HALVBRØDRE: Kim Jong-nam (til høyre) ble drept på en flyplass i Malaysia forrige uke. Han er den eldre halvbroren til Nord-Koreas leder, Kim Jong-un (til venstre). Foto: AP

Ambassade-ansatt mistenkt etter drapet på Kim-halvbror

En nordkoreansk diplomat er kalt inn til avhør i forbindelse med drapet på halvbroren til Kim Jong-un.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den malaysiske politisjefen Khalid Abu Bakar identifiserer mannen som en høytstående tjenestemann som jobber på den nordkoreanske ambassaden i Kuala Lumpur.

I tillegg har en mann som jobber i det statlige nordkoreanske flyselskapet Air Koryo fått status som mistenkt. Politiet bekrefter at begge mennene befinner seg i Malaysia, og at de er innkalt til avhør.

Kim Jong-uns ville maktdemonstrasjoner: Provoserer og henretter sine egne

– Visste det var giftig

På pressekonferansen natt til onsdag kom politisjefen også med nye opplysninger om hva som skjedde da Kim Jong-nam ble drept på flyplassen i den malaysiske hovedstaden for en drøy uke siden.

Han slår fast at de to kvinnene som er pågrepet visste at de tok del i et giftangrep da de tørket dødelig væske i ansiktet til diktator-broren.

– Ja, selvfølgelig visste de. Jeg tror du har sett videoen, ikke sant? Kvinnen løp til toalettet etterpå. Hun visste veldig godt at det var giftig og at hun måtte vaske hendene, sier Bakar.

Kommentar: Minner om en dårlig krimroman

Han viser til en video som ble lekket tidligere i uken, som angivelig viser drapet:

En av kvinnene har tidligere hevdet at hun ble lurt til å ta del i angrepet, i den tro at det var del av et TV-stunt.

Mitt besøk i Nord-Korea: «Vår kjære leder har ikke tid til å sove eller spise»

Skal ha flyktet

Politiet har ikke klart å identifisere hva slags væske som ble brukt, men mener det var nordkoreanere som ga den dødelige dosen til de to kvinnene.

Fra før er fire nordkoreanere etterlyst i forbindelse med drapet, og politisjefen sier at de mistenker at de har flyktet tilbake til hjemlandet.

Regjeringen i Sør-Korea er overbevist om at Nord-Korea står bak drapet på sin egen halvbror, men dette avvises bastant av nordkoreanske myndigheter.

De har på sin side beskyldt Malaysia å samarbeide med «fiendtlige styrker« i etterforskningen, noe som har ført til full diplomatisk strid mellom de to landene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder