endringene:

Etter det sviende nederlaget har Trump-administrasjonen altså jobbet med en ny presidentordre som skal begrense immigrasjonen til USA, med mål om å fjerne alle de juridiske svakhetene som ble lagt til grunn da forbudet ble opphevet.

Les også: Mexico rasende på Trumps deportasjons-politikk

Nå har Trump-administrasjonen gjort følgende endringer:

• Irak er fjernet fra listen over land. Dermed gjelder det nye forbudet visumstans og innreiseforbud for reisende fra Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria i 90 dager.

Les også: Slik er kampen for å oppheve Trumps innreiseforbud

• De som allerede har gyldig visum eller «green card» ikke blir omfattet av innreiseforbudet.

• I likhet med det forrige forbudet settes USAs flyktningprogram på vent i 120 dager, men de som allerede har fått innvilget opphold får ankomme landet.

• Samtidig er innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger fjernet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder